Friday, August 8, 2014

Kisah Malam 1 Syawal

Assalamualaikum..Salam Jumaat..Di hari Jumaat ini..semoga kita semua diberi kekuatan,taufik dan hidayah serta dapat memperbaiki kekurangan diri..

Kisah raya dikampung tak habis lagi..harusla Umi abadikan di blog  sebelum ianya luput dari ingatan ni..Raya pertama hari tu..sebelah petang cuaca sangat panas..bila dah tak de orang dtg..masing-masing mula mencari bantal..si Afif tido pon tak nak bukak baju melayu..Umi pulak yg rimas..Malam tu lepas maghrib..hubby ajak pergi umah Pakciknya..AyahDam..Masa kat rumah tu Afif jadi peramah..tak de malu2 langsung..gelagat dia menjadi perhatian..ruginya masa kat sini Umi lupa pulak nak amik gambar..

AyahDam ajak makan nasi..tapi kami semua taknak..(masa tu tak lapar)..hanya minum dan makan kuih jer..bila nak balik Afif beria-ria ajak pergi JJ..nak gi JJ..nak gi JJ..UMi cakap.mana ada JJ kat sini..tunggu balik umah kita..sia-sia jer cakap..dia tak paham..sepupu hubby ckp JJ tahun depan mungkin baru buka..bila nak parking kereta..Afif dah melalak..mungkin sebab sekejap jer naik kereta..nak ke JJ jeritnya..hubby pun bawala kitarang jalan2 ke Kota Bharu..time ni memang best..jalan clear..bila dah pusing2..perut pulak lapar..nampak pulak ada kedai bukak..tak sangka ramai yg berniaga pada 1 syawal..

Apalagi..singgah makan ler..

                                          anak buah Umi pon ikut sama..
                                                Umi makan 'colek'...
                                                       abang Aqil tak abis2 nasi ayam

Selesai semua makan..kitarang pon gerak balik..niat nak amik gambo kat pokok kurma tapi tak jadi..hehe..Itulah kisah malam 1 syawal kami..makanan banyak kat rumah..tapi masih lagi cari makan kat luar..

#merasajugakumimakan'colek'#

11 comments:

  1. Colek tu rojak ek? Comel Afif suka berbaju melayu. oh dia jadi peramah ek masa raya, bestkan. memang city boy Afif nak ke JJ hehe :)

    ReplyDelete
  2. Alaa, sedappnya makan 'colek'... nak getek... ;D
    1 syawal pun ada yang bukak kedai ye kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Nurul..dah ada yg berniaga..diarang x lepaskan peluang..ramai yg balik kg nak merasa makanan kat kg..

      Delete
  3. Lain kali beraya aje rumah auntie ye Afif. JJ ada dekat rumah auntie:)
    Baru nak tayang baru melayu kat JJ umi tak bawa pulak ye...
    Itulah Sura dia ingat mana-mana pun sama. Afif... Afif....

    ReplyDelete
  4. colek tu rojak ye..baru tau..
    masing2 dah lapo..hihi

    ReplyDelete
  5. Dah lapar ye Sura bila pusing satu bandar KK tu.. Comel Ariff tu :)

    ReplyDelete
  6. wahhh.. malam raya pertama pon dh ade org meniaga. mmg kagum habes! selalunye susah nak carik kedai makan yang bukak raya2 nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Klate..raya ke2..k3..pon dah byk bukak kedai..bila balik sini..byk kedai makan tutup lagi..:)

      Delete
  7. Beraya ke Kelate lain sikit stail nya kan..

    eh, che mid teringin nak beraya ke rumah sura la..boleh ke, call 013-3672459. tk

    ReplyDelete
  8. Ada kedai bukak yeh Sura..... wah hebat mereka cari duit .....
    Yelah semua org pun cuti mmg lengang le jalan....
    Sedap nampak rojak buah tu...kecur air liur

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)