Thursday, August 20, 2015

Throwback-Ramadhan lalu

Agar kenangan puasa tahun ni tak berlalu begitu sahaja..haruslah kita bertrobek..simpan seadanya di sini..Sebelum ia hanyut dalam ingatan..Maklumlah time puasa hari tu..Penyakit malas menjadi-jadi.Hanya beberapa N3 jer muncul..pastu tenggelam sampai habis Raya..

Masa puasa lalu..Umi hanya malas berblog jer tau, kat rumah.. angin buat biskut meniup-niup dalam badan ni..semangat benar nak berbiskut air tangan sendiri.Tapi setiap kepenatan itu dibayar dengan kepuasan yang tak dapat diungkapkan ..hanya yang  merasainya jer faham..Amboi..bukan main lagi berayat..buat biskut je pon..haha..Cuma nak bagitau kepuasan buat biskut raya sendiri..jadik tak jadi belakang kira..

Cukup bermadah..tengok gambar senang cerita..Tapi yang ralatnya..Umi hanya amik gambar sejenis jer..yang lain-lain Umi lupa nak snap..maklumlah ..time tu tak fikir nak masukkan kat blog..




Antara biskut yang Umi buat ialah biskut Suji,cornflakes madu,coklat chips,red pearl,Tat nenas,Sarang semut dan Almond London..tak lupa juga semperit susu..yg dalam gambar tu..

Kenapa Umi lupa nak amik gambar biskut-biskut Umi yang lain..rugi pulak rasa..Kenangan tu..tak pernah umi buat biskut pelbagai camtu..kira pecah rekod la.

Habis suda kisah biskut..ni ada lagi nak tepek..Iftar dibulan Ramadhan..cam biasa bos  Umi akan buat majlis berbuka puasa..tahun ni sama cam tahun lepas ..buat kat Muara Asam Pedas jer..Itupun syukur bos nak buat..kalau ikutkan bos Umi tengah ada masalah .Ingat tak student Malaysia yang terlibat dalam kebakaran kat Russia dulu..salah seorangnya anak bos Umi..anaknya dah dibawa balik seminggu sebelum puasa hari tu..agak teruk jugak..dalam duk anaknya camtu..nak jugak dia buat majlis Iftar untuk staf-staf dia.








Lagi satu ,habit baru dalam bulan puasa..suka keluar malam..dalam kul 10 lebih tu ..mesti nak cari makan..terjumpa satu warong roti canai..orang melayu..sedap roti canainya..sampaikan kalau boleh tiap2 malam nak pergi..yang sedihnya..2-3 kali pergi.. belum tentu dapat makan..nak dapat makan pun susah..selalunya roti dah abis..huhu..terpaksa cari kedai lain..

                                                                 selera besar Umi...

Cukup sudah bertrobek...kembali pada hari ni..dah 5 Zulkaedah dah..cepat masa berlalu..

*taksabarmenungguhariitutiba
*cepatlahmasaberlalu

10 comments:

  1. rajin akak buat biskut..sy tunjuk je..:)

    ReplyDelete
  2. amboi kemain warna warni kuih tu. Rajin sis

    ReplyDelete
  3. buat sendiri jimat kan Sura??beli tepung sebungkus boleh buat 2 jenis biskut..

    ReplyDelete
  4. Rajinnya :-). Ceria rupa biskut. Kat mana kedai roti canai melayu tu. Bgtau saya ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat depan Econmart Jalan Yadi..ada banyak gerai depan econmart tu..

      Delete
  5. Tahun ini kak zai pun adalah buat 4 jenis biskut termasuk semperit susu. Memang betul kata sura puas hati dapat buat dengan air tangan sendiri.

    ReplyDelete
  6. Banayk jenis juga Sura buat. Kakak tahun ini yg airtangan sendiri cuma popia nestum dan kuih siput aje. Itu pun anak-anak yg gentel. Lain semua beli. Iftar diluar seronok tapi kakak memang dari dulu lagi tak pernah iftar di luar rumah...

    ReplyDelete
  7. Pergh....kalau dah pelbagai biskut cenggitu mmg wajib tempek dlm blog buat kenangan haha... Entah bila lagi tu nak dpt buat banyak cenggitu kan....

    Okje buat dua jenis jer Sura....jadiklah buat ada ada ...dpt bagi mak dgn mak mertua jadiklah...

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)