Friday, July 11, 2014

Masakanku yang simple di bulan puasa.

Alhamdulillah ..tahun ni rajin sikit dan berkesempatan untuk memasak hidangan berbuka..ada jugak beli sehari dua..bila time malas dan tak sempat..walaupun simple puas hati.Masa beli kat PaRam hari tu ..ada yang tak puas hati..ya lah bila kita dah keluar duit..mesti kita nak yang sedap sikit..atau pun yang boleh2..Ini masak lebih teruk yang masak terkejar2 masa balik kerja.Oleh sebab itulah jugak Umi rajinkan diri memasak selain untuk berjimat.

Umi berbuka makan kat bawah jer bentang tikar..meja dah tak muat..dulu masa anak2 kecik jer makan atas meja sekarang dah tak cukup..meja kecil..bila la nak beli meja makan besar sikit..yang 6 pun jadilah..berangan yang besar2 pun bukannya muat ..rumah kecik..huhu..

Jom tengok menu simple Umi..

                                    pindang,udang goreng kunyit ikan goreng..budu tidak dilupa..
                                                                   ayam masak merah
                                                                lala..
                                                     pulut dan kuah durian

Ada satu hari Cik Abe beli durian..bising jugak Umi sebab bulan puasa ni..panas badan..tapi bila dah beli banyak jugak makan..2 hari panas..kepala rasa panas..nafas pun panas..Umi dah sound dah bulan puasa tak yah la beli doyan..seksa..

10 hengget 7 biji..penuh satu bekas ni.banyak jugak..Umi balik kerja tengok dah siap2 kopek masuk dalam bekas dah..

#hari ni dah keluarkan ayam..tapi tak tau nak masak apa lagi..paprik ayam dah..sup pun dah..ayam masak merah dah..percik ayam dah..apa nak masak ni?#

11 comments:

  1. simple2 la yg paling sedap kak... :)

    ReplyDelete
  2. Masak kicap, masak kari, rendang, rosemary haha... kakak kalau mencadang boleh aje Sura tapi sendiri tak masak - beli aje kat bazar:)

    ps: kakak pun walau makan berdua memang kami makan di lantai. Sunnah rasulullah tak dapat buat yg banyak sikit pun jadilah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sura memang teringin nak masak rendang..tapi tak sempat la kak..masak kicap pun dah..

      Delete
  3. sedapnye akak masak~
    bertuah lah anak2 ngan suami. walaupon akak keje still boleh masak sedap2. Zura masak simple2 jer kak. kadang2 masak satu lauk campak sayur skali. hehehe kejar masa punya pasal.

    terliur pulak tengok sambal tempoyak akak tuh.. telan air liur zura tengok sambal tempoyak akak. hehehe.

    Kak.. hari tu suami zura beli durian.. 5 bijik rm.. ingat nak buat pulut duria lah.. tapiii sekali hadap jer 5 bijik durian tu.. x sempat nak wat pulut durian.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak masak pun simple2 jer..yg nampak byk lauk tu akak perangat jer.makanan yg x abis beli kat Param..tu pon tak abis..last2 buang..
      Somi akak beli kat pandamaran..semua murah kat sini..durian tu pun murah..2 hari makan tak abis2..buah kuah doyan seperiuk..sampai buang2..sayangnya..

      Delete
  4. waaa..kalau yg ni simple, yg betul2 masak xtao la cmne kan..ecah kalau masak macam ni dah kire beriya2 masak da ni..hehe..

    ReplyDelete
  5. Masak kicap Sura hehe....Sura mesti tak suka kan masak kicap.....tp tu masakan faveret anak anak okje tu...
    Banyaknya lauk Sura....mcm kat hotel dah tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak kicap memang favret sura..cik abe jer kurang..anak2 pun suka..:)

      Delete
  6. simple ke tu sura, lebih dari simple tu, macam kenduri kecik tu heee..sedapnya lala :) buat ayam berempah pun ok :)

    ReplyDelete
  7. simple ke tu kak?berat tu..saya ni jenis makan je apa2 tolak jayu batu

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)