Tuesday, April 29, 2014

Bawa Anak-Anak Makan..

Semalam bawa anak-anak keluar makan..Ganti ahad yang seharian kat rumah..Along pun mengalahkan adik-adik..buat muka boring..paham la Umi..nak keluar la tu.Pukul 7 jemput  Along dari tusyen..terus laju jer ke Shah Alam..Along yang beria-ria nak makan kat Ani Sup Utara.Sampai pun dah nak maghrib..dah lama tak datang .....kedai roti yang dalam The Store tu tutup..jadi Kedai Ani Sup Utara semakin besar sebab dah amik kedai roti tu..

Makan cepat-cepat..Si Afif dah tak sabar nak solat kat masjid..sebab bagitau dia nak pergi masjid solat..Dia pulak yang kelam kabut ..nak solat..cepat...nak solat.katanya..Sampaikan air laici kang yg dia nak pun tak diminum..sayang punya pasal abahnya cepat-cepat makan apa yg ada dlm laici kang tu..memang tak terusik..sikit jer dia minum..


sesi menunggu..



Masa order makan tu..si Afif pun sibuk nak order..dia pulak yg cakap..Afif nak ni..nak ni..sambil tunjuk kat menu..nak air ni..pening abang yang amik order tu..mana taknya..Umi cakap Afif cakap..pandai pulak tu bila dia cakap dia pandang muka yang budak amik order tu..

Makan time...



Ini masa nak balik masjid Shah Alam..abang berebut ngan adik nak picit remote kereta..




Seronok solat kat sini..tapi  pengalaman Umi solat dengan afif kali ni buat Umi sakit jantung..mana taknya..dia boleh mencelah masuk tengah solat Isyak berjemaah ..dia celah antara Umi dan along..pastu dia berjalan depan orang..Ya Allah ..memang tak khusyuk bila dia camtu..geram pun ada..sebab tu la masjid ni tak benarkan kanak2 7 tahun kebawah masuk ruang solat..sebelum ni ok jer bawak dia..kali ni dia dah besar sikit..macam-macam hal..tu pun Umi duduk saf belakang.Lepas solat tu Imam ada buat solat hajat untuk seorang pesakit yang tengah bertarung nyawa kat icu..tapi Umi tak dapat nak solat sama sebab hati dah tak tenang..kejap dia berlari pergi ketempat jemaah lelaki..cari abah dia..kejap berlari kat Umi..pening..pening..mula-mula sampai baik..orang amik wuduk..dia pun sibuk..sampai ada yg senyum2 tengok Afif..bila kat ruang solat..Umi belum solat dia dah solat..pas solat dia cakap penat..berguling-guling pulak..bila Umi marah dia..cakap taknak bawak dia dah lain kali..dia cakap..ok..ok..konon tak nak buat lagi...pandai ya!!

18 comments:

  1. alolo..pandai yer afif..sabar jer la kak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. meme kena banyak sabar la Nor ngan anak2 kecik ni..:)

      Delete
  2. umi pun rasa nk sakit jantung nga afif..

    tak pe umi, ank2 kena dekt2 dgn masjid.. ustaz kata biar seronok nga masjid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang Afif seronokkk sangat ...Umi dia pulak yg menyirap..haha..

      Delete
  3. Ha3 Afif seronok nak buat Umi dia geram tu... Next time Afif x buat lg kan...

    ReplyDelete
  4. hehehehe.. comel lah Afif nih~
    kalo zura memang bergilir lah solat. x yakin nak biarkan si kecik sendirik.. memang x kusyuk solat.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak dia jaga..tapi terlepas jugak..memang x harap kalau semua solat..sebab tu sorang kakak mesti jaga..tapi angah ni x cam along...lembab sikit nak bergerak..

      Delete
  5. hahaahaha..blh bygkn dah kekalutan time afif lari2 dlm masjid tuh...setakat ni zura ada peluang nk bawak anak ke masjid....yg biasa bawak anak g masjid hanya suami jerk..blk umh suami cerita si afiq berlari sana sini siap bergaduh2 lg ngn anak2 jemaah lain... hahaahaahaha

    ReplyDelete
  6. kak sura kedai tu kat mana saya nak try p makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alam sentral..shah alam..:)
      kat situ kaksura suka sup campur..daging + perut..:)

      Delete
  7. Bila dah tak takut org tu yg Afif seronok kesana-sini tu Sura.
    Dulu dia takut lagi diam-diam duduk sebelah aje..

    ReplyDelete
  8. tula bila bawak anak masih kecil...ada je aksi dia buat

    ReplyDelete
  9. biasa la tu.. budak2.. hehehe
    menabung sini.. :)

    ReplyDelete
  10. hihihi..budak2 kan Kak.. sy pernah gak bawa Pa'e ke Masjid besar jugak..nasib baik dia duduk diam2 je...:)

    ReplyDelete
  11. kenapa wat ummi cam tu
    sian ummi nak solat pun sedikit kekacauan hahaha
    pandai ea mula2 nak solat pas2 main2 ea hehehe

    ReplyDelete
  12. Senyum sy dengan keletah afif..mula2 order makan,pastu buat perangai comel dekat masjid..hehe biasa la kalau budak2 sebaya aifi ni nak solat mmg kena ganti2..kena sorg pantau dia..tp tak sgka plak afiif nak buat perangai ye..hehe

    ReplyDelete
  13. Namanya pun budak Sura ...mmg tgh galak nak main.....
    Sok dah besar fahamlah dia hehe...

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)