Friday, February 19, 2016

Sesekali Timbul..

Apa khabar semua?
Rindunya nak macam dulu-dulu..tapi apakan daya..semangat tak kuat..huhu...

Kalau boleh banyak nak dicoretkan kat sini..Umi amik satu kisah jer..Balik kampung!Cuti Raya Cina hari tu kami balik kampung..mana lagi kalau dah laki bini orang senegeri..ke Kelate lah kita..
Anak-anak semua seronok..kebetulan Along pon cuti 2 minggu.Hari ahad kami bertolak..plan asal awal pagi..tapi kita hanya merancang..aircond kereta buat hal lagi...petang baru bertolak..

Si Afif yang paling teruja..masa tunggu kereta nak siap..asyik duk tanya jer bila nak balik..penat weh nak jawap..Akhirnya pukul 11 malam kitarang sampai kat kampung ..alhamdulillah.Lega dapat tengok raut wajah mak..walau semakin cengkung.Mak tak berapa sihat sejak kebelakangan ni..itu yang Umi nak balik sangat jenguk mak..Kalau cuti biasa memang susah nak balik...dengan anak-anak sekolah..kena tunggu time cuti sekolah.Hari tu mak demam..3 hari tak bangun..sedihnya hati ini..rasa nak terbang jer balik jaga mak..walau ada adik lelaki Umi yang menjaganya..rasa tak sama cam orang perempuan yang jaga..nasib juga ada anak buah Umi yang nurse tu datang tengok neneknya..menunggu update kesihatan mak darinya...

Masa kat kampung Umi tak banyak amik gambar..kemalasan melanda..ada la sikit-sikit..dah tak teruja cam mula-mula dulu..sikit-sikit amik gambar untuk blog..hihi..

                         kakak Umi pun balik..tengok la sarapan dia..ada petai jeruk pepagi haha..
      Umi punya..nasi belauk adik ipar..dia amik alih dari mak mentua..dah jadi tokey nasi belauk..barang mas pon dah tebal..untung laa..
               ini apam legend kat Pasar Tumpat..sedap weh..nak beli susah ni..kena tunggu lama...(Apong Din)yang berniaga  Apam ni ayah kawan Umi..

                        Wefie di Pantai Geting,Tumpat..mulanya kami pergi ke Pantai Sri Tujuh..susahnya nak parking..last2 gi Pantai sebelah..Pantai Geting..lagi best..senang nak parking..tersusun kat sini..
                                           haruslah wefie ngan Cik Abe..angin tengah kuat masa ni..

Afif dan Aqil paling seronok kat sini..melayan diarang main belon dan layang-layang..best sangat sebab layang-layang terbang tinggi..

Kali ni balik Umi try nasi kerabu tempat lain..malangnya masa pergi byk yang dah abis..so makan yang mana ada jer la..yang bestnya..murah! nasi untuk 4 orang air untuk 5..hanya 19!Aqil n Afif umi order sate..cam tak percaya kena 19 hengget ..(harga tak masuk sate)


Hari ketiga kami ke Bebas cukai Pengkalan kubur..cam biasa puas memujuk mak..masih tak nak ikut..susahnya nak bawak mak jalan-jalan..Konon nak cari toto baby dan gelas untuk mak berniaga..tapi..tahu-tahu jelah kalau dah pergi tempat camtu..anak-anak dara dah tentu nak barang untuk diarang..nasib si Afif tak nak ikut.. kalau tak dia aje dah berapa..

Lepas shopping kat sana..anak buah Umi belanja makan..tempat yang memang hubby suka..ada gulai itik serati! Umi tak suka..amik kuah dan ayam goreng..memang sedappp...puas hati!


 Umi recommend sape nak makan sini..lepas shopping kat bebas cukai boleh singgah sini..tak jauh..kedai warna hijau lepas trafik light belah kiri..umi lupa la kedai nama apa..tapi memang senang nak cari sebab tepi jalan jer..

Hari Khamis petang Umi gerak balik sini..sempat menyinggah Kota Bharu makan nasi kukus dekat stadium..tapi kali ni rasanya kurengg pulak..ntah la..nak kata mulut umi ,hubby pon cakap camtu jugak...

*rasa senang hati bila dapat balik kg tengok mak.Orang tua..susah nak duk ngan kita..paling lama mak duk ngan Umi masa pantang Afif..3 minggu..kira rekod baru la tu..pas ni x la kot..mak pon tak sihat..pandai-pandai la pantang sendiri..huhu

10 comments:

  1. Rindu juga akak dgn Sura..
    Itu lah bila mak tak sihat memang risau kalau tak dijengok kan..
    Alhamdulillah dapat balik lama kali ni ye..
    Puas juga berjalan tu Sura..
    Murah sungguh makanan dikelantan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mahal pon ada..selalu jugak terkena.kalau sedap x pe lg..ni dah la x sedap..mahal pulak tu..adehh..serik nak pegi lg..selalu terkena kat Gua Musang dan Kuala Krai...

      Delete
  2. amboi kak Sura..tenggelam2 timbul ni...hehehe..

    ReplyDelete
  3. Tu dia baru nampak mak buyung.. semoga akak sihat2 je sepanjang pregnancy & dipermudahkan segalanya

    ReplyDelete
  4. Rindukan Sura dan Afif dan baby bump hehe. Makin cantik sura dah scan ke, beli toto warna ape aritu?? Soklan cepus mas tu..lama tak ke kelate, macam best juga,boleh shopping macam kat bukit kayu hitam ke? Eee byk tanya pula. Betul sekarang kalau nak ke mana mesti hala ke umah parents dulu kan.. knapa Afif tak nak ikut shopping? Sori saja menyakat Sura beribu lemon soklan pula:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..beli toto baby tu untuk bg kat jiran..sendiri punya bli jugak..tapi tilam..tggu nant buat n3..hihi..Afif x nak ikut..ada kakak sepupunya yg rajin melayan..dah scan tp x nmpk..

      Delete
  5. amboi sesekali muncul keluar terus gambar wefie dipantai.hehe..biasalah klu dh ada anak dara besar ni demandnya macam2..rambang mata macam kita gak kak sura.hehe..

    makanan di kelantan memang sedap2 n murah..lama dh tak kesana

    ReplyDelete
  6. apam tu cam sedap..memang sedap la kan kalo lama nunggu tu,,
    selpie welpie tu comel

    ReplyDelete
  7. Oghe Kelate meme lo kelik Kelate ye Sura hihi... Nasi berlauk meme tok leh tingga deh....
    Moga mak Sura cepat sembuh....
    Comey coney belaka anak beranak ni. Tak mo tunjuk perut ke hihi

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)