Friday, November 15, 2013

Sahabat

Sahabat,teman,kawan..Apakah beza antaranya?Kadang-kadang terlintas di hati Umi..adakah Umi mempunyai seorang teman yang betul-betul boleh dipanggil sahabat sejati..atau kata orang zaman sekarang kawan baik/BFF..Memang Umi ramai jugak kawan..kawan sekerja antara yang rapat..tapi Umi selalu berfikir adakah Umi mempunyai kawan baik..Bila ada kawan-kawan cakap.."kawanbaik kaksura mana?tak datang ke hari ni?Umi mula terfikir..betul ke tu kawan baik aku?atau hanyalah sekadar kawan yang biasa-biasa sahaja atau tempat meluahkan perasaan jer..

Teringat pulak zaman sekolah dulu-dulu..Ramai jugak kawan..Ada geng yang rapat dengan kita..Bila dah dewasa.bawa haluan masing-masing hanya sekadar menjadi kawan biasa..hanya mengikuti perkembangan masing-masing di Fb..Sekarang ni bila dah bekerja..kawan-kawan sekerja lah tempat yang selalu Umi luahkan perasaan..Kawan-kawan pun begitu..masing-masing meluahkan atau bercerita tentang diri atau keluarga masing-masing..Itu yang membuatkan kami rapat..rasa macam saling memahami..Tapi bagi Umi kateria nak menjadi kawan baik tu jauh lagi..dan sampai saat ini Umi merasakan  belum mempunyai kawan yang betul betul boleh dipanggil sahabat baik tu..Apa pengertian korang semua tentang sahabat/kawan baik?
Apakah dikira kawan baik bila menceritan semua masalah..hatta masalah yang dalam kain pun?Umi tak rasa begitu..tak tau la kalau Umi ni jenis cerewet bila berkawan..

Umi akui sememangnya Umi jenis yang memilih kawan..bukan maksudnya Umi menyombong diri..Contohnya begini..bila Umi mengenali seseorang tu..Umi akan tengok dulu cara atau sifat orang tu..kalau rasa hati dah boleh ngam baru Umi rapat sikit..tapi kalau rasa tak berapa Umi hanya berkawan  camtu jer la...Selalunya Umi ni menjadi pendengar setia..macam macam yang diceritakan..kalau isu tu yang sama..rasa cam malas pun ada..bukan apa..bila kita memberi pendapat/cadangan bukannya nak dengar..mungkin hanya nak meluahkan sahaja ..then go..kita yang kat sini terpinga-pinga..camtu pun ada!..Teringat satu status kat Fb,kawan sekolah dulu..dia cakap lebih kurang camni..Kawan dia call..bercakap pung pang2 pasal diri dia..dia hanya mendengar..bila time dia nak bercerita pulak..kawan dia yang call tadi tu dah cakap..o.k la lain kali kita sambung lagi..apa lagi bengang la dia..dia merasakan diri dia hanyalah tempat untuk melepaskan perasaan jer..Masa tu Umi dapat merasakan perasaan kawan Umi tu..sebab Umi pun pernah merasainya..

Bila berblog lain pula rasanya..berkawan kat blog ni tidaklah menyakitkan hati..banyak tersenyum sorang2 kat depan PC ni..Rasanya macam semuanya baik-baik..lebih baik begini..ya lah memang lain berkawan dialam nyata dan alam maya..memang banyak perbezaannya..ada kebaikan dan ada keburukan masing masing..tapi sekarang ni Umi nak berfikir yang baik baik jer..sentiasa bersangka baik!!

 semoga ikatan ukhuwwah ini berpanjangan selamanya..(amik kat FB-kawan baik masa skolah yg masukkan)
#jangan tanya yg mana satu Umi ya..malu bila tengok gambar zaman dulu2..nak tergelak pun ada#
*kebanyakkan kawan Umi ramai yang jadi  Ustazah..Umi jadi Ustazah kat rumah jelah..huhuhu..

