Friday, December 27, 2013

Sunat Untuk Perempuan..

Salam Jummat semua..Entah kenapa akhir2 ni Umi rasa cam jauh jer ngan kawan2 blog..mungkin sebab Umi dah x brapa boleh nak godek2 blog dan BW..sbb tu la kot..rasanya kesibukan ini akan berterusan sehingga awal tahun..tengah bulan depan nanti baru lega sikit..Alhamdulillah Shaklee pun ada masyuk...tu yg sibuk berganda...kerja pejabat dan Shaklee...

Cukup mukaddimah tu..Petang ni nak berkongsi pasal cerita lain..Benda ni terlintas kat kepala otak Umi semalam lagi, tapi tak sempat nak berkongsi kat blog ni..So sebelum ia hilang dalam kepala ni  Umi nak cepat-cepat keluarkan..sebab tu la curi masa gak ni...hehehe..berbalik pada tajuk..sunat atau khatan untuk bayi/kanak2 pompuan..Biasanya untuk perempuan kita sunatkan masa dia kecil..bayi atau setahun dua..Prosudernya sangat simple..sekejap jer..ada yang nangis ada yang tak..apa yang Umi nak cerita ialah bila anak2 dah besor baru nak bawa sunat!!

Kat klinik tempat Umi kerja ni ..ada buat sunat untuk pompuan..doctornya pompuan..jadi sunat pompuan jelah yg doc buat..biasanya doktor cadangkan bila baby umur dalam 5 bulan keatas..tapi ada jugak yang bawa masa umur 2 bulan..tak kisah sebenarnya.cuma bila kecil..keciklah dia punya tutt(tempat yg nak disunat tu..)kalau besar sikit senang la...Tapi yang jadi hal bila ibubapa terlupa nak bawa anak-anak perempuan bersunat ..bila datang umur 5-6 tahun tu..aduhh..bayangkan ..nak2 badan yg gempal2..bukan apa..kesian kat anak2..diarang pun dah ada perasaan malu..jadi nasihat Umi ..Janganlah lupa..kesian kat anak2..Umi cakap ni sebab banyak jugak kes yang macam ni..Kadang-kadang ada yang menangis2 tak nak..puas memujuk..tu yang pening..

Sebenarnya byk nak kongsi kat sini tapi masa ni..cemburu sangat ngan Umi..kita sambung lain kali jelah..
#ada masa nanti Umi buat n3 khas bab sunat ni..x sempat nak snap alat2 yg doc guna#

*kat klinik tempat Umi rm25 jer harga sunatnya...


23 comments:

  1. perkongsian yang bagus nih Kak Sura.
    nanti buat n3 khas pasal sunat untuk bb girl eh.

    anak2 zura semua sunat masa dlm pantang lagi.
    tukang urut zura masa dlm pantang yang sunatkan anak2 zura.

    ReplyDelete
  2. el ritu bw anak2 ms umor 6bln gitu tuk sunat
    dah dibaringkan anak tu..doc tu ckp nak tgk x
    aiyakkkkkkkkkk xmo lah doc..ngeri wooo
    tiba2 xsmpai 1minit dah setel..aiyakkk cepat sgt
    sekali doc bg tgk apa yg dia potong..aiyakkkkkk xnakkkkkkkkkk hahaha
    takuttttttttttttttttt ekekekek

    ReplyDelete
  3. entry yg sy tunggu2..klu kak sura cerita lebih detail lagi best..sy mmg takde pengalaman.anak perempuan baru sorg..MIL kata umur dlm 8bulan sesuai..igt bulan depan nak bawa Afia bersunat..sy tgok ada org yg umur 3bulan dh sunat..org kata klu kecik sgt nti benda nk potong tu tak berapa nmpk..klu besar sgt kesian sbb anak dh pandai,dh ada perasaan malu..mungkin fobia..

    ReplyDelete
  4. Sebaik2nya masa babylah...dalam 5- 8 bulan gitu...
    Jangan baby dah pandai bercakap...
    Masaalajnya nanti habis kat abang ke sesape ke dicerita nya dengan haya sekali...
    ha! sape yang malu?..mal n ayah jugal kan...
    Sebab pernah ada kes anak kawan bunda dah setahun lebih baru nak dikitankan...
    Budak pulak bijak bercakap...

    ReplyDelete
  5. Info menarik ni kak. Fiza tak bawak lagi Alia bersunat. Konon ikut cousin hubby haritu anak pompuan dia sunat umur 2 tahun. Cuti bln 3 nanti baru nak bawak Alia bersunat. Huhu...

    ReplyDelete
  6. dulu saya adik2 rasa nya dlm umo 3 - 4 tahun kot kak. tapi masa tu g hantaq dgn bidan ja . free kot., heheh

    ReplyDelete
  7. TQ info ni kak..
    sy ni blm ada anak pompuan.. InsyaAllah boleh dijadikan panduan..:)

    ReplyDelete
  8. cantik nye uniform klinik kak sura...

    ReplyDelete
  9. Salam kak Sura... selamat menyambut tahub baru 2014 ya... ooo pompuan pun boleh sunat kat klinik juga yer...

    ReplyDelete
  10. Betul jugak janganlah bawak mereka dah jadi anak dara...malulah merekakan Sura...

    ReplyDelete
  11. Salam sis..boleh dapatkan no telepon klinik?....klinik nama apa ya...tq...boleh whatsapp atau sms saya 01128544752...tq

    ReplyDelete
  12. Kt klinik ne ley check x smede kite msh dara o x ?? Sbb dlu lsak n tkot da pch.. n klo da pch bole cek kn pch sbb lsak kn ?? Pliss rep kak or wassup sy kt 0173644369

    ReplyDelete
  13. Salam ... bole tahu dmana klinik dan no telefon ... bole cal o whtsapp sy ..buntu dmna nak sunatkan ank perempuan .. 0135828650

    ReplyDelete
  14. Boleh tak kak Sura explain bab sunat ni dgn lebih detail lagi sebab confuse la ada yg cakap kena hati2 pilih klinik sebab kebanyakan dokter cuma buat sunat ikut syarat aje sekadar cucuk kelentit dgn jarum tapi sebenarnya tak bersunat pun.

    Kalau ada pic lagi mudah faham, apa la salahnya ada pic kalau tujuan utk belajar dan lebih memahami. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi satu n3 pasal sunat ni..tp gambarnya hilang..x boleh tengok..akak pon tak tau kenapa..memang ada doc yg pakai jarum..tp kat klinik sini..kitarang pakai gunting..

      Delete
  15. best nyer info akk sura.. saya nak hantar anak .. tp saya pulak yg nervous.. hihihi yerla xde pengalaman.. mcm2 la bermain dlm pemikiran ni..

    ReplyDelete
  16. as'salam sia boleh sya dapatkan nom tel klinik?

    ReplyDelete
  17. Anak sy br saje sunat sabtu lepas...dok kata 1 hari da baik. Ni da 3hari xbaik2..menangis je...nak tahu jugak brp byk sepatutnya kena gunting. Sbb aritu tgk nampak byk.bukan gunting kulit tp daging sbb dok kata baby da besar. Baby umur 3bln lbh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya memang kejap jer baik..baby 3 bulan sunat kira okey la tu..klu kat klinik sini..Doc lebih suka sunat baby5 bulan..besar skit..coz tempat yg nak sunat tu ..besar skit..tp ramai jer yg datang bawak masa baby 2 ..3 bulan..lepas abis pantang pon ada..

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)