Friday, March 25, 2016

Kisah Ibu Mengandung dan Buku Merah

Salam Jumaat buat semua ..
Tak dok story menarik nak cerita..Kisah Ibu tua mengandung jelah..haha
kandungan masuk 4 bulan lebih Umi pergi buat buku merah kat klinik kesihatan..Masa Afif hari tu umi buat kat tempat kerja Umi jer..tapi sebab dah ada darah tinggi..kenalah gi Klinik Kesihatan.

Umi pergi klinik Kesihatan Pandamaran..dekat dengan rumah..masa dolu-dolu..zaman Along,Angah, dan Aqil memang sini la Umi buat check up..Kali ni bila pergi Umi kena tukar kawasan pulak..diarang ikut alamat..walopon kampung yang sama tapi jalan lain..Umi kena pergi klinik Port Klang..nasib masa pergi tu..dia bukak dulu buku..next appointment kena pergi klinik Kesihatan Port Klang..Bagus jugak sebenarnya sebab kat sini tak seramai Pandamaran..

Masa bukak buku merah tu..punyalah lama kat situ..pergi kul 8.00 balik pukul 12.00tghari..sabau jelah..terus call masuk kerja petang jelah..

Kali kedua buat checkup..first time kat Klinik Port Klang..lama jugak..sakit vontot tau..lama cam bertapa dah duduk kat kerusi..bayangkan vontot yang kecil tak seberapa ada isi..nasib vontot Umi yang sedang-sedang saja..tu pon sakit!

Setakat hari ini dah 2 kali kena buat MGTT( minum air gula)..nasib okey..kalau tak kena buat BSP pulak..nanti 28 weeks kena buat sekali lagi..tekanan darah okey..tapi kena makan ubat jugak..masa mula-mula buat buku..tekanan darah sangat okey..110/70 jer..cam x caya pulak..repeat after 10 minute..120/80..still normal..tapi masa jumpa Doc kat situ dia suruh makan jugak ubat darah tinggi..sebelum ni Umi dah tak makan ubat darah tinggi dah.dah lama berhenti sebelum mengandung lagi..sebab Doc Umi cakap 'kita tengok camner..pantau jer.."lain Doc lain pendapat..so Umi makan jelah..takut naik time 2nd and 3rd trimester..

Satu lagi hal..Umi kena pergi dengar ceramah..coz badan naik banyak..tapi masa tu Umi rasa sebab Umi pakai baju cardigan yg tebal..masa next app tu..turun ..sbb Umi pakai baju biasa..haha..sebab apa Umi tak caya masa timbang naik banyak tu..sebab hari-hari Umi timbang kat klinik tempat kerja..x de pon naik ..haha..tapi disebabkan masa tu naik kena la pergi dengar ceramah..Ceramah pulak kat klinik Pandamarn.kat situ kira besar sikit..kat Port klang tak de..kesana sini kena pergi..nasib badan ..time ni semua kena pergi sendiri..masa muda-muda dolu..Cik Abe la yang susah payah hantar..(masa tu kereta x de..apa lagi lesen kereta!)

Memang bertabah mengandung time umur camni..belum apa2 dah 2 minggu sekali kena pergi checkup..adoyai..bukan apa..penat duk lama2 kat Klinik Kesihatan tu..

Nasib scan dan MGTT semua buat kat klinik tempat kerja..minta dengar diarang nak buat kat sini..cuma time 28 minggu jer Doc sana suruh scan kat tempat dia coz nak decide nak beranak camner..uri Umi ni duk bawah sikit..masa mula-mula pregnant..ada bleeding..rupanya uri kat bawah..
Tapi last scan Doc umi cakap uri kat tepi sikit..laluan keluar clear..harap-harap next scan nanti..uri dah naik atas sikit..bolehla bersalin normal..sahabat semua..doakan Umi ya..


                                                          last scan minggu lepas .masuk 24 minggu..
                            Buku Merah jangan lupa bawa...remind untuk diri sendiri

Okeyla..cukup-cukup sudah Umi bebel..terima kasih buat yang sudi baca dari atas sampai habis..
Bertabahlah mendengar cerita ibu tua mengandung..hihi..


8 comments:

  1. Zura doakan akak ngan baby sentiasa sihat sampai ke due date. Zura paham perasaan ibu mengandung yang ade masalah BP nih. sbb Zura pon alami masalah yang sama.
    selalu risau BP naik. sebab kan risau x tentu pasal tuh lah BP naik. haih~
    Alhamdulillah lah.. semua anak2 Zura lahir normal walaupon semua masa peknen ade darah tinggi. masa peknen amzar siap pakej kencing manis skali. hahahaha. serik rasanye nak beranak lagi.

    ReplyDelete
  2. Semoga dipermudahkan urusan Sura..
    Alhamdulillah bertambah umat Muhammad saw..
    Bab gi check up tu yg akak bercinta..
    Org ramai kan..

    ReplyDelete
  3. Saya doakan semuanya dipermudahkan untuk akak.
    Walaupun ramai kat KK tapi saya suka gi sebab ceknya detail berbanding swasta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Syani kat KK lebih detail..cuma tu la..menunggu ..:)

      Delete
  4. Banyak menunggu banyK berehatkan..tapi jemu la, moga sura berbanyak relax minda dan fizikal, tak pasti makan ubat masa mengandung ni kalau doctor kata ok, ok tu inshaAllah. Bagusla pegi KK, lebih detail ye.

    ReplyDelete
  5. kak sura yg tak mengandung lanjit usia ni pun sama je awal2 dh kena bsp.bertabahlah demi melahirkan aorg lagi umat Muhammad.hehe..

    semoga kak sura diberi kemudahan sepanjang mengandung n bersalin nanti

    ReplyDelete
  6. Hihi...janganlah ckp ibu lanjut usia mengandung....kesian kita dengarnya .

    Saya dulu pun ada darah tingggi. Alahai rasa takutnya bila nak check. Takut nurse tulis guna pen merah. Kalau guna pen merah mmg tinggilah tu gamaknya....
    Biasalah check kat klinik kerajaan, kalau tak ramai mmg tak sah ler.

    Alahai teringat pulak susah senang mengandung dulu dulu...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, k sura..
    Macam kes nurul juga ni.. uri kat bawah, tapi nasib laluan keluar clear, bolehla keluar normal... tiap kali checkup scan pastikan laluan ok.. alhamdulillah, akhirnya normal juga...
    Semoga dipermudahkan ye, k sura... Take care.. 😊😊

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)