Monday, June 22, 2015

Beli Baju Raya Along

Dah 5 Ramadhan hari ni..sekejappp sangat..esok lusa dah seminggu..tak terasakan? Dalam 5 hari ni hanya sekali jer umi masak..hari ni In Sha Allah Umi masak..Cik Abe dah beli lauk basah..tapi sikit jelah..jadi lah..jemu jugak asyik beli jer..

Hari Jumaat hari tu ..buah hati Umi balik bermalam dirumah..baru seminggu tak jumpa..hihi..Lepas ni nak raya besok baru dia boleh balik.Time dia sampai tu elok sangat..time umi kat pasar Ramadhan..Pasar pulak dekat ngan Komuter..so tak yah la nak ulang alik 2 kali..si Afif nampak jer alongnya terus berlari sambil depakan tangan..amboi cam tak jumpa berbulan..terus peluk ..

Sabtunya takde aktiviti disiang hari..Umi ingat nak keluar..tapi abahnya pulak balik lambat..Malam tu Umi ajak Cik Abe gi cari baju untuk along dulu..sebabnya lepas ni Along dah tak leh balik..2 hari sebelum raya baru boleh balik..so memang tak sempat dah nak cari baju raya.

Jadi malam tu dengan cepatnya kami bersiap..keluar rumah dah 8 lebih..sampai Alam Sentral dah dekat pukul 9..cepat-cepat jalan cari baju.."Elok sangat..orang berterawih kat Masjid..Kita kat Shopping mall"kata Cik Abe.Bila dah berkenan tu bukan setakat along jer..Umi dan angah pun sekali jalan..sedondon..Tapi yang sedihnya...huhu..nangis dulu..saiz baju Umi dah bertambah..waa...dah jadi 'L'..sedihnya,,hukhuk..Kalau baju kurung boleh lagi saiz M..tapi sebab baju kurung moden..kalau saiz M ..lemaknya terkeluar sana sini..hihi..Anak-anak dara kalau nak sedapkan hati Umi selalu cakap..ala..takpe la Umi..dah anak 4 pon..huhu..Anak 4 pon tak nak la camni..kalau boleh..:) Terimalah seadanya..badan dah semakin membulat..tu pon tak sedar diri lagi..

Pagi ahad semalam.. dalam pukul 11..kami gerak dari rumah menghantar Along balik Matrik Kuala Pilah.Dah puasa-puasa ni..mengantuknya menjadi-jadi bila duduk dalam kereta..terasa panjang perjalan pergi balik..Masuk Asar umi dah sampai Port Klang balik..Alhamdulillah..

                    jemput-jemput kuih pertama yg Umi buat dalam bulan puasa ni..fav hubby

Sempat beli durian masa kat Kuala Pilah..dah lama mengidam nak makan buah ni..Ingat durian dari Negeri sembilan..rupanya durian Tangkak..tak kisahlah..janji durian..

Hidangan orang malas..depan tv jer makan...Ini makan dalam pukul 10 malam..maunya tak penuh perut..bukak makan nasi..pastu makan pulut durian lagi..hihi..

*korang nak bukak ngan apa nanti..Umi nak masak sup ayam jelah.

10 comments:

  1. cik nor lauk tunjuk jer..bli kat pasar ramadan..kihkih

    ReplyDelete
  2. As-salam sura..

    wah dah beli baju raya.. saya pun saiz baju dah saiz L huhuhu..
    nasib baik mlm tadi dah makan pulut duruan.. klu tak tentu telan liur tengok gambar tu he..he..

    ReplyDelete
  3. ohh along dah beli baju raya la ni..yelah kan nti last minute nk dekat raya susah dah nak cari..ok tu kak sura baru saiz L..sy pun klu kurung moden pakai L jugak..kira sy ni gemuk la.huhu

    sedapnya pulut durian kak sura..peberet gak ni..nyum2..sy arini masak mi udang je kak sura..nti sahur baru masak nasik..dh siap2 masak kuah nti balik kerja tinggal celur mee..keja petang camni la buat simple2..cucur udang pun dh siap bancuh,nti tinggal goreng je..

    ReplyDelete
  4. Bagus beli awal. tak perlu bersesak nanti.

    ReplyDelete
  5. bagus juga beli baju raya awak buat along..kang kalau dah 2hari sblm raya baru nak beli mmg jem & sesak kan Kak..
    sedapnya pulut durian.. sini nak jumpa durian pn mcm takdo masa ni..huhu

    ReplyDelete
  6. el buat cekodok coklat chip puasa ke2 ritu..sedap sgt
    nti el share resepi nya
    baju raya tuk jalan2 x beli lg tgu green lite dr hubby hehe

    ReplyDelete
  7. saiz L tu ok lagi apa..selim lagi tu..
    saya banyak memasak dari membeli..rabak poket kalau beli kat bazar

    ReplyDelete
  8. dah shopping raya... bestnya :)

    ReplyDelete
  9. Kak zai ingat nak cari baju kat Shah Alam juga banyak tempat boleh cari termasuk tudung sekali.

    Pulut durian sedapnya.

    ReplyDelete
  10. esk bru nk shopim raya..kasi settle smua..msti rmai org bla dh msk 2mggu ni..

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)