Monday, August 11, 2014

Kisah Sabtu dan Ahad..

Salam Isnin semua..Selamat menyambung tugas masing-masing..
Korang macamana hari ni?Bersemangat dan cergas?Umi hari ni rasa lemau sikit..
Muka pun tak seceria selalu(td dh ada orang tegur camtu).

Petang hari sabtu hari tu..Afif buat hal..masa Umi hantar Along dan angah tusyen..dia bersiap-siap macam nak gi jalan..siap pakai beg dia lagi..Bila nak balik rumah dia dah bising nak ajak beli mainan..nak Lego katanya..Aduyai..penat memujuk..taknak keluar kereta...Umi bagi  alasan belum solat dan sakit perut..Pukul 2 lebih..Umi bawa anak2 teruna tu..sebab dah janji..kena la tunaikan..

Sebenarnya Umi kekok keluar shopping dengan budak2 tu..(tak biasa)biasa ada kakak2 yang boleh tolong jaga adik2..kali ni terpaksa la Umi sendiri yg buat..dah selesai beli mainan Umi makan kat foodcourt..makan nasi goreng ayam..suap 5-6 mulut ..Afif nak kencing pulak..adoi..haru..terpaksa tinggalkan abang aqil sorang2 kat situ..(bimbang jugak walopon dah darjah 4)Memang haru bawa Afif..tanpa abahnya dan kakak2..

terpaksa harapkan mamat ni jaga adik masa Umi order makan..

                                                              Sempat jugak berselfie

Lepas maghrib pula kami sekeluarga beraya kat rumah Ibu Gayah..Afif takot nak pergi bila semua menyakat dia cakap nak hantar rumah ibu..tak nak katanya...


bila dah kat rumah ibu bukan main lagi...

 Malam tu kami dijamu nasi impit ngan kauh kacang dan laksa ..Air tangan Ibu Gayah memang terbaik!!walopon sibuk jaga budak2  tapi masih sempat masak macam-macam..

Sampai rumah Umi pun bersiap nak bersilat kat dapur..mula2 nak masak rendang ayam..tapi last minit tukar menu bila ada kawan whatapp nak datang tghari esok..Umi pon terlintas nak jamu nasi untuk tghari..Pukul 2 pagi..baru Umi selesai kat dapur tu pun sambung lepas tidorkan Afif..

Seperti yang dijanji..kawan-kawan sampai tghari tu...puas hati tengok diarang makan..banyak jugak diarang makan sebab rumah Umi rumah pertama yg diarang terjah..

Inilah staff klinik..kawan kerja Umi..
                         Haizey dan anak2..(pangkat anak sepupu dia kawin ngan anak sepupu)
Amalina dan anaknya Thaqif..

                                                             Intan dan puterinya Lisa
   Yang tengah tu Kak Fairus.budak2 klinik panggil Ibu..(pangkat sepupu.dia kawin ngan sepupu Umi).Yang bertudung coklat cair tu wati..kawan baik Umi..dia bekas pekerja klinik jugak..
tadaa..Umi buat triffle untuk pencuci mulut...

Selepas beraya kat rumah Umi..diarang gerak kerumah sorang lagi staf klinik..Umi tak join sebab menunggu orang nak datang beraya...Malam tu ada lagi yang datang..Pak Hashim(kawan sekerja) dan keluarga datang beraya (lupa nak snap gambo).Lepas diarang balik Umi pulak pergi beraya kat rumah sorang lagi staff yang buat open house.bila balik rumah..barulah terasa penat..penat wehh..

#lupa pulak nak snap gambar masakan Umi..Umi buat kari ayam,ayam goreng berempah,gulai ikan tongkol,sayur goreng,sambal belacan..petangnya Umi goreng behon #












10 comments:

  1. Masak ape untuk tetamu kak Sura?
    mesti sedap nih.. tetamu makan bertambah tu~

    ReplyDelete
  2. Seronok kan Sura bila berpenat penat sekali sekala hehe...
    Banyak masak tu....rajin weyh!
    Mmg le kelam kabut kalau bawak bebudak je.....tak de kakak yang nak nengoknya .... Awak sempat masak ke tidak? hehe

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya akak. banyak betul kan open house wiken hari tu.

    ReplyDelete
  4. wahh..padat jugak jadual sabtu ahad akak.. hehe.. Alhamdulillah bila banyak org makan hidangan kita.. seronok rasa nya.. :)

    ReplyDelete
  5. Bila dah kata raya memang asyik dapur ajelah tempat kita sura. Tetamu dtg mesti sikit-sikit pun kena masak juga kan..

    ReplyDelete
  6. yummy semua makanan sedappp... Salam aidilfitri kak sura.. lambat sikit wish sebab baru start aktif balik blog ^_^

    ReplyDelete
  7. Wahh, sedap sedap sedap... :)

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)