Thursday, May 8, 2014

Buka Implanon






Salah satu kaedah merancang kehamilan ialah dengan memakai Implan..dulu-dulu memang ramai yang pakai Implan ni..(masuk dalam isi di lengan) kat klinik tempat Umi kerja ni..Tapi sekarang Doc dah tak nak pasang lagi dah..sebab banyak yang komplen..macam-macam..ada kes tak period sampai setahun..ada kes berdarah jer memanjang(yg kat bawah)..macam2 lagi la..pastu time nak bukak bukan main seksa lagi..Umi pernah beberapa kali melihat doc buat...seriau jugak...biasanya pasang senang..nak bukak tu seksa..sebab dah tertanam dalam isi..doc kena cari dulu...sekarang ni memang doc tak nak buat dah..kalau ada yang nak kenala cari klinik lain.

Minggu lepas kebetulan masa Umi kerja kat kaunter ada patient call..Umi yang jawap..dia tanya kenapa lepas pakai Implan period dia keluar sikit-sikit ..masuk 2 minggu dah..pastu bukan timenya pulak..Macam doc pulak Umi menjawap..biasa kalau pakai Implan memang cam tu ..ada yang tak berhenti..ada yang tak period berbulan-bulan  malah setahun pun ada..Umi tanya dia buat kat mana sebab setahu Umi doc dah tak nak pasang dah..Dia buat  kat klinik lain.Umi pun terangkan la kat dia..mungkin sebab perubahan horman...atau ada gangguan horman..suruh jumpa doctor..cakap banyak-banyak pun tak guna sebab Umi bukan doctor..hehe..

Kadang -kadang Umi  terfikir jugak susahnya orang perempuan..banyak nak kena jaga..termasuklah nak cari jalan macamana tak nak beranak tiap-tiap tahun(jenis yg subur la).Lelaki senyum jer..tetapi ada jugak lelaki yang sama-sama amik tahu pasal ni...yang sedih langsung tak amik tau..

Kalau makan ubat perancang tak elok lama-lama..pakai IUCD pun ok jugak tempoh 5 tahun...tapi dulu Umi pakai setahun jer..pastu suruh doctor bukak..Pakai IUCD ni mudah sakit pinggang..period lama..lambat nak habis..mau 7-8 hari..berbanding makan pil 3,4-5 hari jer..

Sudah banyak bebel ni..nak sambung kerja..kalau ikutkan banyak lagi nak cerita..takpela sambung lain hari..
Buat ibu-ibu yang nak merancang ..banyak pilihan sebenarnya..samada makan ubat perancang,injection,IUCD,dan Implan..dapatkan nasihat doctor apa yang terbaik untuk anda..

#kalau korang nak tahu bentuk Implan (susuk moden) tu macamana rupa..tengok gambar diatas..benda yang panjang dalam 2 inci warna putih..dekat ngan syringe dan alat yang cam gunting tu#yang tu doc baru bukak dari seorang patient..susah nak amiknya dah melekat..kena Umi menolongnya cabut..

21 comments:

  1. Thanks atas info kak... Baru tahu rupa implanon tu. Saya pun memang tgh tercari2 kaedah perancangan keluarga slps beranak nanti..

    ReplyDelete
  2. CM dulu guna iucd, tak pernah cuba implan ni..skrg dah tak guna dah..doc kata tak perlu sebab dah tuooo..aduii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dah tua-tua pun takut..selagi belum menopause...selagi tu kena jaga2..kang x pasai2 dah tua2 sangkut...hihi

      Delete
  3. Replies
    1. masa masuk tu senang jer..masa nak amiknya balik..doc pakai pisau..seriau gak tengok..:)

      Delete
  4. erkk...sy baca pun seriau kak... belum terfikir lagi nak pakai benda2 ni semua... mcm2 juga kesan nya kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesan berbeza-beza..pernah dulu ada satu doctor lelaki cakap ngan sura..kalau nak merancang jangan amik yg injection nnt nak mengandung balik susah...mula2 tak paham..pastu baru paham..sbb bila dah inject susah nak period...amik masa nak betulkan balik..silap2 memang susah nak melekat..tapi takpe..shakleekan ada..hehe..:)

      Delete
  5. seriau lah kak..kalau cik nor kawen..cik nor tak rancang dah kot..ikut sempat dah dapat anak sebb umur dah mkn kertu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gelak akak baca komen Cik Nor...betul Nor tak yah rancang2..dah cukup koata baru rancang..:)

      Delete
  6. ish..tak berani nak tengok gamabr tu sebenarnya..baca pon terasa2 mcam diri sendiri pulak yang dimasukkan implan tu..
    so far saya guna 'safety helmet' jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kesah la apa cara..janji selamat..hihi..:)

      Delete
  7. Mak aih!! seram pulak baca citer Kak Sura neh.
    tak dapat bayangkan lah camner ruper implan tuh.. hehehe

    ade kawan zura.. dia tak dpt mengandung sebab implan tuh hilang.. doc tak jumpa carik balik implan tuh.. kesian kan~ ade jugak risiko nye kan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zura ..ada yang susah..berpeluh-peluh doktor nak kluarkan...ada satu kes..patient tu pasang kat klinik lain tp dtg buka kat sini..implan pulak bukan satu..3 sekali dia letak..adoyai..banyak kena toreh...nasib baik inj ubat kebas dulu..

      Delete
  8. Ngilu dan ngeri pulak kakak baca N3 Sura ni tau.
    Masa Sura tolong cabut tu apa rasa? tak ngilu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa cabut tu takde rasa apa..masa tu doc dah siap2 toreh dah..cume nak amiknya jer..

      Delete
  9. Okje tak pernah cuba tu semua Sura....kekdah sendiri hehe...alhamdulilah tak pernah pulak terbabas...yg pertama cukup 2 tahun 9 bulan keluar adik yg no 2...yg no 3 lagi lama dekat 4 tahun baru beradik

    ReplyDelete
  10. sy dulu2 pernah juga terfikir nk cucuk implan..tp tak berani n ngeri plak rasa..iucd pun takut gak.huhu..

    ReplyDelete
  11. mak naz pakai setahun je kot. then buka, sebab berdarah memanjang berbulan2. lebih dr kebiasaan. mungkin de hikmah kot.. :)

    ReplyDelete
  12. Nrl x berani nak pakai implan ni... seriau rasa... tiap 3 bulan pi injection je... Period nrl x teratur jugak lps injection ni, kadang ada tiap2 bulan, pastu terus x datang2 berbulan2, pastu bila datang plak, keluar darah sikit2 tapi lama... mau sampai ke 2 minggu jugak...

    ReplyDelete
  13. sy sbnr nyer baru terfikir nak wat implan memandangkan sy x pernah guna apa2 pencegahan sejak kawen 8 tahun... bler baca n3 ni, ermmmmm kena pk option lain ni hu3

    ReplyDelete
  14. zura baru sebulan start mkn pil yasmin. harap pil ni serasi la dengan zura.. huhhuhu

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)