Friday, March 15, 2013

Berlainan fahaman : unfriend..:(

Salam Petang Jumaat semua..
Hari ni aku nak meluahkan perasaan sikit..sesiapa yg sudi silalah baca N3 ni sampai abis..
Bukan nak berpolitik diblog ni(blogni blog peribadikann..),cuma aku nak creta pasal /kejadian  yg terkena kat batang hidung aku..aku sebenarnya sedih dengan ape yg terjadi ni..(cam suspen jer bunyinya..)

Ceritanyer gini..dulu aku menyewa sebuah rumah..jiran aku tu Tuanrumah.Kami duk sebelah menyebelah..TuanRumah ni memang baik la dengan aku..aku pun dah kira dia cam saudara aku la jgak..lama aku menyewa kat situ dari angah pandai bertatih sampai angah masuk form 1..kami x pernah nak gaduh/bermasam muka..anak2nyer pun sume baik2..anak2 aku pun semasa diarang kecik dlu2 pun buat rumah TuanRumah cam rumah diarang jugak..aku sekeluarga memang gembira duk kat sini..walaupun rumahnyer kecik..tp syurga buat kami..banyak kenangan kat rumah ni..drpd naik moto sampai ke kereta..dr anak 2 ke no 4..susah senang kt umah nilah..Bermacam2 creta aku kongsi ngan Tuan Rumah yg aku dh anggap cam kakakku..

Kalau aku masak lebih akan ku hulurkan kat sebelah..klu sambut hrjadi kecik2 pun aku ajak sekali..walaupun niat nak makan sendiri2..Kalau bersembang berjam2 lamanyer..anaknyer pun aku dh anggap cam adik-adik..

Sejak dr aku pindah duk situ.. aku tau fahaman politiknyer x sama ngan aku..itu x jd masalah..kami selalu juga berckp pasal politik..x pernah gaduh pun..yg nak jd ceritanyer..selepas aku pindah(x jauh pun dr rumah dulu)perangainya lain macam.(sejak dh pencen ..dh byk tahun dh).2 miggu lepas aku ada ler like n share satu pic kt FB..dgn x semena-mena ada yg tersentap..Bekas Tuan Rumah aku!!apa lg.dia mula la menulis mcm2 kat situ..dh mcm meroyan pun ade..aku x der nak menjwp ape..malas nk layan orang cam ni..aku pikir aku hormat dia sebagai orang tua dr aku jer..klu x..haish geram gak..disebabkan like n share(x komen ape pun)org dh boleh melenting!!sekarang siapa yg fanatik..aku ke dia?dia siap unfriend lg ngan aku..mak oii..ada aku kesah..x dernyer aku pelahap nk kawan ngan orang cam tu..segala hormat yg ada terus gugur cam tu jer..dh pencen ko..tp perangai cam budak2.hehehe..nasib baik la aku ni matang skit(perasan lak..)

Tetapi aku sedih ngan apa yg berlaku..takkan disebabkan berlainan fahaman/tidak sependapat kita nak putuskan silaturrahim..ukhwah yg terjalin sebegini lama..sedey seyy!!!aku nak berkawan dengan sume..x kisah la walau berlainan fahaman..

Rasanya cukup la aku melalut kat sini..simpan lain kali lak..

#rasa2nya aku ke yg salah?#patutla masa aku jumpa dia baru2ni macam x happy jer..aku tegur..dia cam nk lari jer..(masa tu aku x tau pun dia dh unfriend kt FB ngan aku..)

hari ni sedekah senyuman kat semua..



22 comments:

  1. ramai org sentap pasal politik. Biarlah. Org mcm tu bertimbun fakta pun kita bagi, takkan diterimanya. Otak tu dah kena brainwash dgn tv. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biarkan..biarkan.biarkan begitu saja..(mood nak nyanyi pulokk):)

      Delete
  2. Aduhh.. buleh gugur jantung tgk senyuman maksu yg comey nie... hehe...

    biasa la tu maksu... kat sekolah tmpat mak keje ada sorang makcik guard yg tua, tapi bila bercakap pasal politik dah mcm beruk... haha kadang dah mcm tak sedor diri dia punya fanatik. Org lain ok je, dia plak melebih...

    kesimpulanya... manusia sentiasa berubah, layan yg ok je dah... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. m.su suka ayat:layan yg ok je dah..stuju 100%..

      Delete
  3. takpe2 yang penting kita bersikap neutral :) jg hbgn sesama manusia

    ReplyDelete
  4. alahaiii.. sedihnye lah~
    hanya sebab fahaman politik jer.. hubungan silaturahim putus cam tu jer..
    napelah nak fanatik sangat.. sampai masa pangkah jer lah yang mana berkenan di hati.. abes citer kan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..sampai masa pangkah jelah..x sabar nk pangkah..1st time nk gundi..dlu2 x pernah mengundi..padahal dh lama boleh mengundi..rugi pulak rasanyer..

      Delete
  5. Tak suka juga org yg terlalu taksub dgn fahaman politik sampai putuskan silaturrahim. Sabar je lah ya.. nampaknya dia lebih syg kan politik dr berkawan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg sesetengah org politik diutamakan..kawan2 dikendiankan..

      Delete
  6. aduyai..kes parah gak ni..
    itulah, bhye kalo tlalu taksub dgn sesuatu benda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la..krn taksub sanggup buat camtu..dh 13 tahun kenal..:(

      Delete
  7. Biarkan...jangan dilayan orang mcm tu dik...buat menyemak minda kita jer....
    Comel senyuman tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la..x nak amik pot ngan org camtu..nasib baik jgak ada kawan2 blogger..dpt jugak menyejukkan hati..

      Delete
  8. benda politik ni suami isteri pun boleh cerai berai kan..yg penting kena hormat fahaman org lain n jgn cpt melenting..org cmni biar je.nti2 sejuk la tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..pasal politik nak bercerai berai..pasal politik x nak kawan..macam2 ada..kdg2 x paham knape ada yg berpe'el camni..:(

      Delete
  9. xsuka org berpolitik kat laman sosial..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak x suka kalau berpolitik sampai putus kawan..sedey :(

      Delete
    2. btl tu kak...krana politik sanggup putus kawan..huhu

      Delete
  10. Bakpo gilo babi gitu hahahha,sio2 maye bey tunge tebalik hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nok wat guano..dio hok nok lagu tu.. :-(

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)