Wednesday, March 13, 2013

Sayu Bila Memandang Wajahmu...

Jumaat lepas Mak dan anak buahku dtg dari kampung..x  sabar rasanya menunggu kedatangan mereka.(terus amik cuti 1 hari).Jam 4.00pagi baru sampai..sesat kat Damansara 2 jam..dh mengantuk katanya..sampai tersesat..Bila mak melangkah turun dr kreta aku memandang wajah mak...sayu ..sedih pun ada..kenapa mak kurus sangat..muka mak dah kecut..bila dh kurus sangat menampakkan lagi wajah tua mak..rasanya nak transfer je lemak2 kt badan aku ni kat Mak..Sedih bila melihat badan Mak dah susut..macam orang sakit..:(

Sebenarnya dah lama aku x jumpe dgn Mak..Raya Puasa hari tu aku x balik yg mana menjadi sejarah hidupku kerana selama diperantauan ni x pernah pun aku x balik time rya..(kira pecah rekod la tu.)Maafkan aku mak sbb x balik Raya ari tu..kebetulan semua anak2 Mak x dpt balik  raya tahun lepas ..Maafkan kami semua Mak..Mak beraya bertemankan adik dan anak buah ku sahajer..sedihnya..hanya beraya 3 orang je kt umah pusaka tu..x pela Mak In Shaa Allah tahun ni kita brkumpul semua..

Hari aku bawak Mak buat check up kat Klinik..buat BP100(Medical Check Up:check semua termasuk kolestrol,hati, dan mcm2 lg la)..senang skit bila dh check keseluruhan..cuma nak tggu result jer lama skit..amik masa beberapa hari..lepas ni senang la hati aku bila dh tau keadaan Mak..Mak x de darah tinggi..o.k jer Bp Mak tadi..130/80..tersangat o.k bg umur 65tahun!!

Mak..orghe(orang)sayanggg sangat dengan Mak..Mintak2 la semuanya o.k..aku pulak yg takut..Mak selamber je..kata Mak aku dh tua dah x kisah klu ada penyakit..tp aku kisah..aku nak Mak sihat..Nak Mak Umur panjang..(tibe2 sedey plak..)Aku nak doa Mak sentiasa mengiringi pada aku..

Mak..duduklah ngan Orghe..orghe buleh jaga Mak..boleh jaga makan minum Mak..kenapa Mak x suka duk ngan orghe?Orghe paham..mak lebih suka duk kat kg..Mak ada aktiviti Mak sendiri..Mak kena bg ayam.,kucing dan beruk makan..Mak suka siram bunga..walaupun sekarang bunga2 Mak x seperti dulu..(x sebanyak dulu)..Mak masih ada kudrat utk berniaga kedai kopi..peninggalan arwah abah.Mak x nak menyusahkan anak2..tp bg aku..bukan menyusahkan..tp tanggungjawap anak terhadap ibunya..

Aku ingin berbakti padamu..ingin manjaga makan,pakaimu..x pelah Mak..andai satu hari kudratmu x sekuat dulu..akulah anak pertama yg sanggup menjagamu..biarlah apa kata kakak2ku...

                            pic Mak aku ( masa ni Mak belum kurus sangat lagi..)

kenangan Raya 2011







12 comments:

  1. Alhamdulillah masih punya ibu....hargai mereka selagi mereka masih ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...akan menghargai ibu sehingga ke akhir hayat..

      Delete
  2. alahaiiii.. zura plak yg bergenang air mata baca n3 nih..
    tetiba rindu kat mak jugak.. zura pon duk jauh ngan Mak ayah.. tunggu cuti baru leh balik kampung..huhuhu

    moga mak sura sentiasa di kurniakan kesihatan yang baik~

    ReplyDelete
    Replies
    1. t.q..sama2 berdoa agar ibu2 kita sihat n pnjg umur..

      Delete
  3. sebak pulak baca entri nie..tp untung sbb masih ada mak..sy hanya menumpang kasih dr mak mertua..mak sendiri dh takde..hanya mampu mengenang saat manis bersama dan mendoakan kebahagiaan aruah disana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga arwah ibu Pk tergolong diantara mereka yg beriman dan bahagia disana..Mak mentua pun cam ibu kita sendiri juga..layan dia mcm mak kita sendiri..:)

      Delete
  4. Alamak... tetiba sedih plak baca Entri nie, Maksu... Nnt maksu bagitau la result nenek. Sedih plak tak balik raya tahun lepas... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. o.k..tahun ni kita beraya sama-sama

      Delete
    2. InsyaAllah Maksu... kita bagi nenek happy, nnt nenek makan byk. hehe

      Delete
    3. jangan Pa yg makan banyak dah laa..hahaha..:)

      Delete
    4. hahaha itu mesti la... 3 beradik yg hebat memasak bergabung... rugi la tak mkn byk.. hehe

      Delete
    5. Kakak2 M.su yg terer masak...:)

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)