Tuesday, January 21, 2014

Kerana Sesuap Nasi..

Assalamualaikum semua...
Pagi tadi masa nak datang kerja..Umi dalam kereta..tengah panaskan enjin..tiba-tiba mata Umi terpandang satu susuk tubuh tua yang kecil..dah bongkok badannya..sedang menarik narik kotak dalam tempat sampah yang besar..hati tetiba jer sayu melihat makcik tua tu..walopon berbangsa lain..demi mencari rezeki.sanggup dia menggeledah sampah-sampah ..lantas teringat mak dikampung..susuk tubuh kurus tu seperti mak dikampung..cuma mak belum bongkok sangat lagi..

Semalam ..anak buah ada masukkan gambar kat Mak kat Whatapp..terasa terubat kerinduan dihati..gambar terbaru bersama cicitnya..Alhamdulillah..mak nampak sihat..Selalunya Umi call mak sebulan 2 atau 3 kali..kalau rasa rindu sangat..seminggu sekali....walopon bercakap sampai panas telinga tapi masih tak puas-puas lagi..sampaikan mak selalu cakap..dah lama ni..nanti banyak bil telefon..(dalam hati..takpe la mak..tak kisah kalau sebab cakap dengan mak..).

Kat kampung mak berniaga kat kedai kopi dengan adik..mak pun semakin tua..tapi bila diajak duduk dengan anak2 perempuan ..mak tak nak..lagi suka duk dikampung..Umi sebenarnya nak sangat merasa menjaga mak..nak mak duduk bersama..tapi apakan daya..mak menolak..nasib dikampung masih ada adik lelaki dan anak buah..seorang lagi anak buah pun dah transfer ke Kuala Krai..walopon jauh juga antara Tumpat dan Kuala Krai..sekurang kurangnya dia dekat dengan mak berbanding anak2  yang jauh diperantauan..mak memang rapat dengan cucunya yang 2 orang ni..Aen dan Sarah..sebab mak yang menjaganya sedari kecil...

 demi sesuap nasi..apa saja sanggup dilakukan..meme Umi respek ngan Aso ni..selalu nampak dia kayuh basikal keliling kampung mencari kotak-kotak..
sebenarnya dah lama Umi perhatikan Aso ni..dia memang rajin..tak pernah meminta minta..hanya dengan kudrat yang dia ada....dia masih mampu untuk mencari rezeki..


rasa suka sangat dapat tengok gambar ni..terus nak tepek kat blog..buat kenangan..(mak dan cicitnya yg pertama)


Umar Farrel dan maklongnya..(anak buah yg baru dpt transfer..dari HKL ke Kuala Krai..)

#berharap sangat mak dapat datang sini cuti raya cina ni#rindu sangat kat mak..malam ni nak call mak..:)

14 comments:

  1. nasiblah cik nor dok dkt tiap2 minggu balik kg..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Nor...beruntung dpt duk dekat ngan keluarga...kaksura selalu risau bila teringatkan mak..yalah..dia duduk berdua jer ngan ..

      Delete
  2. Aloo.saya pun dok jauh dari mak,nk blik dekat 7 jam baru sampai,semalam baru call,ada la dalam,30 minit tu pun x abis lg nk sembang tp credit pulak habis.hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 jam tu kira ok lg..akak slalu 8-12 jam..pernah sampai 14 jam...time raya..hehe..

      Delete
  3. ahh, mama dah kat 6 bulan tak balik kampung... rinduuuu...

    ReplyDelete
  4. saya selalu jugak tengok keadaan mcm tu kak. pak cik dan mak cik tua kutip bahan2 recycle utk di jual. sedih kdg2 bila tengok

    ReplyDelete
  5. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Zura pon rindu sangat kat Ma ngan Ayah.
    tak sabar rasanye nak tunggu cuti CNY. dapat balik kampung.
    seronoknyeeeeee...

    ReplyDelete
  7. el pulak dh lama x balik kpg..bkn jauh sgt pun 2jam lebih je tp mslh cuti x sama ngan husband..tp CNY ni mak nak dtg penang sbb kebetulan ada kenduri so bolehlah lepas rindu kat mak

    ReplyDelete
  8. kesian kat makcik tu..mesti demi anak2 sanggup berpanas berhujan demi anak2... rinduuu mak sya jugak Kak.. selagi mrk ada, akan cuba bahagiakan mrk....

    ReplyDelete
  9. muda lg mak akak ya...semoga dia diberikan kesihatan yang baik selalu...

    ReplyDelete
  10. kita pun rindu kat mak kita... hu hu hu... sob sob sob

    ReplyDelete
  11. respek juga sbb tak pernah meminta2,ada byk cara utk mencari rezeki,cuma org kita je kadang2 suka meminta2.shat tubuh badan pun tak nak usaha,nk cari jalan mudah

    rindu pada mak tak pernah padam walau mak dh takde...:(

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)