Tuesday, June 17, 2014

Persiapan Raya Dah Bermula..

Assalamualaikum...
Semoga hari ini lebih baik dari semalam..
Puasa pun belum ..Umi duk cerita pasal raya..Harap korang bersabar ya dengan n3 ni..Bukan niat menunjuk..Biasalah cam Umi ..anak-anak tengah membesar banyak pakai duit..korang takpe la ..duit berkepok..bila-bila jer boleh beli..(cepat cakap amin..)Doa tu untuk semua..supaya korang semua duit bertingkek-tingkek..Ok la serius ni...selalunya memang buat persiapan awal sikit..sebab kalau nak tunggu puasa memang tak dan..Umi laki bini bukannya bergaji besar..jadi kenalah buat camni..

Buat masa ni Umi dah beli sikit-sikit keperluan raya untuk anak-anak..Anak-anak dara dah beli dress..yang lelaki Umi dah beli kasut..Bukannya apa nanti senang..bulan puasa ni takde la penat sangat..Bila duk fikir bawak Afif sekali..Umi dah rasa penat..kesian kat kakak2 nanti..duk mengejar dia jer nanti..

Kalau ada rezeki rasanya nak beli sebelum puasa..tengoklah..sebab banyak jugak tu..kalau bab anak2 dara..memang banyak la..dari atas sampai kebawah..korang pon camtu jugakkan..dari tudung sampai ke kasut..tu belum yang dalam2..bagi mak-mak yang ada anak2 dara yang dah besar.(terfikir cam kakzakie anak daranya 3 orang mesti banyak pakai duit)Umi baru 2!..pun kekadang rasa tak terlarat..

In Sha Allah..ada rezeki dariNya..setiap anak-anak ada rezekinya..

Rezeki kasut baru anak-anak..



Kebetulan kasut abang Aqil dah ketat sangat dah..beli masa bulan 10.. 2012..sebenarnya kasut anak2 laki ni..Umi beli tak semestinya time nak raya..kalau beli pakai terus...takde simpan-simpan..raya pon pakai tu jer..


#Lupa pulak nak snap dress anak2 dara..Umi boleh berangan jelah..pendek + gemok ..pakai dress..tak dapat bayangkan buruknya camner..#

17 comments:

  1. farah pun dah start jugak buat persiapan raya walauponnnnn raya lambat lagi.. beli awal nie senang.. tak dak la nanti saiz habis la..color yg kita nak tak dak la.. dah yg penting tak payah bersesak2 dengan orang ramai nanti..tapi kalau ada sales baik punya farah tak tolak....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul farah..time bersesak-sesak tu yang malas...

      Delete
  2. Replies
    1. hehe..anak dah berderet..gitulaa..:)

      Delete
  3. Salam Kak..
    Memang kena beli berperingkat..sama gak mcm sy..klu beli sekali mau kopek poket...hahaha.. tapi thn ni kami tak beli apa2 lagi..ntah bila nak beli...huhu..wah! mesti cantik dress anak dara tu:)

    ReplyDelete
  4. Morning, K sura...
    Sama je kita... Nrl pun dah shopping raya sikit2... Nanti bulan puasa x teruk sangat nak mencarik tuk 6 orang seisi keluarga... buat masa ni, baju nrl & si kecik je xde lagi... :)
    Anak2 dara pakai dress mesti cantik kan... kalau nrl pun x boleh berangan nak pakai pakai dress, pendek...

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Sura..
    Zura pon dah start dah.. x larat lah nak shopping bulan2 puasa.
    sementara ade bajet lebih nih beli lah sikit2 dulu.. anak2 zura tinggal beli sandal dan baju raya casual jer lah.. baju raya hari pertama semua dh settle.. siap ngan tudung skali.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. Utk anak-anak kita mesti sediakan yg terbaik kan Sura. Bila dpt apa yg dikehendaki dan mereka suka kita pun lega..

    Dress kalau rasa gempal cari yg corak jalur memanjang ke bawah Sura nampaklah tinggi hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak tinggi memanglah boleh carik coraknya..yang malasnya boleh buat menyapu rumah..labuh..nak potong2 tu yg malas..hihi:)

      Delete
  7. buat persiapan awal..nanti tak la kalut,kan...saat2 akhir,org berpusu2...tak selesa nak memilih..

    ReplyDelete
  8. cik nor pakai yg mana der jer kak..raya tak g mana2 pon..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya cik Nor..kaksura kalau bujang pon rasanya camtu..tak kisah sangat..:)

      Delete
  9. bagus beli awal2 ni..nanti nak kuar jalan bulan puasa kang ada yg penat pulak..

    ReplyDelete
  10. saya ada gak beli baju punjabi 4 pasang , huhu.. bujang2 ni sng cuma nak beli gak la utk mak ayah .. tapi rasa nya bulan posa jugak la kot nak p cari ^_^

    ReplyDelete
  11. bagus buat persiapan awal..cam saya utk anak takde lagi..

    ReplyDelete
  12. btl tu.. klo lya pon suka buat psiapan awal..
    stp sbb keadaan lya ni..maybe minggu pertama bulan 7 ni bru leh nk start.. just nk cari bju kasual asya n fain je..

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)