Thursday, July 4, 2013

HARI TERBUKA~ALONG DAN ANGAH~

Rasa segar hari ni...semalam amik cuti..hehehe..memang betul2 rehat kat umah..Semalam hari terbuka kat skolah Along n Angah...sbb tu umi cuti..nak kena ulang alik 2 kali pegi skolah..pagi:Along..petang:Angah..rasa x sedap jugak kalau asyik kluar jer..baik cuti...

Pegi ngan si Afif semalam..nasib baik dia dok diam2 dlm kerata..(biasa suka bual hal).Dah sampai skolah Afif x nak jalan(cam biasa)nak dukung..berpeluh-peluh umi..sib baik tingkat 1 jer..huhuhu..Along nak sangat adiknya ikut skali..nak tunjuk Afif kat kenkawan dia..Keputusan Along semalam stakat boleh2 la..kena byk usaha lagi..biologi along memang teruk..umi pun dah byk bebel motivasikan Along..cikgu pun ckp ngan dia..kalau aliran sains ni kena 70 keatas(bio,fizik,kimia,add math)baru la boleh jd doctor,ahli farmasi.n bla2..haa..dengar tu Along..kena usahakan kearah tu..sebenarnya umi x marah Along ngan keputusan tu..umi tau buat permulaan ni memang susah..anak2 bos umi yg dpt 9A pun ckp susah pada permulaan.lama2 nanti baru o.k..harap2 tahun ni pun Along dah berubah..tahun depan dah nk SPM..kat skolah Along ni ada byk kelas  kalau x silap umi dlm 11 kelas setiap tingkatan..Alhamdulillah Along n Angah dua2 duk kelas B.

Belah petang pulak Angah punya turn..plannya umi yg amik..tp sbb abahnya dah balik..abah la pegi amik..lgpun si Afif tido..umi ingat nak ikut jugak..Bila si abah balik..umi tanya ..mcmana..abah jawap abah pun sebenarnya x faham sngt ngan ape yg cikgu cakap..hahaha..umi dah tau dah jawapan si abah sebenarnya..sbbnya Angah pakai sistem PBS(Pentaksiran Berasaskan Sekolah).Abah memang x tau apa2..umi ni pun baru paham sikit2..masih lagi dlm proses pemahaman..bagi pendapat Umi sistem ni masih byk yg perlu diperbaiki..bila pegi skola jumpe cikgu..diarang pun ada merungut jugak..pelajar2 yg kesian..x perlu rasanya nak luahkan kat sini..tp sebagai ibu semestinya tahu..Umi memang kesian kat angah..dengan kerja sekolah yg banyak..macam2 lg la..kalau x lepas band kena ulang balik..mcm2..tu pun umi byk tolong ngan kerja2nya..umi masih ingat lagi ..tahun lepas..menganyam buat tempat letak gelas tu..byk kali angah buat..cikgu x puas hati   buat balik..tido sampai lewat mlm..last2 x lepas band jugak sbb ada kawan2 yg x buat..ada ke cikgu ckp ..kalau yg lain2 x hantar kira x lepas band..semua kena buat..yg si angah ni punya laa buat sampai 3-4 kali..tup2 kira x lepas sbb ada yg x hantar..umi dengar pun sakit hati..Sabar jelahh..

#hari ni N3 lebih kepada luahan hati seorang ibu la pulak...hahaha..lari tajuk..#
#tahun lepas Along PMR..tapi rasa mcm Angah pulak yg nk exam..kerjanya lebih byk pada Along ...sampaikan bila umi ajak berjalan pun x boleh..nak siapkan kerja skolah katanya..hurmm..mcm-mcm#

anak-anak dara Umi...

13 comments:

  1. Anak kakak yg no 2 (sekarang form 2) pun sama Sura dah guna PBS sejak tahun lepaslah tapi anak sulung kakak dulu tak dan rasanya lebih mudah. Tahun depan tak tahu sebab dia dah form 3 periksa PMR lagi atau tukar jenis peperiksaan kakak masih blur lagi Sura.

    ps: comel-comel anak dara Sura:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tema kasih kak..anak sura yg no 2 ni si Angah selalu ckp kalau boleh dia nak amik periksaPMR..dia nak tahu diri dia setakat mana..tp apa boleh buat..dah x der PMR..(semalam cikgu dia ckp..pihak skolahsendiri akan buat exam utk budak2 ni).

      Delete
  2. comel2 anak akak..mcm mak dia jgk..:)

    ReplyDelete
  3. hoh mcm2 sistem pelajaran plk skrg ye kak.. zaman zura dulu tkde cmni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PBS ni baru lagi..ganti PMR..x de exam..

      Delete
  4. BZ la Along ngan Angah tahun ni... Ferul tu org risau jgk, dok leka main game je budak tu. kata tahun ni nak stop main game...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat umah ni pun ada yg mengikut jejak..Aqil suka sangat main game..hohoho..

      Delete
  5. dah besar anak dara akak~
    nampak mcm adik plak..heheheh
    ummi dorang menten gojes lagi..:)

    ReplyDelete
  6. Ohh tak tahu la pulak saya PMR dah ganti dengan PBS. Hmm..rasa macam dah lama sangat tinggalkan alam persekolahan. :D

    ReplyDelete
  7. Wah!! dah besar anak dara umi ya....

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)