Monday, October 20, 2014

Hari Cuti Kami


Selamat petang semua..

Hari sabtu hari tu..Cik Abe Umi balik awal sikit ..Rajin pulak dia membeli juadah petang untuk kitarang..Mungkin sebab dia tahu bininya malas kedapur kalau dah petang sabtu..Nak rileks jer kerjanya..Cuma rajin bancuh air ..Petang tu kami ke Komplek Pandamaran..sejak 2 menjak ni asal ada kelapangan memang Umi laki bini rajinkan diri untuk mengeluarkan peluh..Elok untuk kami laki bini yang ada penyakit ni..Mulanya plan tak nak bawak Afif..Kesian pulak..selalu kena tinggal..teringat bola yang baru beli tu..bolehlah dia main ngan abang dia..

                                kena pikul sebab tak nak balik..

Semalam pulak seharian kat rumah..malas nak keluar..ingat petang tu nak jugak keluarkan peluh..tapi dah malas..Tengahari pon tak masak nasi..masak Lasagna jer..jenuh pulak pilih daging untuk Afif..yang dia tahu nak daging..nak daging..yang lain2 dia tak nak.!

Malamnya baru rasa nak keluar pi makan..kat tempat biasa..Umi dengan menu kegemaran Umi kalau kat kedai tu..Mee Jawa!

#Puas semalam duk rumah bermalas malasan.#Tak sabar pulak nak tunggu cuti hari rabu dan Sabtu#

Tentang Hati..

Salam Isnin ...
Semoga hari-hari kita bertambah baik..InShaa Allah...

Beginilah kehidupan..sebelum kita berakhir atau bumi berakhir..Kehidupan harus diteruskan seperti biasa.Satu lagi hari Isnin..Hari pembukaan kerja ..Kalau kat rumah memang hari-hari buat kerja...ada sahaja kerja..

Pagi tadi sebelum pergi kerja ..Umi sempat lagi melipat kain..menggantung baju...sambil melihat/mendengar televisyen..Banyak jugak ilmu yang dapat..Rancangan 'Tanyalah Ustaz' tu memang sangat bagus..Dapat mempelajari ilmu baru..dan dapat mengingatkan kita tentang  ilmu2 yang mungkin dah berkarat..dapat jugak digilap balik..Umi ambil contoh Umi sendiri..banyak jugak yang Umi lupa..Bila Ustaz cakap..barulah ianya datang balik.

Hari ini rasa nak kongsi pula tentang apa yang Umi dengar tadi..Tapi yang Umi nak kongsi ni sikit sahaja..Tentang 'hati'.

Ada 3 jenis hati..

1. Qalbun Mayyit( Hati yang Mati).
Jenis hati ini adalah jenis hati orang-orang kafir. Syaitan telah menjadikan hati orang-orang tersebut sebagai rumahnya sehingga syaitan-syaitan itu  berkuasa secara penuh dan berbuat apa saja di dalamnya. Hati jenis ini sangat sukar untuk diubati. Walaupun demikian, bukan mustahil bagi mereka untuk mendapatkan hidayah kerana hidayah Allah boleh datang kepada siapa saja termasuk  orang-orang yang berhati seperti ini.

2.Qalbun Maridh( Hati yang sakit )
Jenis hati ini telah mendapatkan cahaya. Namun cahaya yang didapatkannya masih redup sehingga masih ada bahagian hatinya yang gelap. Syaitan masih boleh masuk dengan berleluasa ke dalam hati ini. Hati jenis ini tidak boleh merasakan kemanisan beriman dan ketaatan kepada Allah, sering terjerumus ke dalam dosa. Walau demikian, hati jenis ini lebih mudah diubati daripada jenis hati Qalbun Mayyit. Umi tertarik dengan contoh yang Ustaz cakap pagi tadi..Contoh orang yang ada hati sakit..macam ni..Katakan kita terjumpa orang yang kita tak suka..kita cakap.."Allah..pagi-pagi dah tengok muka dia..buat hilang mood jelah pepagi ni"..Maknanya hati kita tidak menjadi senang atau tenteram.

3.Qalbun Salim( Hati yang selamat )
Qalbun salim merupakan jenis hati yang paling baik. Hati jenis ini merupakan hati yang dipenuhi dengan keimanan. Orang yang memiliki qalbun salim akan mampu melawan segala bentuk syahwat dan godaan syaitan. Jenis hati ini diterangi dengan cahaya yang terang benderang. Orang yang memiliki hati seperti ini akan selalu merasakan kenikmatan dalam beribadah dan mendekatkan diri kepada Allah bahkan berperang di jalan Allah SWT.

Yang mana satu hati kita tergolong.?Ya Allah perbaikilah tahap hati kita semua..Semoga hati kita semua djaga oleh Allah dalam keadaan Qalbu Salim..InSha Allah...