Tuesday, December 9, 2014

Balik Kampung

Assalamualaikum semua..
Rindunya nak menaip..tuannya bercuti..blog pon ikut sama..

Hari Khamis hari tu Umi bertolak ke Kelantan..Semalam pukul 9 malam Umi sampai..bertolak lambat..Umi uruskan mak nak buka akaun maybank..akaun bank yg satu lagi dah tak aktif..Maybank kira senang..dekat sangat dengan rumah.Ramai orang kat bank..sejam setengah jugak menunggu..
Disebabkan itu..Umi lambat sikit..tapi ada hikmahnya jugak..rupanya Cik Abe dan Along sakit perut..Kalau dah bertolak ..kena berhenti cari tandas..nasib diarang sakit perut masa Umi kat bank.

Seronok sangat balik kali ni..apa nak makan semua dapat..Kalau balik time raya ..banyak kedai tutup..balik time cam gini..semua buka!

Banyak yang Umi nak cerita..nak mulakan hari mula-mula sampai.Kami sekeluarga sampai 8 mlm..bertolak dari Port Klang dalam 10.30 pagi..Konon tak nak susahkan mak..sampai jer terus cari makan ..tak tepon pon cakap nak balik..surprise la konon..rupanya anakbuah dah cakap ngan dia..hok aloh..dia dah masak siap2..jadinya..Umi makan lagi..untuk amik hati mak..walopon dah kenyang..

Esoknya hari Jumaat..Umi ajak mak ke kubur..dia pon dah lama tak ziarah kubur arwah abah..Kalau dulu-dulu tiap-tiap pagi Jumaat mak akan berjalan kaki dengan kawan-kawanya kekubur..tapi sekarang semua dah tak larat..Selesai menziarah kubur..Sesi megisi perut diwaktu pagi..dah lama tak sarapan kat pasar Tumpat..Inilah masanya..


Alhamdulillah..rezeki pagi tu..

Kebetulan masa balik tu adik ipar dan biras Umi dua-dua masuk wad..denggi..Ya Allah memang risau sangat..mana taknya biras Umi dari hospital daerah terus bawak ke Hospital Kota baru..masuk CICU..adoi..Lega sangat bila dapat ziarah diarang dan tengok sendiri keadaan diarang.Kira aktiviti hari Jumaat tu..menziarahi orang sakit kat hospital ..2 buah hospital Umi pergi..pagi  petang..Adik ipar umi masa ziarah tu kira dah sihat tapi doctor tak bagi keluar lagi..Biras pulak kat CICU ..memang la risau .Dia baru balik Perak..ada konvo kat sana..balik2 tak singgah rumah terus pergi hospital..sebelum dia pergi tu dia dah demam..dah masuk air..Bila tengok dengan mata sendiri baru lega...biras Umi dah semakin pulih..walaupon lemah..dah efek ke hati..layanan kat hospital memang terbaik..sebab dia staffnurse.


                                                            biras Umi..Maila


Seronoknya petang tu Umi pergi berdua..Afif tinggal.dah cerdik..faham apa yang kita cakap..Dia pesan nanti Umi balik cepat tau..balik umah nenek..Sudah je melawat orang sakit..singgah makan nasi kukus..kebetulan parking kat situ..tengok orang ramai..cam sedap jer..
  macam ni 5 hengget jer..ayam tu boleh makan 2 ..yang mahalnya air!..air jagung 2 hengget!biasa sengget !
                  rasanya sedap jugak..lokasi dekat dengan stadium dan hospital

Sambung nanti..

#nak siapkan kerja sikit..lepas tu..barulah boleh berjalan rumah kawan2#







23 comments:

  1. Byk aktiviti bila balik kg kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..macam2 plan..seronok sangat..:)

      Delete
  2. Kalau balik kpg memang best kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 best..yg penting dapat tengok muka mak dulu..:)

      Delete
  3. Memanglah kalau Raya banyak tutup sebab mereka nak beraya juga. Kali ini cuti sekolah balik memang seronoklah dpt makan apa yg teringin semua ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..raya katakan..mesti cuti panjang ..ramai yg bukak kedai lambat..kita pulak raya ke 3/4 dah balik sini..sebenarnya balik time camni lagi seronok..:)

      Delete
  4. wah holiday ye sura, moga mereka benar-benar sembuh...tiba ada sakit perut ye..masa otw..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..selalunya ada yg sakit perut..kalau dekat laluan yg ada R&R atau Pam Oil boleh berhenti singgah..takut kena time laluan yg berbukit tu..aduhh..

      Delete
  5. Kelantan memang mewah dengan pelbagai makanan kan kan..

    ReplyDelete
  6. Saya doakan moga adik ipar & biras yg kena denggi tu cepat sembuh, dipermudahkan urusan..

    Nasi kukus tu harganya OK..tapi air jagung tu mmg mahal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq doakan ..air tu memang melampau mahalnya..

      Delete
  7. sedap lah tgk nasi kukus tu.nak2 time2 tghari ni lapo sgt
    semoga cepat sembuh adik ipar n biras akk tu ok

    ReplyDelete
  8. Bunda pun ada balik kampung Taiping jugak minggu lepas...
    Memang seronok sesekali balik berkumpul ramai2..makan ramai2...badan sakit pun rasa cam tak sakit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Bunda..kalau badan penat pon jadi tak penat..semangat punya pasal..:)

      Delete
  9. Replies
    1. busy sebelum balik tu..kena siapkan semua kerja..tambah2 awal bulan..nak update blog pon x sempat...:)

      Delete
  10. patutlah sunyi je blog kak sura...balik kampung memang seronok!

    ReplyDelete
  11. Jangan lupa makan kat restoren ulam cikgu. Setiap kali kak zai pergi Kelantan tak lepaskan peluang makan kat situ.

    Kelantan heaven makanan.

    ReplyDelete
  12. Amboiiii pulun cari makan nampaknya balik kali ni....puas dah ke dapat apa yg di idam?
    Syukur mereka dah bertambah baik, kalau tak risau jugak tu

    ReplyDelete
  13. ni la bab paling best bila balik kampong.
    MAKAN!

    ReplyDelete
  14. sonokkan balik kampung.
    rindu macam2 yang ade kat kampung.
    Zura balik kampung gak hujung bulan 11 haitu.
    tapi sibuk dengan kenduri kawen adik. jadiknye, x dpt nak merayap sgt... cuma husband zura sempat lah carik makanan yg Zura nak makan.. heheheehe

    ReplyDelete
  15. tu nasi kukus kan..kalo kat kemaman ni mcm tu rm8

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)