Tuesday, February 18, 2014

Betul Ke Pemandu Perempuan Terhegeh-Hegeh?

Assalamualaikum semua..Hari ni nak ngepek(bebel) pasal bawa kereta..Apa yang Umi nak tulis ni.. semuanya yang terlintas dikepala otak Umi.Masa kita dalam kereta..tak kisah la saper bawak..selalu tak dengar orang kata atau kita sendiri  kata..oo..patut la perempuan yang bawak!!Sebabnya bila kereta depan bawak semacam jer atau terhegeh-hegeh mula la kita bebel..pastu bila potong kereta tu..nampak pulak orang pompuan yg drive..terus cakap patutlaa..padahal kita pun pompuan!!

Tapi pada hakikatnya bukan semua perempuan bawa kereta cam tu..ada yang terer!! yang bawak cam pelesit pun ada!!Pengalaman Umi sendiri naik kereta dengan perempuan yang bawak gila-gila ..walapon gila2 tapi best..tak kena tak pe..kalau kena makan tak habis..haha..

Ini nak story masa pegi hantar Doc pi Umrah haritu..masa nak hantar tu duk bincang la saper nak drive..orang ni suruh orang tu..orang tu suruh orang ni...masing2 nak jadi pilihan terakhir..Umi pun tak nak..tak biasa..dekat2 boleh ler..tapi kalau terpaksa bolehla ..last2 kitarang ajak adik Mas yang terer bawak kereta tu..kebetulan dia cuti..lagi pun dia biasa ulang alik dari sini ke kuala Pilah..suruh bawak kereta Doc dia taknak..bawak kereta sendiri..ok la ..itu yg dia selesa..

Masa pergi tu konon nak konvoi la..tapi sebab DikMas tak isi minyak lagi jadi kitarang pergi la isi masa dalam perjalanan..sebab takut jauh kena tinggal..si Dik Mas ni bawak cam apa..menjerit kitarang yang kat dalam kereta ni..main mencelah jer..tak sangka dia boleh celah kiri kanan yg ada kereta sempit pulak tu!!Dah la kereta pun semput2 jer..masa dia keluar pergi isi minyak kitarang pon apalagi bising kat dalam kereta..masing2 dah takut..sebab memang sikitt lagi..En Somi pon takde bawak camtu..Dik Mas..Dik Mas..
yang hairannya walopon dia bawak camtu tapi perasaan seronok tu ada...cam teruja pun ada..wahh..terernya Dik Mas bawak..tapi bahaya!!

Korang rasa korang bawak kereta kategori mana?(buat pompuan) biasa-biasa jer..terkemut-kemut ke..terhegeh-hegeh..atau pun terer mengalahkan lelaki..?Rasanya kita tak yah nak tunjuk terer..terhegeh-hegeh pun jangan..(nanti susahkan orang blakang..kalau kat highway takpe senang nak potong).kategori biasa-biasa jer..ok la kot..tapi kalau dah lambat rasanya berdesupp jugak pergi..hehe..

                                         ini la Dik Mas..Mastura dan Masura(pic lama ni)

#apapon terima kasih kat Dik Mas sebab sudi jadi driver kitarang hari tu.Ingatkan kitarang lambat masa hari tu..maklumla..bos naik kereta Merc..rupanya kitarang sampai dulu..hahaha#

25 comments:

  1. cik nor bawak biasa2 jer..tp pagi ahad berdesup gak..nak kjar masa..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekali takpe Cik Nor..jangan tiap kali bawak tau nak laju jer..:)

      Delete
  2. hehe..jgn pandang perempuan sblh mata ja...ada yg lbh hebat dari lelaki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..ada yang hebat dari lelaki..contohnya DikMas tu..kalah somi sura..:)

      Delete
  3. he3 sy x reti slow sgt sbb nnt ngantok... kalau laju, InsyaAllah sy fokus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gitu maknanya Lia masuk kategori terer la..:)
      kaksura boleh-boleh la..:)

      Delete
  4. Betul kata kak Sura tu. Bila time drive tengok keta depan semacam je. Mesti dlm hati mengata... Mesti pompuan yg drive. Haha... Memang betul kan.

    Tapi tak semua gitu. Ada yg hebat bawak keta tau. Dulu pernah fiza ngan hubby dipotong queue oleh sebuah avanza... Mcm pelesit bawak. Sekali tgk... Pompuan jugak yg drive. Huhu...

    ReplyDelete
  5. haha..pompuan sekarang dah berani..kenkadang ada laki yg terhegeh-hegeh jugak bila bawak kereta..:)

    ReplyDelete
  6. Sekarang lelaki atau perempuan ada je yang bawak hegeh2. Bagi signal 10batu tapi tak jugak masuk lane tuh.. Geram betul follow pemandu macam tu... grrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang geram kalau dapat jenis camni...sabau jelahh..:)

      Delete
  7. Salam Sura...Atie ni ada lesen tp dah 8 tahun tak bawak...skrg HB suh drive blk..atie bwk slowwwwww sgt sbb TAKOTTT!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Atie..kereta ni kena bawak hari2..kalau tak memang takut..sura dulu2 pun camtu jugak..sebab jarang bawak..sekarang ni baru pulas stereng hari2 tu pun dekat jer..:)

      Delete
  8. Kakak kalau drive sendiri memang laju boleh jejak sampai 120km/j especially pergi kerja (kakak kan ikut highway - lebih 10km/j aje) tapi kalau ada org lain dlm kereta kakak bawa ikut peraturan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat highway memang tak persoal..kalau sura pun bawak laju2..tak guna ada highway kalau tak vroom..vroom.:)

      Delete
  9. saya pon kalau en hubby bawak kete lelaju rase kak saya pon ikut nak tekan brek..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaksura pon camtu jugak..kadang2 driver belum tekan brek tp kaki kita dulu dah mcm nak tekan..:)

      Delete
  10. perempuan yg biasa bawak kereta kat bndr2 besar biasanye dorang lagi aggresif dan berani..zura dulu pun takot2 gk, tp skrg ni jadik ketagih plk nk drive kete..kalu drive lama2 cthnye cm blk klate pun zura seronok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hubby akak x brape nak bagi kalau jalan jauh..tapi kalau dia mengantuk akak bawak jugak..:)

      Delete
  11. Saya bawa laju kalau highway tapi kalau parking terhegeh-hegeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab parking ni akak pun baru rasa boleh2..dulu2 terhegeh2 jugak..tapi kalau tempat dah biasa senang jer masuk..:)

      Delete
  12. pmpuan kena label sbb mmg byk pmpuan bawak terhegeh2..sy bawak bley tahan berdesup gak,,berani kt jalan sendiri jela..drive pun pegi keje saja..lain tempt ada driver.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ngan akak..tempat yg dah biasa tu memang ligat tapi yg jarang pergi tu biasa suami bawak.:)

      Delete
  13. Zura kategori tengah2 kot.. terhegeh2 tuh x lah kot.. laju sgt pon x. hehehe

    ReplyDelete
  14. Hehee.saya pun kdg2 ckp mcm tu gak.tp kalau ada stiker P tu ok la kn.

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)