Thursday, October 1, 2015

Percutian singkat ke Kuching-Part 2

Bersambung kisah di Kuching.Hari kedua kami disini.Tak biasa dengan waktu kat sini..Subuhnya awal..waktu2 lain pun sama.Silap-silap boleh terlajak.Macam biasa..haruslak mak-mak yang bangun dulu..Umi,Kak Long dan hubby keluar mencari sarapan..pusing-pusing kawasan luar perumahan..Memang tak nak pergi jauh..takut sesat..hihi..tepon tak bawak..tak leh nak tanya En Google.Jumpa kedai tapi kedai Cina pulak..akhirnya terjumpa satu gerai tepi jalan..alhamdulillah..akhirnya..jumpa jugak setelah berpusing-pusing kat area situ..

Banyak jugak yang kami borong..nasi nasi lemak sampai ke bubur..kuih muih..ada yang biasa makan ada yang baru bagi kami.Cara bungkusnya yang buat Umi senyum..tak sama cam kita kat sini..pakai plastik jer..sempoi sangat..


                                             
Pagi tu yang terbaik Umi makan adalah pulut panggang..memang sedap..dah la beli 6 biji jer..(sebab tu je yg ada) ada jugak kuih tradisi Sarawak..pon sedap jugak..tapi Umi ni bengap sikit kalu bab nak mengingat nama..hihi..

Dalam duk bersarapan..dan ada yang tengah bersiap..abang Kamil pun muncul..memang menepati waktu..kitarang jer yang terhegeh-hegeh..hoho..

Lawatan pagi hari ni..ke mana kita? Tak sah lah tak pergi cari kek Lapis Sarawak.Antara perkara wajib pergi dan beli..Semua plan dan aktiviti kami abang Kamil yang buat..memang thorbaekk..kami tak yah susah-susah pikir mana nak pergi..Kalau pergi sendiri..sah-sah sesat!Opss..lupa lak..sebenarnya sebelum pergi beli Kek Lapis kami pergi ke Orchid Park..tapi belum bukak lagi 9.30 baru bukak..so Abang Kamil bawa kami beli kek dulu..

                Yang ni Umi recomment..sedap..yang 10 hengget pon sedap..yang 15 lagi sedap..
rasa dulu sebelum beli.

Umi habis rm190 beli kek kat sini..hihi..tak ingat dunia..beli untuk Mak Mentua sekali.
Selepas beli kat sini Abang Kamil bawa pergi satu tempat lagi Dayang Salhah..Si Sarah anak buah duk sibuk Dayang Salhah ...Dayang Salhah..kat sini Umi tak sempat nak snap..si Afif pon buat hal..nak dokong..Kedai nya besar ..macam-macam jenis..Umi beli 2 ..yang 25 hengget satu ..yang tu jer sedap..Kalau yang 10 hengget..rasanya kat Warisan lagi sedap..

Acara menyopping kek lapis dah selesai..Kami kembali semula ke Orchid Park.
Seronok jugak datang sini.Memang cerah mata tengok pokok-pokok orchid yang cantik ni.Tetiba teringat Kak Zakie dan Kak Zai bila tengok Orchid-orchid..Dua-dua pencinta orchid..

    Yang ni gubahan Abang Kamil dapat tempat kedua..lupa pulak kategori apa..(beberapa hari sebelum tu ada pertandingan gubahan)Abang Kamil dan isterinya..dua-dua tangan berseni..dua-dua pulun hadiah..ada dapat no 2 ada no 3..





Lepas pusing-pusing kat Orchid Park Kami pergi ke Pasar Satok.Apalagi..Ikan terubuk masin..souvenirs..Banyak jugak la kami rembat..

                                                harga ikan masin pelbagai..ikut saiz..


Umi tak snap banyak kat sini..tau-tau lah..orang pompuan kalau bab perabis duit..lupa semua..
Selesai shopping kat sini..Kami semua balik ke Homestay..tengahari tu ada acara kat rumah abang Kamil..makan tengahari keluarga/berambeh makan.Abang Kamil dah siap-siap jemput sanak saudara yang lain..

Time ni yang ditunggu-tunggu..semua adik beradik mak berkumpul..cuma kakaknya yg tua tak de..duk dengan anaknya kat sini..dekat ngan rumah Umi..sebelum datang Kuching umi dah bawak mak jumpa kakaknya..Mak Wa.Umi pun sebenarnya baru tau Mak Wa ni kat sini..sepupu Umi Kak Piah baru bagitau..Mak Wa pun tak berapa sihat sangat..

tengah susun atur..

