Monday, April 7, 2014

Super Sentap

Salam Isnin..Semoga kita semua bersemangat pada hari ini..no monday blues ya...Hari ini terasa nak mengulas satu topik..hanya ikut kata hati jer ulasan ini dan ingin mengetahui pendapat kawan-kawan..
Sepanjang Umi berkerja ni..dah 11 tahun..macam-macam pe'el yang Umi jumpa.Ada yang jenis tak kisah..brutal..ada yang mulut tak boleh berhenti cakap..pot pet..pot..pet..cerita dari A-Z...kekadang yang kita tak kenal pun dia cerita cam kita kenal...Yang mudah merajuk..sikit-sikit merajuk..sampaikan Umi letak nama super sentap..macam-macam lagilah..Itu pandangan Umi pada orang tak tahulah pandangan orang pada Umi ni..memang tak sempurna tetapi cuba kearah tu lagipun umur yang semakin meningkat ni..memang kena banyak muhasabah diri..

Tapi dalam banyak-banyak perangai..yang paling umi tak suka ialah super sentap..senang terasa dan merajuk..malasnya dengan orang camni..tapi terpaksa hadap sebab kawan..Bayangkan kawan kita ni selalu merajuk..haruskah kita selalu pujuk..merajuk pulak dengan benda-benda yang simple jer..kenkadang takde kena mengena dengan kita pun..bila dah merajuk atau angin..habis tak nak bercakap dengan orang.. sabau jelah..ada jugak manusia jenis camni..Kalau sesama perempuan nak pujuk memujuk memang tak la..Kita merajuk pun bukannya selalu laki nak pujuk..Kadang-kadang umi terfikir..kalau dah sama perempuan pun meluat..malas nak pujuk..macam mana la laki dia..selalu pujuk ker?..tak boring?.kalau baru-baru kawin memang la selalu pujuk..layan..cuba dah lama sikit..mesti meluat..so nasihat Umi buat yang suka sentap atau cepat merajuk.. tak payahlah buat persngai camtu..orang-orang sekitar anda sebenarnya tak suka dan menyampah..Jadilah seorang yang kuat dan tabah..jangan cepat menyentap dengan perkara2 yang biasa...pasti kawan-kawan pun senang dan gembira disamping kita..

Satu lagi perangai yang mungkin kita sendiri tidak sedari yang kita pun sebenarnya mempunyai perangai itu..tau apa?Tak boleh ditegur..kalau ditegur sahaja mengamuk..bising-bising dan mengungkit...sebab pernah terjadi depan mata..tak payahlah Umi nak ceritakan kat sini pulak ..tak elok rasanya..Inipun Umi tulis sebagai peringatan untuk diri  Umi..Kalau orang tegur kita..tak kira kita salah atau betul..cubalah untuk perbaiki..bukan cepat melenting..lebih-lebih lagi..yang tegur tu bos kita..Siapa yang tak pernah kena marah dengan bos..cer angkat tangan..bagus kalau tak pernah..tapi bagi kami yang kerja swasta..makan gaji ..rasanya selalu ..Umi pun selalu jugak kena pot pet-pot pet..Tapi takde la nak melenting..terima sahaja..lagipun kita nak kerja lamakan?..bukan masalah bodek bos..kalau rasa tak puas hati ..hanya dalam hati..takde nak sampai ke Facebook..malula..bayangkan bos kita terbaca status kita..apa perasaan dia..

Banyak pulak Umi bebel..jadi itulah sahaja topik super sentap yang lebih kepada luahan hati sebenarnya..apapun jadilah orang yang senang didampingi kawan-kawan bukannya yang membawa masalah pada mereka.Dan jadilah pekerja yang mudah  dan boleh ditegur ..demi untuk memperbaiki diri..bukan yang tak boleh terima teguran daripada bos..kecuali kita nak berhenti atau cari kerja lain!!

Selfie....ini pekerja poyo...haha(pic lama)



19 comments:

  1. Mcm nk share n3 ni d fb sy je sbb punya kawan yg suoer sentap ni... Leteyyyy

    ReplyDelete
  2. seorang rakan sekerja aiza pun ada yang jenis super sentap ni.. kalau dia tengah bergaduh dengan boyfriend dia mesti muncung panjang sedepa dan semua orang tak ditegurnya.. kita yang kerja dengan dia pun terasa aura negatif tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada jenis camtu..kat tempat akak ada yg gaduh dengan laki..dibawaknya sampai tempat kerja..moncong boleh diikat..hihi..

      Delete
  3. Susah bila berdepan mereke yg cepat nak ambil hati. Kakak rasa org jenis ini sudah dpt kawan.. org yg nak berkawan pun takut Sura..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. benda yg dah lama simpan..keluar jugak akhirnya..:)

      Delete
  5. i was once a super sentap person hehe sekarang dah matang. matang eh? haha.

    ReplyDelete
  6. kalau dah realise..it's mean Fae dah matured...merajuk pada yg sayang takpe...hihi

    ReplyDelete
  7. hahahaha..setuju tu..tapi apa nak buat, kena hadap jugak kan

    ReplyDelete
  8. salam, mungkin pernah lalui tapi dah kerja dengan orang kan tapi kalau kita bayang kita suatu hari jadi bos pasti mahukan pekerja yang kuat semangat kan, terpaksa lah bersemangat melindungi diri jadi sentap :)

    ReplyDelete
  9. laki sendiri merajuk pun tak kuase nk pujuk,inikn pulak kawan2 kaksura.haha..org cmni biarkan je dia dengan rajuknya..

    org y suka luahkan perasaan dekat medan sosial mmg something wrong with her..peringatan utk diri sendiri juga..jgn cpat melatah..:)

    ReplyDelete
  10. Tempat kita cari rezki halal...nak taknak hadap nya selagi bolih tahan telinga...kalau nak berkira sangat pergi kemana pun kalau perangai kita tak berubah macam tu jugak situasinya...

    ReplyDelete
  11. mmg payah ada kwn yg super sentap, kdg2 rasa tak logik utk dia sentap ngan perkara2 yg remeh. hehe
    P/s: Comeynya maksu saya~ ^_^

    ReplyDelete
  12. payah la kalu berkawan ngn orang super sentap..kita nk bergurau wat lawak jenaka pun terpaksa hati-hati takut dia kecik hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zura ..pernah kawan yg lain bercakap disalah tafsir..then merajuk..haha ..cepat terasa..

      Delete
  13. super sentap sensitif sangat ni susah. ada masa memang la kena sentap, tapi banyak masa kena happy. baru la hormon gembira. muka pun awet muda :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3..jangan sentap selalu..happy sokmo baru awet muda..hihihi :)

      Delete
  14. super sentap eh...haihh..buat dono je la..ahahah

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)