Friday, May 16, 2014

Cara buat gambar gerak-gerak..

Ramai yang tanya Umi camna nak wat gambar gerak-gerak yang selalu Umi upload tu..(betul ke ramai..hihi perasan jap)Hari ni umi nak berkongsi cara bagaimana gambar tu bolek gerak-gerak...sebelum ni memang Umi tak tahu..tapi sekarang ni dah tahu jadi Umi nak la berkongsi dengan korang semua..

Apa yang umi tahu kena pakai tepon android..masa amik gambar tu..klik banyak-banyak..maksudnya..lepas klik tu..klik lagi..klik lagi..cepat-cepat...biasanya 5-6 kali klik..kemudian backup kat Apps..Photos..kalau kita tengok kat galeri memang tak ada yang gerak..kena tengok kat Photos..biasanya backup pakai wifi..bila tepon kita detect wifi yg slalu kita pakai automatically backup..

Lepas tu cam biasa lepas taip korang nak masuk gambarkan..pilih 'dari telopon anda' cari gambar yang gerak2 tu upload cam biasa..then jadilah..camni..



Itulah saja pengetahuan yang dikongsi bersama..korang cubalah jadi ke tak..kalau tak jadi jangan salahkan Umi k..Umi bagitau apa yang Umi tau sahaja..kalau tak jadi mungkin jenis tepon kot..

13 comments:

  1. cute la gambar gerak2 ni..saya pon tertanya2 jugak..

    ReplyDelete
  2. Tula, nrl pun tertanya2 jugak... ;D

    ReplyDelete
  3. Kalau tengok gambar Afif yg gerak-gerak tu yg paling kakak suka.

    ReplyDelete
  4. suka tengok gmbr Afif main... tp kan, lia masih kurang paham sbnr nyer cmner nak buat gerak2 tu ha3... xpe, nnt lia tanya cik gugle utk lebih lanjut...

    ReplyDelete
  5. Rasanya memang boleh kan..tengok anak-anak pernah buat, tapi ibu macam tak kuasha jeee...

    ReplyDelete
  6. best gak tengok gmbo gerak2 ni, mcm gambo dalam cerita harry porter pulak..hehe

    ReplyDelete
  7. lepas amek gambar tu kena pergi kat folder Photos ke kak..pas2 wat ape..el x faham sgt hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lepas klik2 banyak n cepat2 pergi kat photo(kena ada wifi)tggu backup kejap....tengok kat situ..cari pic yg ada ikon anak panah play..bila kita touch kalau dia gerak2 maknanya jadilah...(jangan lupa pergi setkan backup photo kat google).

      Delete
    2. Hehe......terer sgt dah tu Sura..
      Okje sure feningla hehhe.

      Delete
  8. pandai ye kak sura buat...mcm movie pendek pulak....

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)