Sebenarnya time ni pun Umi banyak lupa nak amik gambar..gambar juadah-juadah..lupa nak snap..rugi pulak rasanya..mana taknya...keterujaan tengok menu yang banyak..sampai lupa..hohoho..
Ada yang bawak ayam masak dalam buluh..Ayam Pansuh namanya..asalnya masakan Iban..Sebenarnya macam-macam lagi nama juadah..tapi umi lupa...


 adik beradik Mak..Mok lawi,Mak,Udak Yon,Pak Su Mala dan kat atas wheelchair tu Dak Duyah..

                                             satu-satunya lelaki dalam adik beradik Mak










                                                      khusyuknya makan..

Lepas bergambar..ada yang baru sampai..Kak Shidah ..kembar Kak Piah..anak Mak Wa..Tapi Umi tak sempat nak cakap banyak..sebabnya..Kak Lena bawak kami 3 beradik pi cari Batik Sarawak kat India Street..sebenarnya sebelum ni rancang nak gi Serikin..tapi tak jadi..beli jelah yang dekat-dekat sini..Sekali lagi Umi lupa nak amik gambar masa pergi ngan Kak Lena..cuma amik time singgah kedai minum air jer..Kak Lena belanja..

                                                air special kat sini..white lady
                                                              Kak Long dan Kak Lena

Selesai minum Kak Lena hantar kami balik..tapi sempat lagi ronda-ronda ...Kak Lena tunjuk beberapa tempat kat sini..just tunjuk jer..tak turun kereta pun..masa dah suntuk..

Lepas maghrib ada plan lagi.Kami berkunjung kerumah Pak Su Mala..Melawat Mak Su..Mak Su ni dah tak nampak..buta..anak Paksu ..Kak En pun sama tak nampak..so memang diarang tak datang masa tengahari tu.

Seronok sangat dapat jumpa family Pak Su...banyak jugak kami sembang..Pastu..apalagi kalau bukan makan-makan..Menu istimewa..Laksa Sarawak..Memang superb..sedap la wehh..ramai yang bertambah..Umi bukan tak nak tambah..tapi si Afif baru bangun..buat perangai..mau sejam baru okey..Once again..lupa nak amik gambar makanan..teruja tengok makanan..teruja nak makan..hihi..
Tapi gambar kat rumah Pak Su tetap ada..nasib ada wassap..masing2 berkongsi gambar..

                                             
     amboi berkilat muka kat sini..yg 2 tu memang putih..umi putih sebab pakai krim..wakaka..tengok tangan pon tahu..haha

Okeyla..terpaksa stop sini dulu..ingat nak perabis..panjang ooo..boring pulak..tunggu part 3 k ..Hari terakhir di Kuching..:)





15 comments:

  1. padat aktiviti dalam sehari tu ye..memang puas berjalan la...siap jumpa saudara mara..

    ReplyDelete
  2. seronok jumpa kaum keluarga yang dah lama xjumpa..:)

    ReplyDelete
  3. Bukan orkid aje yg kakak suka Sura, kek lapis pun suka juga hihi... kalau kakak yg pergi mahu kakak beli benih orkid tu. Orkid tahan kalau bungkus paper masuk beg pun ok tau.. Apa lagi dlm flight kan sejuk tak jadi masalah..

    Kek lapis s'wak siapa tak tahu memang tip-top punyalah:)

    ReplyDelete
  4. memang puas lah jalan dan shopping ye kak... hihi...
    klu ke Kuching memang kek lapis lah jadi tumpuan...:)

    ReplyDelete
  5. wow..boleh buat buku sejarah family nih..hehehe..seronok baca..gubaham tadi yg no 2 abg dapat tu design eastern ikebana..x sabar tunggu part 3..hehehe.

    ReplyDelete
  6. detail story..1 pun x miss..hehehe..khusyuk baca..waiting for part 3

    ReplyDelete
  7. detail story..1 pun x miss..hehehe..khusyuk baca..waiting for part 3

    ReplyDelete
  8. bestnye kak..ramainyaaa
    happening sungguh

    ReplyDelete
  9. Tak pernah sampai Sarawak lagi.
    Seronok tengok akan jenjalan.

    ReplyDelete
  10. wah seronoknya,akak tak bergambar depan patung kuching ke? :-)

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)