Friday, December 12, 2014

Kenangan Balik Kampung Lagi..

Assalamualaikum..
Salam Jumaat yang penuh barokah..
Seronoknya semalam cuti..Besday Sultan Selangor..tapi tempat kerja Umi buka..Umi je yang cuti..

Hari ini bersambung lagi kisah Umi sekeluarga di kampung..

Malam sabtu tu anak buah Umi belanja makan malam..Katanya nak bawa kitarang makan kat tempat yang dia selalu pergi..Apa lagi..orang nak belanja..terima jelah..hihi..Selepas maghrib kami bertolak..

antara lauknya..paprik belut..kailan ikan masin dan sup belut



                                                              Ais Krim Kelapa
                                                            Lai Ci Kang ada telur puyuh!

Anak-anak tak makan belut ..so lauk diarang tak sama ngan kitarang...anak buah pulak makan maggi Tom Yam...Lai Ci Kang pulak ditambah 5 bijik telur puyuh!Umi punya ada satu jer..ok ler tu percubaan..sesuatu yang baru..cam pelik pulak ada telur puyuh!

Menambah makan kami malam tu..biasanya kalau kat rumah control jugak makan..balik kampung ni..banyak ikut nafsu..hehe..lagipun bukan selalu..

Kisah sabtu sudah habis..Tetiba rasa nak abiskan pulak cerita kat kampung..Esoknya kami ke Kota Bharu..tapi tanpa arah dan tujuan..Cik  Abe tak tau nak gi mana..Umi cadangkan pegi Pantai Cahaya Bulan..dah lama Umi tak kesana..Sampai jer sana ..perasaan hampa..pantainya dah berbatu..dah dibuat tembok..tak syoknya camni..hanya boleh duduk2 jer kat situ..kami duk dalam sepuluh minit jer kat situ..selepas tu kami balik ke Kota Bharu semula..

Last-last kami jadi pelancong kat dalam bandar..haha..nampak sangat dah lama tak masuk bandar Kota Bharu..Cik Abe pun cam kekok jer bawak kereta..sebab dah banyak berubah..

Bila dah berjalan-jalan..ada jugak yang tersangkut..Umi terrbeli jubah untuk hero 2 orang tu..puas hati..cantik sangat dimata Umi..

Biar gambar pulak berbicara..






Sebelum balik rumah..Cik Abe sempat lagi nak mencari kuih-kuih/makanan Kelantan..Siap tanya orang lagi kat mana..




Sampai je rumah kami berkelah kat beranda..makan-makan hasil tangkapan yang agak banyak petang tu..macam-macam kami beli..cam orang tak pernah tengok kuih..teruja bila tengok ..banyak sangat makanan!

nasi tumpang dan percik perut

 Antara yang Umi beli..tak sempat nak snap dah..ni jer yang sempat..Gambar makan banyak cuma malas nak edit ..banyak yg  nampak kepala/rambut..malas nak edit..

Dah panjang n3 ni..stop dulu..sebelum Umi sendiri muntah..
Nak sambung kerja..Bye..:)

#tak sempat nak amik gambar hero pakai jubah

13 comments:

  1. lai ci kang letak telur puyuh e? memang satu benda yang baru...

    saya pon tak makan belut, kalau saya tau tu be;ut, kalau tak tahu, saya makan je hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu kaksura geli.. tak nak makan..tapi bila dah makan tak rasa apa pun..sedap adalah..hehe..kalau suruh masak idok ler..hihi:)

      Delete
  2. Sedap tu sup belut... Lama tak makan...

    ReplyDelete
  3. Afif tu macam tourist betul :) terbeli ye jubah ok juga tu sebab terbeli hehe.. belut sedap macam ikan keli kan..

    ReplyDelete
  4. balik kampung mmg wajib food hunt kak,, macam xmakan setahun je kan, hihi.,, lama xg kelate kak, rindu plak

    ReplyDelete
  5. seronok tul balik kpg
    mcm2 dpt mkn kan kak..xyah nak diet2 sgt bila balik kpg ni..confirm terlajak makan hahaha

    ReplyDelete
  6. ais krim kelapa tu macam best jer...

    ReplyDelete
  7. Teringin nak makan belut....mesti lemak lemak gitu kan rasa dia.....Seronoknya kalau dpt gi Kelantan Sura .....dpt makan kuih mcm mcm....

    Kalau lai chi kang ada puhuh mmg pelik sikit..tp rasanya pernah jumpa

    ReplyDelete
  8. kelantan mmg kaya dengan makanan sedap2 n murah..balik kmpg mmg takde istilah diet la..tak pernah tau juga telur puyuh ada dm laicikang..benda baru kan kak sura

    ReplyDelete
  9. Nampak menarik sangat ais-kerim kelapa tu kak sura... tak pernah lagi jumpa... :) minggu lepas en.suami ada gak ajak pergi bercuti ke kelantan... kebetulan dia ada meeting di sana... tapi idah malas plak nak pergi... jauhh... :D

    ReplyDelete
  10. Nampak sedap icecream kelapa,tak pernah tengok lagi.

    ReplyDelete
  11. meriah dgn makanan..
    makanan kat kelantan mmg sedap2..manis2

    ReplyDelete
  12. haduiiiii.. sedapnye tgk kuih2 tu Kak~
    terliur sebab dh lama x makan. kat shah alam nih x senang nak carik kuih2 yg sedap nih.

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)