Thursday, February 6, 2014

Ayam Busuk...

Kisah ayam busuk ni sebenarnya cerita hari Inin hari tu...cerita basi tapi nak berkongsi pengalaman dengan sahabat sekalian..Isnin malam ,Umi sekeluarga singgah di Giant Bukit Tinggi Klang selepas selesai sesi membayar segala bagai..bukan nak shopping tapi nak makan-makan jer kat situ..

Aqil dan Afif macam biasa suka makan mee sizzling..Umi pulak terasa nak makan nasi goreng tomyam..anak2 dara pulak sama ngan Umi nak makan nasi ..cuma diarang nasi goreng pattaya dan nasi putih/tomyam..En somi pulak tak nak order apa2..nak makan si Afif punya yang tak abis katanya..takut membazir..

Selepas beberapa minit..makanan pun sampai..dari mengorder sampai amik makanan semua along buat..Umi duk jer..masa along hidangkan kat Umi..Umi dah terbau lain sikit..tapi masa tu tak rasa apa2 lagi..bila makan nasi rasa o.k..tapi bila gigit ayam rasa lain..pastu Umi cium la ayam tu..suruh pulak En Somi tu rasa..sebab rasa Tom Yam dah menutup bau busuk tu..cuma rasa yang tak boleh ditutup..bila dah busuk rasanya memang lain..Umi pun tanya Angah..rupanya..Angah dah letak tepi ayam yang dia makan..rasa lain katanya..Along punya memang tak rasa busuk sebab dah buat TomYam..ataupun along punya ayamnya ok..tak tau la..En Somi pun bawak nasi Umi hantar pada gerai yg beli tadi..Angah punya Umi amik dan cium..ternyata Angah punya lagi busuk pada ayam Umi..Umi pun bawa tunjuk kat pekerja gerai tu..suruh dia cium..tapi dia tak nak cium depan Umi..terus bawa kebelakang..

Umi pun tunggu la..sebab katanya nak buat balik..o.k la kalau camtu..walopon daht erbantut selera makan..tunggu dalam 10 minit..pastu pekerja tu panggil..bagi duit balik..Umi pun amik jer duit tu ..malas nak bersoaljawap..masa komplen tu..kitarang takde marah2 cakap baik2 jer..kalau ikutkan hati rasa nak jer panjangankan kes ni ke pihak pengurusan Giant..

Itulah ceritanya..tak berani Umi nak makan ayam tu walopon terasa busuk sikit2..tak berani amik risiko..teringat pulak kes kenduri kat Kedah tu..seram pulak..


Afif jugak yang sedap makan....

#apakah tindakan yang akan dibuat sekiranya benda ni berlaku pada kenkawan semua?#





23 comments:

  1. iols pun akan buat cam akk jugak
    pergi hantar balik makanan tersebut
    tp kalau peniaga tu bayar balik or tukar menu lain ok lah kut
    tp kalau dia marah2..jwbnya kena lapor pada pihak giant lah
    tulah...riso terjadi mcm kes kat kedah tu kan kak
    apalah diorg ni meniaga lah elok2..nak cari rezeki tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dia tak cakap apa2 ..senyum jer..tu yang Umi tak kisah ,tapi kalau dia marah.cakap macam2..memang kenala dia..

      Delete
  2. klu cik nor kna..sure panas telinga peniaga tu cik nor buat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau masa muda2 dulu..meme pantang benda2 gini..nak2 en somi..tapi sekarang ni kitarang malas dah nak bising2..:)

      Delete
  3. kalau mama, mama memang akan pergi direct terus, tiada maaf bagimu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kesian kat diarang..tapi kalau diarang banyak mulut memang akak direct jugak..:)

      Delete
  4. hadoii terencat selera kalu dpt ayam busuk cmni... pihak yg uruskan bahan mentah kena extra carefull & extra concern la dgn kualiti barang. Jgn sbb tknk rugi, dorg ttp guna ayam busuk utk bg mkn kt customer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..meme terencat nafsu makan..diarang kena alert dengan benda2 camni sebenarnya..kedai makan kalau orang dah terkena camni ..x masuk lagi laa..

      Delete
  5. nasib baik tuan kedai tu bayar balik...ayam kalau dah busuk..masak mcm mana pun tak hilang baunya...takleh cover punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..walopon bau tomyam kuat..tapi bila gigit ayam tu tetap terasa..

      Delete
  6. kalau sy, sy pun complain,tapi slow talk/...kalau tak complain nanti org lain dapat penyakit. at least kita cakap perkara yang betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang amik cara slow talk..dah malas nak bising2..complain tetap kena ...sebagai peringatan untuk diarang agar yg lain x kena..:)

      Delete
  7. erk! memang mati nafsu klu dpat makanan mcm tu kak.. klu suami sy mesti bising...huhu.. kang klu terus makan, boleh keracunan makanan di buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab takut keracunanlah kaksura x brani nak makan..nasinya ok..ayam tu yg busuk sikit..:)

      Delete
  8. aduhhh, terbantut terus selera makan... kalau nrl pun, bg balik kat gerai yang kita pi beli tu... slow talk ngan dia.. terpulang pada dia nak bg balik duit ke apa... yg penting dia tahu ayam yg dia hidangkan tu dah busuk & boleh menyebabkan keracunan makanan ataupun penyakit lain... bahaya tu...

    ReplyDelete
  9. diorg bg duit semula, bermakna diorg sedar kesalahan diorang tu..
    kalau rasa was2 jangan makan..

    ReplyDelete
  10. kalo zura pon buat cam akak buat jugak.
    lagi pon pekerja dia boleh di bawa berbincang kan. kalo yg jenis nak betol dia jer.. memang kena buat aduan lah. hehehe

    ReplyDelete
  11. Betul dah tindakan awak tu Sura....dah rasa busuk awal awal lagi kena bagi balik kat depa...kalau dah habis baru nak komplen mmg tk dilayannya

    ReplyDelete
  12. Salam Sura...risaunya klu jadi camtukan?Pasni pasti sura tak g kedai tu lg kan?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..semesti x dah..tapi sayang..kedai tu antara yg boleh tahan kat situ..

      Delete
  13. kalau dh dihidangkan ayam busuk.. apa lagi..komplen..minta baru atau minta duit balik..hihi..bahaya makan ayam cam tuu..jgn g doh arr ctu...kalau akak leew

    ReplyDelete
  14. Nampak berselera afif mkn.
    Kalau saya panggil je dia dtg meja.tak de nya nk pergi hantar.suh dia rasa kat situ jugak,nk tgk mcm ne reaksi dia mkn ayam busuk tu.uweekkk..

    ReplyDelete
  15. ish tetiba kembang tekak .. selalu jgk mkn kat giant ni mkn sizzling anak suke.. tp lauk pauk x hingatlah pulak huhu x pernah terkena lg.. tp berhati² jgkkan..

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)