Tuesday, October 22, 2013

Doakan Angah ya UMi...

Pagi semalam masa hantar angah balik dari tuesyen,angah sempat berpesan pada Umi..Umi..Doakan Angah..angah periksa hari ni...Ok..jawap Umi ringkas..Umi cepat2 nak balik masuk keja semula..tapi entah kenapa permintaan Angah tu tiba2 menganggu fikiran Umi..padahal Umi selalu jer doakan anak2 Umi setiap kali lepas solat..bukan tunggu anak2 musim peperiksaan ..

Sejak kebelakangan ni Umi selalu teringat kat Angah..bukan selama ini Umi tak ingatkan Angah..semua anak2 Umi sentiasa dihati Umi..Cuma kali perasaan Umi rasa kuat sikit..Angah dah banyak berubah..dulu2 masa Angah kecik..angah memang keras..selalu buat Umi sedih dengan peel Angah tu..Ingat tak Ngah..Umi selalu ambil air dari Ustaz..bila Angah minum air tu..Angah akan jadi lembut hati sikit..dengar cakap Umi..Ingat tak?Itu dulu.sekarang ni Angah dah besar..dah remaja..memang Angah ada keras sikit..kadang2..bagi Umi itu biasa jer..proses pembesaran..

Sekarang ni Umi syukur sangat..Angah dah tahu tanggungjawap Angah..Umi pun tak perlu lagi nak tanya dah solat ke?Angah banyak juga ringankan beban Umi..Angah selalu jugak tolong Umi dengan kerja rumah..walaupon bukan selalu..Umi berterima kasih jugak dengan Angah..Angah pun boleh diharap jaga adik2..tolong gosokkan baju sekolah adik..tak perlu lagi Umi amik tahu pasal tu Umi cuma masuk mesin je baju ..tang gosok mengosok..Angah dan Along yg buat..

Sejak Angah dah jejak sekolah menengah ni..Angah selalu berjaga malam..kerja sekolah yang banyak..tuesyen lagi..Umi kesian ngan Angah..Along yang nak SPM tahun depan pun tak macam Angah..Umi kesian tengok Angah..sentiasa aje ada kerja sekolah yg banyak..takpelah Ngah..In Shaa Allah dengan kerajinan Angah ni.Angah akan berjaya suatu hari nanti..

Bila Angah dah remaja ni..Umi semakin senang..tak macam dulu2..asyik bergaduh je ngan Umi..pernah Angah protes ngan abah..sampai Angah tak nak tegur abah..lama Angah tak tegur abah..Dosa tau Ngah..penat Umi nasihat cara baik..Angah tak nak dengar..tapi itu dulu...sekarang ni Angah dah baik..dah boleh diharap..boleh sejuk jugak hati Umi bila tengok Angah..walopon kadang2 ada jugak menjawap...tp Angah tak macam Angah yang dulu..

Dulu2 Umi selalu bercerita pasal Along ngan kawan2 Umi..jarang Umi cerita pasal Angah..sampaikan kawan2 Umi perasan yg Umi ni jarang cerita pasal angah..asyik cerita Along jer..bila kawan Umi tegur ..terdetik dihati..apakah Umi kurang dengan Angah sbb Angah selalu menjawap..atau Angah kurang menonjol..berbanding anak2 Umi yang lain..Rasanya kalau bab kasihsayang rasanya sama... Angah tak meminta minta..tu bagusnya Angah..tunggu jer Umi belikan..lain ngan Along..Along selalu minta tu..minta ni..ada kawan Umi cakap.Umi ni beli untuk Along jer Angah tak..bukan Umi tak nak beli kat Angah .sbb Along dah saiz sama cam Umi senang nak beli..Angah punya kena beli kat kedai..tak boleh nak main order je nanti sesuai..angah pahamkan...

Kalau bab pakaian.Umi memang puas hati ngan Angah berbanding Along..Angah memang jaga sejak kecik lagi..kalau pegi sekolah Angah mesti nak pakai seluar panjang/tiga suku kat dalam..masa sekolah rendah lagi..Angah betul2 ingat pesan Ustaz..orang perempuan seeloknya pakai seluar panjang kat dalam ..itu yg sampai sekarang angah amalkan..nanti Umi belikan banyak seluar untuk Angah ye..

