Thursday, June 5, 2014

Masak simple untuk dinner.

Salam Khamis..sehari dua ni mood malas melanda..nak update n3 pon malas..idea tetiba menghilang..ditambah awal bulan yang sememangnya super busy..Nasib baik pagi ni semua dah settle..ada la sikit mood..idea yang terkapai-kapai pun..dah nak timbul..kalau tak tenggelam2 timbul.

Cerita pasal semalam..balik rumah Along dah keluarkan ayam..tinggal umi nak masak jer..anak dara jarang ke dapur..tolong2 camtu jer..kalau tak disuruh tak buat..yang dia tahu masak kari ayam jer..pon kira ok la tu..Cuti sekolah ni,tengahari balik rehat..nasi dah masak..ikan dah goreng..dia buat mana yg patut..potong bawang..terasa ringan jugak beban ni..tapi belah malamnya Umi tak tau nak masak apa..sup dan kari pun baru masak..last2 idea datang.

Nasi goreng ala-ala ..Nandos..dan ayamnya ..perap sekejap sahaja(sepatutunya paling kurang 2 jam..)..lepas maghrib terus panggang..walopon takde ropa Nandos..masak main letak jer..tak cukup bahan2nya..takpelah..asal rasa sedap..



Walopon tak sesedap Nando,Umi rasa puas hati sebab semuanya makan bertambah..Cik Abe yang selalunya makan sikit time makan malam pun mintak tambah..terkejut Umi biasanya dia control walau sesedap mana jarang tambah sebab ada kencing manis..tapi semalam dia bedal jer..kira berjaya percubaan pertama..lepas ni nak cari bahan2 yang takde..nak buat lagi..kali ni beli ayam suruh potong 4 jer..sebab yang semalam buat tu potong kecik2..tak de nak feeling makan cam Nandos..walopon konon resepi ala Nando..haha..takpela..janji kenyang..

#puas hati sangat bila semua abiss licinggg#

11 comments:

  1. sdapnya kak..nak etek la..hihik

    ReplyDelete
  2. wah! yang penting kak Sura. Family happy dan kenyang. Puas hati kan kalau air tangan sendiri. Hehe...

    ReplyDelete
  3. ayam nandos ka sura..amboihh..nak resepi kak..

    ReplyDelete
  4. Hai K Sura....
    wah2... ayam ala nandos tu, mesti sedapppp... tu yang semua makan bertambah tu... :)

    ReplyDelete
  5. el lak lau x tau masak ape el nak senang masak ayam goreng kfc n then wat nasi ayam n tambah sup..tu pun org dlm umah bertambah2 hahaha

    ReplyDelete
  6. best gak bereksperimen dgn resepi baharu pd musim cuti sek ni.

    ReplyDelete
  7. nyum2.. buat teman lapo je tgh2 malam ni

    ReplyDelete
  8. sedap sgt nasi ayam nando kak sura..tp tak bley la msk sedap selalu kang tggi plak kencing manis cik abe.huhu

    ReplyDelete
  9. macamman akak panggang ayam tuh nampak lembut sangat.. kalau zura panggang kompom nmpk keras kejung..tk cantik amik gmbr...

    ReplyDelete
  10. Lama dah tak ke Nandos...so mmg tak tau ada menu tu...
    Wah sure sedaplah tu kalau memasing bertambah!

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)