Tuesday, September 24, 2013

Apabila Singgang dan Budu bertemu..

Balik jer kerja semalam..tak menyinggah mana2..terus jer laju-laju balik sebab En Asmadi ada menanti dirumah..niat nak masak awal tp ikan baru keluar freezer..keras kejong lagi..so buat la cucur ikan bilis..memang laku cucur Umi tu..along dan abahnya berlumba-lumba makan..tak tau sapa yang menang..hehehe..

Dalam kul 6.30 tu Umi dah mula nak masak..walopon ikan tu berais lagi..paksa-paksa jugak...Resepi simple jer..singgang ikan tongkol..biasanya ikan singgang tu 2 ketul je letak..2 ketol lagi umi goreng..ikannya besar walopon 2 ketol tp dah cukup..seekor rm19..yg lebihnya bolehla masak lain..


budu
Walopon makan lauk simple cam ni..singgang+ikan goreng+budu..boleh bertambah-tambah tau!nasik duo pingge!!hohoho..kenyang perut suka hati...Dan yang boleh buat umi tersenyum panjang semalam ialah apabila si Along dah pandai makan budu!!masuk ni dah 3 kali dia makan..kalau sebelum ni macam2 alasan..hahaha..belum cuba belum tau!dah cuba hari2 mau!..tp kat rumah umi ni takde la hari2 budu..seminggu sekali je..Angah dan Aqil dah lama pandai makan..tggu si Afif pulak...

Nak cuba singgang AlaUmiSura?..sama je singgang ngan orang Kelate lain..cuma lain orang..lain caranya..
Resepi Umi:

2 ulas bawang putih-dihiris
3 hiris Lengkuas
2-3 keping asam keping
4-5 cili padi..(kalau kat kelate pakai cili besar kaler hijau)kat sini takde cili cam tu..bukan cili hijau yg biasa.
sedikit nise(nisan) dan secubit belacan-setengah org x letak..
4-5 batang Bendi

Campak jer dalam periuk semua bahan tadi(kecuali bendi) bersama-sama dengan ikan tongkol(pakai tongkol hitam lagi best-sbb lembut).Perisakan dengan garam dan penambah perisa..bila agak2 nak mendidih masukkan bendi..masak hingga mendidih..setelah mendidih perlahankan api tunggu 5 minit.lepas tu tutup..hidangkan bersama pasangannya Cik Budu dan ulam-ulam(kalau ada).