Angah..Umi nakkan yg terbaik untuk Angah dan semua ank2 Umi..Umi harap Angah menjadi wanita solehah..dan berjaya didunia dan akhirat..Doa Umi sentiasa mengiringi setiap langkah anak2 Umi..dan dimusim peperiksaan ni Umi akan lebihkan lagi doa untuk Angah dan Along..semoga anak2 Umi lulus dengan cemerlang...In Shaa Allah..


Sejak 2 menjak ni Angah tak berapa suka amik gambo...pic angah memang tak banyak..


15 comments:

  1. Subhanallah, syahdunya entri luahan rasa ni.. tentu angah bertambah sayang pada umi lepas baca ni..semoga terus jadi anak solehah ya..

    err.. gambar tangan tu macam tu.. nak kasi tukang telek tengok ke he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tangan tu selalu camtu bila nak amik gambar..:)

      Delete
  2. mungkin perubahan yg positif tu kak..akak doalh bnyak2 kt angah tu =) doa ibu mmg dimakbulkan Allah..inshaa'Allah angah tu jd seorang anak yg solehah..sy angah jugak..kdg2 mmg keras kpala n degil..tp cpat sedarlh..mgkin prgai ank ke-2 mcm tu kot..ape pun perhatian dr ibu bapa tu pnting..akak cubalh peluk dia selalu..msti dia suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah akak akan doakan untuk angah byk2..tema kasih jugak sbb bg pendapat kat akak..nanti akak peluk2 dia selalu..:)

      Delete
  3. Anak-anak punya perangi tak sama Sura. Walau lahir dari rahim ibu yg sama dan hasil bapa yg sama tapi perangai anak-anak kita kena tahu. Emosi mereka juga tak sama. Kita sebagai ibu-bapa yg kena faham janji saja mereka menjadi anak yg terbaik yg kita mahu.

    Moga anak-anak kita beroleh kejayaan dunia & akhirat Sura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sura setuju ngan akak..perangai anak2 memang tak sama..dan sura telah pun cuba cara lain dengan Angah sejak sekolah rendah lagi..ngan dia ni kena slow talk..takleh marah2..lagi kita marah lagi dia keras dan naik hantu...sekarang ni bila dah tahu cara macamana nak handle anak no 2 ni..senang sikit..Alhamdulillah..:)

      Delete
  4. angah dah mula pandai malu, mungkin lebih menjurus ke arah keagamaan. tau adab sopan perempuan melayu, yg pd naz..itu baik utk masa depannya. InsyaAllah. kalau dah umur camni dah macam tu, nnt dah masuk U..senang sket bila berjauhan, tak risau dia akan terpengaruh. byk2 doakan angah, mungkin dia nak berubah ke arah kebaikan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah..semoga Angah sentiasa kearah kebaikan..:)

      Delete
  5. Perangai anak2 mmg kena bnyk bersabarkan.. semoga menjadi wanita solehah dunia & akhirat.. amin..

    ReplyDelete
  6. trus zura rindukan mak kat kampung... bila kita dah ada anak sendiri ni, baru kita faham betapa susahnya mak kita nk melayan karenah anak2 yg pelbagai ragam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zura..bila anak2 kecik lain..dah besar lain..

      Delete
  7. Kami jugak akan sntiasa mendoakan Angah, along & semua anak2 Maksu, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tema kasih Pa..m.su pun doakan Pa..semoga cepat2..:)

      Delete
  8. perangai setiap anak mmg tak sama..syg kita sama sahaja pada mana2 anak tp kekadang situasi tu membuatkan org nmpk kita melebihkan anak itu dr anak ini..bila makin meningkat dewasa perangai mula berubah kearah positif bagus tu Angah..semoga Angah berjaya dalam exam..

    dh lama dtg sini baca entry ni tp tak dpt komen sbb line sewel.hari ni baru dpt komen.huhu

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)