20 comments:

  1. Umi mesti rindu kawan2 umi kan ? ^^
    Hehehe
    Jemput lah join :D http://sebabakusabrina.blogspot.com/2013/11/end-year-giveaway-by-sabrina-sa-nur.html

    ReplyDelete
  2. Bukan mudah nak mencari kawan yg baik Sura. Sebaiknya kita kena jadi kawan yg baik dulu sebelum kita dapat kawan yg baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak..tengah mencuba menjadi yang baik ..:)

      Delete
  3. mmg bkn senang nak labelkan kawan2 sebagai sahabt..sy pun macam kak sura..kawan denagn semua org tp klu nk katakana kawan baik macam takde je..lagi2 sejak dh kawen ada keluarga sendiri..masa zaman muda2 dulu lain la..mmg semua benda kita cerita kt kawan..kawan lg rapat dr mak ayah sendiri..skang entah..sy takde sahabt kot..kawan je la..

    tp setuju ngan klak sura,bersahabat dalam alam maya lg best.seronok dpt kenal kawan2 dlm blog...:)

    ReplyDelete
  4. Kawan senang dicari tp sahabat mmg agak susah sikit.. semoga semua silaturrahim yg dijalinkan beroleh keberkatan.. aamiin. Salam Jumaat Sura.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Khir..berkawan ramai..sahabat sukar dicari..:)

      Delete
  5. Hihi..bru nk tanye mne 1 k.sura..ada warning plk.
    saya ada kwn baik mse d sek dulu,lps hbis sek x jumpe da..jumpe blik d fb.alhamdulillah msih dekat mcm dulu2,,ari2 chat di kakao..kongsi smua cerita,suka duka..kalau dkt nk jumpe sllu..tiap2 blik kg..kami mst jumpe..dia my bff saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusla camtu..semoga ukhuwwah terjalin sampai bila-bila..:)

      Delete
  6. kebanyakan org pon ckap mcm ni jugak kak. kawan2 kalo time sek baik tapi bila dh besar semua bwak haluan masing2. kat pejabat plak belom tentu dapat cari kawan baik mcm kat sekolah kan... alhamdulillah saya dan kawan-kawan baik still lagi berhubung even kebanyakan nya dah berkawen. perasaan kekok tu memang langsung tak ada ^_^

    ReplyDelete
  7. Ida ramai sahabat diwaktu suka diwaktu duka...ayah yang Ida akan menjadi sahabat yang paling setia. Sebab tu ramai yg kata Ida ni anak ayah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya ayah jadi sahabat setia..akak dulu2 pun rapat ngan arwah abah..senang berbicara ngan arwah abah dari mak..:)

      Delete
  8. saya rasa saya ada sorang je kawan yang boleh di panggil kawan baik. kami memang berkongsi kebanyakkan benda pasal hidup ni. yang penting kalau mengadu masalah. kami akan bg komen yang straight to the point. kalau solution tu pahit kalau kena ikut, ikut juga.

    biasa kawan2 yang lain mereka akan iakan aje apa yang kita buat walau sebenarnya apa yang kita rasa betul tu salah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walopon sorang..tetap bermakna..elok camtu :)

      Delete
  9. semoga hubungan persahabatan yang terjalin akan terus berkekalan, insya-Allah.. memang sukar untuk mencari sahabat sejati yang sanggup susah dan senang bersama kita.. apa-apa pun, seeloknya kita yang menajdi sahabat sejati terlebih dahulu..

    ReplyDelete
  10. dekat blog ni pun ada macam2 jenis kawan...

    ReplyDelete
  11. Ntah la kak..ima pun x berapa nak faham tentang ni..mungkin kawan tu memang ramai kot..kawan fb ada beribu..just kawan..kawan berkomen kwn like2..kawan blog..ttapi ima rasa ia hanyalah sekadar kawan..tak lebih dari tu..sahabat pulak..erm, bg ima, suami adalah sahabat, . teman yg ima x mlu nk menceritakan ssuatu dan teman yg ada bila kita susahima panggil sahabat..

    bak kata najwa..
    kau ada dikala ku suka, kalaa ku duka..dalam tiap tangisan dan juga ketawa. kau ada dikala ku perlu.setia menemaniku.pegang erat tanganku bila aku jatuh.kaulah yg selalu.slalu menemaniku. mendengar kisah pahit manis hidupku.kaulah yg disitu, setia menantiku.kaulah yang satu.menjadi sahabatku...

    haha..merepek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita jatuh ada sahabat yg menghulurkan bantuan itulah sahabat..tapi sukar untuk dicari..kawan ketika ketawa memang ramai..
      *akak suka lagu sahabat tu..cerita sahabat pun akak layan jugak sebab anak2 kat rumah suka sangat cerita tu..:)

      Delete
  12. berkwn ngn ramai org dpt jmp mcm2 perangai.. ada yg best, ada yg hampeh... byk la pengalaman tu nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya zura..macam2 perangai yang kita jumpa..nasib la yer..:)

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)