Wednesday, June 17, 2015

Aku Tanya Apa Khabar Semua..

Assalamualaikum..Yuhuu..Apa khabar semua..dah lama tak menaip kat sini..tak rasa cam tuan rumah pulak..blog sendiri pun tak jenguk-jenguk..sesekali timbul..hihi..

Korang semua camne..semua okey jer kan..rasa ketinggalan pulak bila dah lama tak jenguk blog korang semua..Pelan-pelan kayuh ..nanti umi sampai rumah korang ya..Sebenarnya banyak jer cerita nak story mori..Tapi kalau dah ada kemalasan tahap 4 ni..susah ler..haha..

Umi pun tak tahu nak mula dari mana..okeyla cerita pasal anak dara Umi dulu..si along..Sekarang ni along dah sambung belajar kat Matrikulasi Negeri Sembilan kat Kuala Pilah..dan dalam sebulan ni Kuala Pilah dah jadi kampung no 2 kami..dah 3 kali kami kesini dalam sebulan.

Baru Umi merasa pengalaman berjauhan dengan anak..walaupun dah besar..tetap terkesan kat umi..Along pun begitu..minggu selepas orientasi..Along banyak menangis..Sebenarnya Uminya pun nangis jugak..tapi dalam hati..kekadang ada jugaklah mengalir airmata ni bila sesekali perasaan rindu tu bertandang..Korang jangan gelak tau ..nanti korang pon akan merasa apa yang umi rasa..huhu..

Ahad lalu kami pergi menjenguk Along..walaupun tahu Jumaat ni Along boleh balik bermalam dirumah..dek kerana rindu sebab dah 2 minggu tak jumpa..kuturutkan kata hati..(cewah..)Ku harus menemuinya..(haha).

Sekarang ini Umi dah boleh berlapang dada sikit..Masa minggu kedua Along kat sana Umi risau sangat..Mana taknya..Along sampai bengkak mata..pastu cakap susah la..macam-macam lagi..lemah umi mendengarnya..Tapi sekarang..syukur alhamdulillah..Along dah semakin okey kat sana..belajar pon semakin baik..walopon selalu cakap susah..(memang la susah nak oii..kat matrik mana ada senang..tapi alah bisa tegal biasa).

Layan gambo pulak ya..

                                                                   ini masa hari pendaftaran

                                           ada budak dah penat..ditambah dengan tak berapa sihat..


Ini pulak gambar ahad lalu masa melawat Along..dah susut badan si Along..katanya 48 kg..muka pun muka letih ditambah baru baik demam dan selsema .





           dah gelap sikit mukanya..asramanya jauh nun diatas bukit..kena jalan jauh sikit untuk ke kelas.
Pagi ahad tu..Umi sempat masak untuk along..masak lemak telur kegemaran along..goreng ikan rebus..dan sambal belacan..nasi beli kat cafe jer..kami sama-sama makan tengahari kat sana.Lepas makan si adik Afif nak sangat masuk bilik Alongnya..abahnya dan Aqil tunggu kat bawah..lelaki tak leh masuk..Umi lepak sekejap kat bilik..tumpang solat sekali.Si Angah  amik kesempatan bawa homework tanya Along..addmaths memang Angah kurang sikit..

Sekarang ni penat rasa tak hilang..asyik duk abis masa atas jalan..Jumaat ni along balik..Ahad mengantor lagi..Kuala Pilah dah jadi kampung kedua la nampaknya..walaupon penat tapi tetap seronok..:)

#Disini Umi mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua sahabat yang singgah kat blog ni..maafkan Umi sekiranya ada kekhilafan sepanjang umi menulis dan komen kat blog sahabat semua..Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak buat semua.

12 comments:

  1. begitukah perasaannya berjauhan dengan anak ye kak sura..tahniah untuk along.benda baru memanglah susah. sy faham perasaan tu. minggu orientasi lagilah..rasa macam nak berhenti belajar ja.haha..dah biasa kacang je!

    selamat menyambut puasa juga buat kak sura sekeluarga

    ReplyDelete
  2. Begitulah Sura. Dulu pun kita sama nak belajar kena berjuang mental dan fizikal kena kuat. Berjauhan dgn keluarga itu sudah pasti. Anak kakak ok sikit sebab dari usia 13 tahun dah duduk jauh jadi bila kena hantar nun ke T'ganu mamanya aje yg sedih dia tak kisah pun.

    Buat Along teruskan perjuagan sayang. Umi/abah dan adik-adik menaruh harapan besar buat Along. Auntie doakan moga semuanya baik-baik ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini sebab 18 tahun x pernah jauh agaknya..tu yg terasa..tp sekarang ni alhamdulillah..dah kuat tu..dah happy kat sana..:)

      Delete
  3. Walaikumussalam Sura,
    Alhamdulillah sihat adanya akak ni..
    Sura sihat ke..
    Akak pun dah rasa bila berjauhan dengan anak ni..
    Tiap2 hari suruh akak call dia..
    Selamat berpuasa buat Sura sekeluarga

    ReplyDelete
  4. ooo along masuk matrik ye kak
    tahniahhh
    ni yg kecik pun smlm berjauhan sbb kena kidnap ngan bbsitter pun mama dia dah xtahan rindu hehe

    selamat berpuasa!

    ReplyDelete
  5. tahniah along..belajar rajin2 tau....salam ramadan kak..:)

    ReplyDelete
  6. 1st nk ucap selamat bpuasa buat kak sura...

    biasalah..ada masa tiba2 kita x ada mood lgsung nk hadap blog..kdg2 blur..bila nk mulakan lak.. tak reti nk mulakan dr mana...

    insyallah... mula2 mmg terasa..nnti dh lama2 akn terbiasa..tahniah k.long dpt masuk matrik

    ReplyDelete
  7. Kak zai dah lalui seperti sura. Letih tolak ketepi janji dapat jumpa anak. Anak bongsu kak zai masa mula masuk Uni meraung dalam talipon.
    Masa tu pukul 10 mlm kak zai dan suami bertolak ke Melaka. Dah jumpa pujuk patah balik ke KL.

    Selamat berpuasa sura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kes si along ni..teresak-esak dalam tepon..jenuh jugak memujuk..huhu:)

      Delete
  8. Patutlah lama tak nampak.........sakit rindu rupanya hihi....tahniah Along.....Namanya pun belajar manalah ada yg senang Along......

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sakit..sakitnya tu disini..didalam hatiku..huhu..:)

      Delete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)