Tuesday, October 7, 2014

Hari Raya Haji kami..

Assalamualaikum..
Rasanya ramai yang dah sambung kerja hari ini..Umi tak balik kampung raya haji ni..beraya kat sini sahaja..Bila terdengar ada accident sana sini yang mengorbankan nyawa ketika balik kampuing ..rasa pilu pula..Semoga diberi kekuatan untuk keluarga mereka.

Hari sabtu hari tu..Umi penat sangat..balik jer kerja terus bersilat kat dapur..nasib ada hubby tolong..Along dan Angah tuesyen..tak boleh la nak suruh buat itu ini..Lepas maghrib terus pengsan.Pukul 11 bangun..sambung lagi kerja kat dapur..pukul 3 baru tido..

Pagi raya..kami sambut anak beranak jer..Adik ipar datang..Adik beradik hubby kalau tak balik kampung ..rumah abang dia tempat berkumpul..(Cik Abe anak sulong).Adik ipar yang kat Putrajaya balik kampung..Jadi tahun ni..tak ramai la kat rumah Umi..

Raya haji ni..Umi buat rendang ayam,kuah kacang,sambal ikan dan nasi impit..tengah hari Umi goreng bihon..Itu pon penat rasanya..nak buat pencuci mulut pon tak sempat..Gambar juadah pon Umi malas nak snap..cuma rajin amik gambar keluarga jer..hihi..





                                          Along dan sepupunya Eisya
Malamnya Umi pergi rumah kakak..Itu pon dia dah bising-bising suruh datang..Bukan tak nak datang awal-awal rumahnya..dah kat rumah ada orang datang..Elok jugak datang malam..boleh makan malam sekali..Berselera Umi makan..ada pulak daging fresh..kakak goreng biasa jer..tapi sodap!

                         Daging goreng.kari ayam..gulai ayam kampung.


Dari pagi bawak ke malam..kerjanya makan!!

#teringat mak kat kampung..raya ngan adik jer..sedihnya rasa#

12 comments:

  1. el pun xbalik kpg kak..
    tulah dok teringat kat mak kt kpg tu..xde sape yg balik..mak ngan abah je..tu igt awal muharam tu nak balik..nk wat mkn2..sedih no

    ReplyDelete
  2. part keje makan jer di hari raya tuh sama Kak!
    dari pagi membawa ke malam.. makannnnn jer.
    hahahahahaha.

    Zura pon masak nasi himpit gak. tapi dengan kuah kacang jer lah.
    nak hiburkan hati sendiri sbb x balik raya. hahaha

    ReplyDelete
  3. raya kali ni seronok sebab mak dah siap2 masak..tinggal masuk mulut je..hihi..
    kalo cuti sehari je memang tak balik kampung, bersilat kat dapur sensorang

    ReplyDelete
  4. meriah tapi ingat juga makbapa kan..bergrey ye raya haji :) lembut ja warna tu.. daging fresh mesti sedap, maaf zahir batin sura :)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya daging goreng tu maklumlah daging fresh.

    Kak zai dah lama tak ada kampung, sedih bila orang cerita pasal kampung.

    ReplyDelete
  6. Raya dah juadah hidangan tak boleh dielakkan Sura. Jadi kenalah makan dah hidangan ada depan mata:)

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya qurban kak..:)

    ReplyDelete
  8. ok jugak sempat kak sura tangkap gambar famili buat kenang2an..bab mkn tu yg best..:)

    selamat hari raya haji buat kak sura sekeluarga..:)

    ReplyDelete
  9. mariah...
    ttp ada pic bersama..
    lya tahun ni mmg xde lgsun snap2 pic ni.. x smpat. hehe]

    salam aidiladha kak

    ReplyDelete
  10. sambutannya meriah sama macam sambut aidilfitri juga ye Sura

    ReplyDelete
  11. Dah jadi kak long nak buat guano Sura....masak aje le buat adik adik make hihi....Tp biasalah kalau kita yg masak, mmg tak selera nak makan, penat kot....makan rumah kakak jugak sedapkan...

    ReplyDelete
  12. saya buat blog walking ni seronok juge, ada yang balik kampung , gembira, ada yg tak balik kampung pun gembire juge...apapa pun yg penting kite happy. Alhamdulillah.

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)