Friday, August 30, 2013

Triffle ~AlaUmiSura~

Dah lama Umi x buat triffle..sejak dua menjak ni meme busy jer.,last week dpt juga Umi buat..cari bahan2nya dulu..yg x bestnya dpt kek gulung yg x brape best..tp sbb dh membuak-buak nak makan kenalah buat jugak..mesti ramai dah biasa buat..senangkan buat triffle.Hari ni nak tepek jugak resepi kat sini.(untuk rujukan anak2. besok2).Anak2 memang suka sangat makan triffle ni..
(ni gambar2 lama)

                               ni la bahan-bahannya(abaikan benda2 kt belakang tu ya :))


susun kek gulung rapat2

Masak tepung 4 sudu besar tepung kastard(umi suka lapisan kastard yg tebal)  bersama susu pekat + susu cair dan air cocktail.Selepas kastard tu masak..tutup api cepat2..Tuangkan kastard tu keatas kek tadi..ratakan..selepas itu..taburkan fruit cocktail keatas kastard..ketepikan..last sekali masak jeli(ikut sukatan yg diberikan..dah masak.. tuangkan keatas cokctail tadi..kemudian sejukkan ..masukkan kedalam petiais selama 4 jam sebelum makan..makin lama .makin sejuk..makin sodap dimakan...

                                                           ratakan

yang ni umi tambah longan tin..


Masa Umi buat yang ni lupa pulak nak snap masa letak jeli....yang dah siap pun x der..slalu x sempat nak snap..dah masuk dlm perut dulu..hahaha..

Yang ni gambar yg terbaru umi buat..

masa ni jeli panas lagi..belum masuk petiais..

#memang licin dua-dua bekas ni..Afif makan koktel tu aje..sabau jelah#









7 comments:

  1. senang jer...bolehlah cr try buat nanti...

    ReplyDelete
  2. zura pun slalu buat... budak2 suka mkn la puding2 cm nih...

    ReplyDelete
  3. nampak sedap sangat2!! nak kena try buat jugak nih..
    mekasih atas resipinye~

    ReplyDelete
  4. eh.. nak tanya 1 kak~
    susu pekat n susu cair tuh pakai 1 tin ke?? untuk 4 sudu tepung kastad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pakai semua susu pekat tu..manisss..separuh jer..kalau akak..akak rasa dulu..kalau nak manis lagi baru tambah..susu cair akak pakai semua..kalau buat sikit..kastard tu kurangkan..kaang kerass pulak..bab kastard tu kena pandai..kalau terlebih ..keras jadiknya..tercair..lembik pulak..:)

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)