Tuesday, March 4, 2014

Dah sweet 17...

Assalamualaikum...
Pejam celik pejam celik..tak sangka anak dara Umi yg sulong dah 17 tahun..sekejapnya rasa..bermakna Umi ni semakin berusia..2.3.1997..tarikh yang sememangnya Umi tak dapat lupakan..kesakitan yang belum pernah Umi alami..hanya mendengar cerita sahaja..akhirnya Umi merasa apa yang semua ibu-ibu merasa..kesakitan bersalin.

Mengimbas kenangan dulu...

Masa mengandung Along Umi takde masalah..takde morning sickness..tak rasa pun macam orang mengandung..tak de mengidam bagai..biasa-biasa sahaja..Langsung tak rasa macam mengandung..tau2 dah berisi.

Waktu 2 minggu sebelum bersalin..Umi risau sangat..takut pun ada..disebabkan tu Umi rajin baca Quran..Surah Yasin hari-hari Umi baca ..memang rajin sangat baca Quran masa mengandung Along..
Akhirnya waktu bersalin tiba..Cik Abe tiada disisi..sebab masa 7 bulan Umi dah balik Kelantan..Suami pulak bekerja di Port Klang. masa Umi dah ke hospital keluarga  telefon suami..Umi masuk hospital waktu malam..masa tu baru 2cm..besoknya..pagi baru 4cm..masa tu Allah saja yang tahu. .tak pernah Umi merasa sakit pinggang begini..meratib Umi sesorang kat katil..waktu melawat tiba..Arwah abah yg terpancul dulu..masa tu ..mak tak datang lagi..arwah abah yang mengurut belakang Umi..terasa lega sangatt..arwah abah memang rapat ngan Umi..kalau orang lain kata ibulah insan yg paling rapat dengan kita..tapi bagi Umi ..sama sahaja..malah dalam setengah2 bab..arwah abah lagi senang untuk dibawa bercakap atau berbincang..

Bayangkan dari malam masuk..bersalinnya pukul 4 petang..Allahhu Akbar..lamanya sakit..nasib baik masa tu tak ramai..lagipun Hospital Daerah..layanannya pun ok.setelah 3 kali teran..keluarlah permata hati yang pertama..saat tu.. Umi teringat pada mak yang melahirkan Umi..Allah..beginilah rasanya ibu kita melahirkan kita..rasa insaf sekejap.Bila masuk wad balik..mak dan ibu mertua dah menunggu..sekejap lepas tu..penuh katil dah..ramai pulak yg datang..

Anak sulong biasala..tak sah kalau tak jahit..luar dan dalam..2 minggu seksa nak duduk..rasa tak jejak kelantai jer sebelah punggung bila duduk..Bila Cik Abe dah balik..rasa seronok menimang cahaya mata semakin bertambah..masa tu terasa Umilah orang yang paling bahagia sekali didunia.

Kehadiran puteri pertama Umi..Nur Athirah Auni..pelengkap kepada abah dan Umi..
Umi sayangg sangat dengan Along..
Tahun ni Along akan menghadapi SPM..Doa Umi sememangnya tidak pernah putus untuk Along dan adik-adik..Semoga Along beroleh kejayaan..Aminn..

#bermulanya rutin yg sibuk untuk Along..boleh kata 7 hari seminggu pergi sekolah(termasuk tusyen kat sekolah )petang2 tusyen jugak.kecuali rabu.sampaikan Along dah merungut penat.Umi hanya dapat memberi nasihat..bersabarlah,,tahun ni struggle sikit.In Sha Allah akan membuahkan kejayaan..#


                                                     Along n Angah


15 comments:

  1. umi ni ada iras2 kwn sy..baiti..

    kwn sek kelantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo..ye ke..daerah mana tu..tang mana yg iras tu..hihi:)

      Delete
  2. el pun mmg takan lupa beranak anak sulong 7 tahun lepas
    12 jam dlm labor room
    azab sakit tu ya Allah x tau lah nak ckp cam mn
    mmg ngeri bila teringat balik
    seronok kak sura anak2 dah besar..snglah skit no hehe
    hb along!!

    ReplyDelete
  3. sebaya dengan adik saya yang bongsu.. happy birthday to Along :)

    ReplyDelete
  4. Kakak ni jenis bersalin mudah Sura hatta anak sulung pun tak sampai sejam dah deliver. Cuma kakak susah nak consive.. Dulu plan kalau boleh nak anak ramai-ramai tapi tak dapat - syukur alhamduillah dpt 3 jadilah.

    Happy birthday buat Along.. moga jadi mentor buat adik-adik dan jadi anak kebanggaan keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa anak sulong memang lama sakitnya tapi alamdulillah normal..yg lain2 semua dipermudahkan..takde jahit lg dah ..:)
      sura pulak senang melekat..yg gugur pun 2..:)

      Delete
  5. Hepi besday to Along... Dah besar anak2 K Sura... ^__^

    ReplyDelete
  6. Manis manis anak Sura.... Hepy bezday Along ....moga menjadi anak yg solehah

    ReplyDelete
  7. wahhhh da anak dara da yer... hepi besday dear...semoga sentiasa dlm lindunganNYA... amin...

    ReplyDelete
  8. ehh.. anak dah besar rupanya.. hihi.. xnpk tua plak umi nya ni

    ReplyDelete
  9. hadoii ngeri ok baca akak ckp bersalin sulong koyak byk..teringat plk kenangan zura dulu..bersalin sulong mmg byk jahit...dua minggu jalan slow2 je terkepit2... tk mo la ckp psl tu kang rs ngilu satu bdn... hahaahah

    Selamat hari jadi along yg cantik manis. Semoga jadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat dan sentiasa buat umi & abah hepi ya..

    ReplyDelete
  10. Happy belated birthday Along..
    Moga jadik Anak yang solehah.

    Moga tahun ini dapat menduduki peperiksaan SPM dengan tenang dan yakin dan beroleh keputusan yang cemerlang. InsyaAllah~

    ReplyDelete
  11. seronok bca pengalaman kak sura bersalinkan along..rapat betul dengan aruah abah..anak sulung mmg betul2 dinantikan..mmg terasa dirilah org pling bahagia la kan

    happy besday along..manis betul anak dara kak sura..boleh kot isi borang buat adik ipar.hakhak

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)