Thursday, September 26, 2013

KisaH Makaroni Bakar ..

Minggu lepas punya cerita..dah basi tp nak jugak cerita..(berapa byk cerita daa)Ceritannya begini..disebabkan mood rajin yang melampau-lampau aritu..Umi terrrrajin la nak masak macaroni bakar..waktu rehat tengahari umi balik rumah terus masak..masa memang suntuk..tapi nak jugak buat ..malam nanti boleh la rileks sikit..

Pukul 2 Umi pun balikla kerja balik sambil meninggalkan macaroni yg tengah masak kat rumah(dalam oven)along tolong tengokkan....Sampai kat klinik..Umi sembang-sembang dulu ngan kawan2..ada la pulak sorang staf ni tegur..tanya umi masak ke kat rumah..sbb ada bau..Memang hidung FBI betulla dia ni..Umi iakan aja.(padahal Umi tukar baju tu masa masak)..Umi cakap la masak macaroni..terus ada yang nak..2.30 Umi balik amik macaroni tu..tengah panas2 lagi..penuh satu bekas aiskrim umi bawak..kebetulan kawan2 along pun ada kat rumah.. umi suruhla diarang makan sekali..

Sampai je klinik..abis diarang makan..shif satu lagi tak sempat merasa..shif pagi dah siap2 basuh bekas tu..tp bau tetap ada..maka bertanyalah salah sorang dari shif petang yg baru dtg,..bau apa ni?..(masa ni umi dah masuk bilik umi).Disebabkan rasa tak sedap hati..kawan Umi yg dari shif pagi dtg kat Umi..tanya ada lagi tak kat rumah?..Umi cakap kalau ada lebih umi bagi ..kalau takde  lain kalila..umi call along tanya..rupanya kawan2 along pun makan menambah nambah..Along cakap ada tak banyak..cukup untuk kitarang aje..waduhh..tak leh la nak bagi diaranglah..Umi kesian gak ngan diarang ni..

Lepas jer shif pagi balik..shif petang dok menanya byk ke bawak tadi..kenapa diarang abiskan semua.macam2 diarang tanya...adoi..Umi pun x tau nak jwp apa..kalau ikutkan shif pagi dah makan tghari..tp tak tau la nakckp sbb apa diarang habiskan semua..sebenarnya kalau rasa sikit sorang ..cukup..

Balik kerja terus tengok baki macaroni...tinggal separuh!!hanya cukup2 utk kitarang yg kat rumah ni yang belum makan..Aqil,Angah,Abah dan Umi..Afif tak kira sbb makan sikit jer..memang tak cukup nak bagi kat shif petang..takpelah lain kali buat Umi bagi...

macaroni bakar kegemaran anak2..
Rasanya cam esok jer nak buat lagi..mood sudah mari...nak carik cheese banyak2 dulu...Saper2 nak cuba macaroni bakar ala umi yg dah dimelayukan ni boleh lah tengok resepi klik sini.



18 comments:

  1. nnti boleh lah saya cuba.... kesian yer pada shif petang, tak sempat merasa.

    ReplyDelete
  2. wah..bla akak nak buat utk cik nor..hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat boleh la akak bg kat Cik Nor..:)

      Delete
  3. tak pernah mkn macaroni..bakar ke goreng ke....hiihihi cian.

    ReplyDelete
  4. Sedaplah tu sampai tak ingat kawan shif petang - licin dikerjakan:)

    ReplyDelete
  5. Kakcik pun suka makan makaroni bakar. :)

    ReplyDelete
  6. sedap sungguh tuh.. sampai kan kawan2 makan x cukup.
    boleh lah wat lagi kak~
    zura x reti makan bende nih. tak pernah cuba pon yer jugak~

    ReplyDelete
  7. Amboi~ berseleranya Aqil mkn... kalau maksu yg buat, dah tahu dah. komfemmm sedap~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik..belum rasa pun dah sedap...hahaha..bodek ni..:)

      Delete
    2. yer la~ tgk Aqil mkn pun dah letak tepi sudunya... haha.

      Delete
  8. sbb sedap sgtla tu memasing habiskan..:)

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)