Thursday, August 7, 2014

Kenduri di Hari Raya..

Assalamualaikum....selamat berpuasa buat yang berpuasa..
Semoga hari ini kita lebih bersemangat dari semalam..

Hari ni Umi nak berkongsi cerita dengan korang semua..masa hari raya kedua dikampung..Kami semua dijemput sepupu belah arwah abah..ada majlis kesyukuran sambut menantu..kira anak sepupu Umi la..yang buat Umi terharu..sepupu Umi tu dah meninggal..suaminya pon dah meninggal..Jadi makcik dan pakcik2 yang uruskan majlisnya..majlisnya sangat simple..terdetik dihati Umi..nasib jugak ada pakcik2 dan makcik masih ada untuk menguruskan majlis..adik beradik masih mentah..ada yang dah kahwin pon tak balik masa hari bahagia adiknya tu..dah jadi penduduk tetap singapore..kawin orang sana..cuti kat sana tak banyak ..jadi tak boleh balik..entahlah..bagi Umi itu alasan yang Umi tak boleh terima...

Majlis diadakan di rumah pusaka sepupu2 Umi..biasanya rumah tu kosong..time cuti dan raya barulah diarang berkumpul kat situ..nasib rumah pusaka itu masih teguh..kayunya masih utuh lagi..jenis yg tak makan dek anai2..bila datang rumah tu..teringatt pulak kat arwah mek Sah..kakak pada arwah abah..





                 hubby berborak ngan sepupu Umi(sepupu Umi yg ni kawin ngan orang Jepun)
Umi dan ank sepupu..namanya Kitaro Rizwan(kalau tak silap)amik medic kat Ireland dah tahun 3..

Esoknya ada lagi kenduri kat Kota Bharu..anak sepupu jugak..Masa ni Kaklong dan family dah nak balik..kitarang gerak sama2 ke KB..lepas makan baru KakLong gerak balik ke KL..hantar ank perempuannya..lepas tu baru balik Kluang..



                        mak pulak yg terlindung..semua dah masuk..adoi..
 adik lelaki Umi dan anak buah(antara Pakcik dan anak buah..saper yg kawin dulu..anak buat kot..adik umi..makwe pon takde..)
                       boleh pulak dia berkenan dgn benda alah tu..siap nak bawak balik..menjerit la Umi..
bergambar kenangan bersama pengantin...




15 comments:

  1. Nak kumpul semua bila masing-masing dah bekeluarga tak mudah kan Sura. Raya kali ini kakak tak ada jemputan kawin Sura. Hari sabtu ini baru ada.

    Afif nak bibir merah menyala itu ye sayang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat kelantan time raya ni banyak buat kerja kawin..:)

      Delete
  2. Cantiknya pelamin dia....well...SA pun x leh terima alasan yg mcm tu sbb its a wedding...bukan tiap2 bulan kawen...siblings kot...kalau relatives x kisah sgt....tp dh sekesai kan...x pe la....selamat pengantin baru jugak buat mereka....

    ReplyDelete
  3. bznya akak..cik nor dok kat rumah jer..:)

    ReplyDelete
  4. Salam lebaran Kak Sura... maaf zahir batin ya..
    wahh meriah bila dpt berkumpul sesekali dgn keluarga.. :)

    ReplyDelete
  5. kak.. mama pun lepak kat rumah je.. hihi

    ReplyDelete
  6. seronok kan berkumpul ramai2 terutama di rumah pusaka kayu camtu... terimbau segala nostalgia laa... :)

    ReplyDelete
  7. bila lagi nak berjalan sakan ye dak..

    ReplyDelete
  8. Seronok sangat bila dapat berkumpul ramai2 camni...
    raya aritu pun nurul ada jemputan kenduri keluarga jugak...
    Amboi, Afif... Merah menyala bibir yang tu... ;D

    ReplyDelete
  9. Rumah tu sapa jaga, atau bila nak berkumpul baru gotong royong membersih ke.. bagus sebab masih simpan..oh orang jepun ka menantu ye, keluarga dia tak datang ke heee, amboi mulut merah sangat tu Afif :)

    ReplyDelete
  10. musim org khwin sekarang ni, penuh jer jemputan di hujung mggu ;)

    ReplyDelete
  11. Ramai pulak yg buat kenduri masa Raya ye Umi...Senang agaknya semua sedara mara berkumpul.
    Adik Sura yg ada tahi lalat tu yeh....muka ada iras Sura....
    Alahai sedihnya jadi pengantin tukan ..... Bagusnya lahai mak sedara yg ada tu

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)