Tuesday, February 25, 2014

Keropok Mentah Kegemaran ku..

Petang-petang gini memang best kalau dapat makan keropok lekor panas2..bersama dengan air kelapa..memang perghh..

Jadi kewajipan setiap kali balik kampung..mesti Umi beli keropok lekor..ada panggil keropok bate(batang)..
Biasanya beli dalam 20 batang..sebab nak dibahagi2 nanti.

Umi beli kat tempat proses keropok tu..dekat jer ngan rumah..kadang2 beli kat pasar..




                                                       




Bila balik sini biasanya Umi akan kukus balik bila time nak makan ..dan peberet Umi..makan keropok mentah..tak goreng..untuk Umi jer la..yang lain Umi goreng..lagi sedap bila pencicahnya dibuat sendiri..senang jer..nanti ada masa Umi kongsikan pencicah keropok ala Umi..

                                                           kukus..macam keropok baru ..
                                                                     
                                                       yg ni Umi punya..hehe..

#anak2 pelik bila tengok Umi makan mentah..hehehe..#



15 comments:

  1. banyaknya ikan Sura..ikan sardin ke tamban... jadi hari-hari makcik tu siang ikan macam tu ke, pastu rebus kut..he he pandai-pandai je che mid kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aa..hari2 makcik tu siang ikan..memang itu mata pencariannya..:)

      Delete
  2. Sedapnya kak umi.... lama dah tak makan kepok lekor kuala kemaman

    ReplyDelete
  3. perghhhhhh. my favorite toooooo. tapi sayang, kat jepun susah nak dapat. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..kesiannya..duk jauh nun di negara matahari terbit memang susah la nak merasa keropok ni..:)
      cuba buat sendiri..hehe:)

      Delete
  4. Adoi kak... Kesukaan fiza ni kak... Sebab tu haritu sampai cuba buat sendiri. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin gak fiza buat sebdiri..akak tak makan jer..hihi..:)

      Delete
  5. el pun suka kopok lekor
    tp xnah try lagi makan hat mentah cam kak sura mkn tu
    sedap ke?kena cuba ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya akak makan yg panas..lepas kukus/rebus balik keropok tu..:)

      Delete
  6. Serius telan air liur je tgk.mmg suke sgt2..mcm geli je nk mkn mentah gtu..huhuu sedsp ye...x mo x mo..nk yg goreng..hihii

    ReplyDelete
  7. wah.. sedap tu keropok lekor.. dah lama aiza tak makan.. nak kena cari kat pasar tani nanti.. yang baru lepas rebus pun sedap dimakan panas-panas dengan sos pencicahnya..

    ReplyDelete
  8. oo akak kukus ye, zura suka rebus..mmg feberet zura suka yg rebus berbanding kukus..pastu cicah ngn pencicah cap merak... akak ore klate mesti kena pencicah cap merah tu kan...hadoiii nyesal beli sikit jah kopok lekor aritu, loni teliur plk tgk kopok akak...

    ReplyDelete
  9. Mentah mentah pun sebenarnya dah masakkan umi kopok tu....
    Okje rindu nk gi Ganu nak makan kopok dengan sata puas puas

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)