Friday, September 27, 2013

Kurang Ajar

Salam Yaumul Jummaah semua..semoga kita semua diberkati dan didalam lingkungan rahmatNya..Sekarang ni memang kecoh pasal isu isteri Mat Yo tu kan..Umi nak cuit sikit pasal isu tu..Bukan apa sebagai pengajaran kepada kita semua...

Rasanya dah ramai yg tengok video tu..termasukla Umi..apa pandangan kawan2 semua..?pada Umi..tak kira salah siapa..situasi begitu tak patut berlaku..maksud Umi..sopan santun,tingkah laku yang buruk tu..kenapa jadi begini..kurang ajaran kah?atau memang kurang ajar?..yang muda kenalah menghormati yg tua..walopon bukan ibubapa atau saudara mara kita..kita tetap kena hormatkan dia kerana dia orang yg lebih tua..boleh kira pangkat ayah pada kita..Apakah kita bebas memaki orang kerana kita kaya?berpangkat?kerabat?..
Umi lebih2 respek pada org yg kaya,berpangkat tapi merendah diri dan hormat org..tp kalau ada semua tu tp tak respek orang..memang pandangan Umi rendah la pada orang tu..

Betapa rakyat Malaysia marah dengan isu ini...adakah kita yang salah dalam menilai isu begini?tanyala sapa pun ..pasti semua tak suka..malah ramai yang membenci..Semoga sisuami dapat mendidik isterinya dengan baik..ajarkan hormat  pada yang lebih tua..(banyak lagi yang nak kena ajar tu...).

Banyak pengajaran yang kita dapat dari isu ini..Satu Malaysia dapat...maknanya rakyat Malaysia sangat prihatin..Sayang kamu semua..

#Semoga kita dan generasi kita semua mempunyai akhlak yang cantik walau tidak terpuji..#
Ajari Aku...teringat pulak lagu Anuar Zain..