Wednesday, May 8, 2013

Bahayakah Kacang Soya?

Sekarang ni ramai peminat soya tak berani nak makan/minum soya..sebabnya umum dah mengetahui akan bahaya/keburukan kacang soya...sebenarnya frust jugak bila mengetahui kacang soya ada keburukannya..kerana Umi ni adalah peminat air soya dan taufufa.walaupun dh tahu x elok..tp kadang2 terbeli jugak...hehehe..kat sini umi nak share secara ringkas tentang kacang soya yg umi tahu..Umumnya, kacang soya yang bersifat GMO ini lebih murah kos penghasilannya. Kebanyakkan syarikat mementingkan KOS, justeru mereka akan menggunakan kacang soya jenis ini (GMO).
Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan, yang berdasarkan kajian bahawa toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan.

Produk Hasil GMO boleh menyebabkan
• alergic
• Toxic
• karsinogen / potensi kanser
• Anti-gizi
Mungkin juga mencipta penyakit-penyakit baru yang belum pernah kita lihat sebelumnya, selain dapat memacu peningkatan beberapa penyakit yang sudah kita miliki, seperti kanser.
Haiwan yang mengambil makanan GMO mengalami pendarahan perut, berpotensi bertumbuhnya sel pra-kanser, kerosakan organ dan sistem kekebalan tubuh, keradangan ginjal, masalah dengan darah, sel hati, dan kematian yang tidak dapat dijelaskan.

Bila kita dah tahu kacang soya ni boleh menyebabkan bermacam2 penyakit..takut x?takutkan...kesian jugak kat orang yg jual airsoya/produk dari soya..mesti dh x laku..

Shaklee ada mengeluarkan produk berasaskan soya..tapi umi x ragu2 nak meminumnya..sebabnya..soya shaklee daripada NON GMO..

non gmo soy
Oleh itu, Jangan risau akan ESP kerana 100% Non-GMO Protein.Selamat untuk anda & seisi keluarga.

#sempat lagi iklan..sabau jelah..#