Saturday, June 15, 2013

Makaroni Bakar

Hari Sabtu gini sajer jer nk tempek resepi Macaroni bako ala Umisura(lain org lain caranya)....gedik pulak nk tempek resepi..dah tau belambak resepi ni kat blog2 lain..ari ni gedik skit...kdg2 memang tergedik-gedik jugak..tp kat umah jelah..Makaroni bakar ni memang fav kami sekeluarga..menambah nambah kalau makan makaroni  bakar ni..(menambah lemak skali).Bila kat frezer tu dh x der lauk..makaroni bakar la jawapannya..tp x der le slalu sangat..
       
fresh from oven gitew..

Sebenarnya x der la pandai sangat masak..tp kalau nak cuba cara umi boleh la..Umi slalu buat ikut suka suki jer..kalau x cukup bahan pun buat jugak..hehehe..

bahan-bahannya:macaroni(umi slalu pakai separuh peket jer..kecuali memang nk buat byk pakai je semua),daging cincang 1 pek(kalau macoroni 1 peket umi guna daging 2 pek)2 biji bawang besar di potong dadu,cili benggala 1 bijik,serbuk kari daging 1 sudu besar,cheese,4-5 biji telor,bawang merah + bawang putih+ cili padi(ditumbuk halus).

Cara-caranya:Mula-mula rebuskan macaroni tu,dah masak..sejat..ketepikan..Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi,masukkan rempah kari..selepas itu masukkan daging cincang dan bawang besar yg di potong dadu,akhir sekali masukkan macaroni yg dh rebus tu. dan garam/perisa..kacau jangan x kacau..agak2 dah sebati semua bahan2 bolehlah tutup gas tu..

Selepas itu masukkan separuh macaroni yg dimasak tadi didalam bekas,kacau telur..tuangkan keatas macaroni tadi..susunkan cheese(umi pakai 2 jenis cheese)slice cheese utk lapisan pertama..selepas tu letakkan lg baki macaroni tu..ulang balik langkah yg tadi tu..telor dan cheese(klu boleh yg atas ni pakai mozzarella cheese)kalau  xder stok mozzarella cheese kat umah..umi blasah jer slice cheese tu..jadik jugak..tabur cheese  sampai tutup macaroni tu tau.baru umpp..n then bako kat oven 130' selama 30 minit..
Hidangkan selepas macaroni tu sejuk sikit..coz kalau potong masa panas2 nnt terburai..(kadang2 umi potong jugak masa panas2 sbb x sabo..

umi suka buat dua lapis cheese(biasa org letak kat atas jer..)

Gambar yg kat atas tu masa umi buat byk..puas sikit makan..(sbb tu la lemak byk kat badan ni..huhuhu)
Anak2 umi semua suka makan ni..Afif pun pandai..tp slalunya dia pilih daging jer..hahaha..Oh ya ..macaroni bakar ni sedap dimakan ngan cili sos+mayo..

#malam ni kalau x der idea nak masak apa,bolehla masak macaroni bakar ya#


                                                                                                                                                                               

12 comments:

  1. alamak perut tengah lapo ujan2 nie..mmg menggoda betul makaroni bakar ni.cheese tu yg tak tahan tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu tgh lapo..ape2 pun jalan..biskut ngan air teh pun sodap..hehehe..

      Delete
  2. baguslah bg resepi,..akak tak pernah try macaroni bakar nih

    ReplyDelete
  3. sedapnyeeee.. dah lah ngah puasa.. uwaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slamat berpuasa..akak pun ada yg belum berganti lagi huhuhu..

      Delete
  4. wooo..saya suka macaroni goreng..XD..buat breakfast pagi..hihi..

    Epic Meal Time

    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/06/epic-meal-time.html

    ReplyDelete
  5. sedapnye buh cheese byk2..wallaaaaaaaaa !!

    ReplyDelete
  6. hohohohho.. terliur dibuatnya.. sebab lama x buat...

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)