Tuesday, February 25, 2014

Sup Rentung...

Gaji dah kira..lega..kerja panel..banyak lagi tak siap..mood..kelaut.Tu yang kerja tak siap-siap.Malas betul hari ni..asyik tengok jam jer..kenapa ntah!!handphone kejap-kejap buka..ntah apa kena ngan Umi ni..nak buat n3 pun idea takde mari..maka jadi la n3 merapu begini..

Semalam dalam pukul 10 Umi masak sup..konon hari  ni tak yah la Umi nak masak..just masak nasi dan goreng ayam yang Umi dah siap2 letak garam kunyit tu..tau apa jadi kat sup Umi?rentung!!sup jadi rentung..semalaman Umi tak tutup api gas tu..Masya Allah..nasib baik api kecik jer...punyalah banyak Umi buat sup tu..besar jugak la periuknya..boleh rentung!!bising jugaklah Cik Abe Umi..bukannya Umi sengaja..lupa..ingat tak penat ke masak..apapun suami bising untuk peringatan..nasib baik tak jadi apa2..

Tak pernah Umi terlupa begini..biasa kalau Umi was-was..dah tutup ke belum.Umi akan pergi tengok dapur tu..ataupun suruh along/angah tutupkan..Lain kali Umi tak boleh nak lupa dah bab gas ni..nasib baik tak meletup..Mungkin sebab Umi penat sangat ke..tak tau lah..next time Umi kena extra careful..nasi kalau dah jadi bubur boleh gak makan..ni sup dah rentung..jawapnya tong sampah la makan..

tengok pic Apip ni buat Umi senyum..

14 comments:

  1. alahaiiii
    caner leh lupa tu kak
    kak terlelap ke
    el pun sllu gak lupa tutup api gas bila masak air
    kdg2 smpi kemek cerek tu ha
    hubby bising gak
    tp bila hubby pun 2x
    so skun ni dua2 diam lau terlupa haha

    ReplyDelete
  2. Ya Allah.. memang Allah masih nak lindungi Kak Sura sekeluarga.
    X de bau hangit ke Kak??

    Teringat kes zura dulu kak.. pagi panaskan tom yam. api perlahan gak. pastu lupa tutup.. hubby hantar zura ke opis... siap bekfes sama2 kat mamak.. hubby balik sampi rumah.. asap dh penuh satu rumah.
    huhuhuhu.. nasib baik api x masuk dlm periuk jer lagi. cuak betul zura bila hubby wasap gambar.. huhuhu serik dh lepas tuh nak panas kan pape di waktu pagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak de bau hangit ...sup tu memang kaksura buat penuh..sebab tu lambat hangit..kira nasib la pagi tu baru kering..ayam sup tu..dah macam ayam nasi ayam..hitam sikit..:(

      Delete
  3. la..ciannya akak..penat sgt tu...jgn lupa rehat..:)

    ReplyDelete
  4. Allah... mujur x jadi kejadian x d ingini..

    ReplyDelete
  5. En Abe tu bukan marah kenapa Sura takut jadi yg tak diingini. Nasib baik tak apa kan.. rentung tu tak kisahlah boleh buat baru.

    Afif ni keletah tau. Boleh pulak tu dia kenyit mata sebelah. Siapa tak senyum tengok dia ni Sura..

    ReplyDelete
  6. Aduh sedihnya, tak pa next time lebih berhati-hati, Alhamdulillah semya selamat. Aunty smile dan kenyit mata ni utk Afif ;)

    ReplyDelete
  7. syukur takde perkara buruk berlaku..tp sup la tak dapat selamatkan..
    takde rezeki tu..

    ReplyDelete
  8. Alahaii..seb baik sup yg rentung,kalau rumah yg rentung aduhhh..be carefull kak.kdg2 saya pun pernah terlupa.tp lau was2mmg cek balik.tp kan kak,,nak jugak tgk sup yg rentung tu.mcm mana rupanya.hehee..x de pic pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sampai hati nak amik gambar sup tu..huhuhu..:(

      Delete
  9. zura pernah gk jadik cmnih...sebelah malam masak sambal ikan bilis siap supaya masak lama nnt sambal bertambah sedap, esok pagi tu plan nk panaskan je... boleh pulak tertdo, bile sedar sambal tu dh kering dah tapi belum rentung la cuma garing jer.. sebbaik zura guna api kecik jerk,

    ReplyDelete
  10. Okje selalu was was Sura....kadang tu masa on the way lah pulak was was tu dtg....mmg tak senang duduklah sepanjang berjalan tu tp selalunya dah tutup pun....Kalau bg tau cik abe sure kena bebellah...

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)