Dalam kul 6.30 tu Umi dah mula nak masak..walopon ikan tu berais lagi..paksa-paksa jugak...Resepi simple jer..singgang ikan tongkol..biasanya ikan singgang tu 2 ketul je letak..2 ketol lagi umi goreng..ikannya besar walopon 2 ketol tp dah cukup..seekor rm19..yg lebihnya bolehla masak lain..
budu |
Nak cuba singgang AlaUmiSura?..sama je singgang ngan orang Kelate lain..cuma lain orang..lain caranya..
Resepi Umi:
2 ulas bawang putih-dihiris
3 hiris Lengkuas
2-3 keping asam keping
4-5 cili padi..(kalau kat kelate pakai cili besar kaler hijau)kat sini takde cili cam tu..bukan cili hijau yg biasa.
sedikit nise(nisan) dan secubit belacan-setengah org x letak..
4-5 batang Bendi
Campak jer dalam periuk semua bahan tadi(kecuali bendi) bersama-sama dengan ikan tongkol(pakai tongkol hitam lagi best-sbb lembut).Perisakan dengan garam dan penambah perisa..bila agak2 nak mendidih masukkan bendi..masak hingga mendidih..setelah mendidih perlahankan api tunggu 5 minit.lepas tu tutup..hidangkan bersama pasangannya Cik Budu dan ulam-ulam(kalau ada).
sdapnya kak..lapar doh nie..:)
ReplyDeletemama tak pernah lagi makan budu kak, agak2 apakah rasanya... hihihi..
ReplyDeletesinggang tu pulak, dulu nenek selalu buatkan utk mama...
belajar la makan budu..sedapp..:)
DeleteDulu masa kat sklh menengah sy selalu sgt kena bisul dan gatal2, so kena berpantang, kena masak singgang ni lah. Kat hostel pun mintak tolong tukang masak buat kan. Dkt utara x panggil singgang tp x ingat panggil apa... hahahah
ReplyDeleteoo..ada nama lain e'..tak tau la pulak..:)
Deleteceh ceh kongsi resepi ye.....ummph sedap ni make nga budu
ReplyDeletesedap sehingga menjilat jari..hehehe..
Deleteceh ceh konsi respi ye,,ump yum yum sedak makea nasi nga budu weyh
ReplyDeleteZura kn klu lauk cmni zura mmg akan tambah nasik smp 3 pinggan penuh.. Serius tk tipu... Ya allah tubik air liur org kak oiii !!
ReplyDeletelepas ni boleh la gi cari ike ayo..masok singge..pah ajok kaksura skali..hehehe..:)
DeleteTak reti masak singgang. Teringin buat but tiada masa untuk memasak, memandangkan kerja shift enam hari seminggu. Tapi selalunya, sehari cuti tu dihabiskan dengan baking atau cooking menu-menu tertentu. Seronok! Maybe later saya try ikut menu akak pula, inshaAllah.
ReplyDeletenanti Nisa cuba la..senang sangatt..:)
Deleteresipi akak lebih kurang dengan resipi Ma zura. Ma zura pon orang kelantan gak.. heehhehe. cuma jarang letak nisan. hehehe
ReplyDeletekalo makan nasi lauk singgang + budu memang tak hingat dah. mesti makan bertambah. sedapnyeeeee
akak letak sikit jer nisan tu..kalau manis x sedap pulok..
DeleteKita nak try lah Singgang UmiSura ni~ :D
ReplyDeletepanda ko masok?hehehe..:)
Delete