Dalam kul 6.30 tu Umi dah mula nak masak..walopon ikan tu berais lagi..paksa-paksa jugak...Resepi simple jer..singgang ikan tongkol..biasanya ikan singgang tu 2 ketul je letak..2 ketol lagi umi goreng..ikannya besar walopon 2 ketol tp dah cukup..seekor rm19..yg lebihnya bolehla masak lain..
budu |
Nak cuba singgang AlaUmiSura?..sama je singgang ngan orang Kelate lain..cuma lain orang..lain caranya..
Resepi Umi:
2 ulas bawang putih-dihiris
3 hiris Lengkuas
2-3 keping asam keping
4-5 cili padi..(kalau kat kelate pakai cili besar kaler hijau)kat sini takde cili cam tu..bukan cili hijau yg biasa.
sedikit nise(nisan) dan secubit belacan-setengah org x letak..
4-5 batang Bendi
Campak jer dalam periuk semua bahan tadi(kecuali bendi) bersama-sama dengan ikan tongkol(pakai tongkol hitam lagi best-sbb lembut).Perisakan dengan garam dan penambah perisa..bila agak2 nak mendidih masukkan bendi..masak hingga mendidih..setelah mendidih perlahankan api tunggu 5 minit.lepas tu tutup..hidangkan bersama pasangannya Cik Budu dan ulam-ulam(kalau ada).