Friday, February 22, 2013

Nasi Belauk Tumpat


Bila dah lama x balik kg gini la jadinya..rindu nak makan masakan Klate..walaupun slalu masak sndiri tp tetap rindu nak jgak..Nasi belauk -nasi putih gulai ikan tongkol..Mak Mentua aku pun jual nasi belauk kat pasar Tumpat,bila balik kitarang satu family dpt makan free..hehehe..segan jgak sebenarnya..kadang2 bila dh 2 hari dpt free..hari k3 aku mesti bli kat tmpat lain..kalau byr kt Mak Mentua pun..dia x nak..

nasi belauk..yg ni lauk ayam..
Disebabkan Raya Puasa ari tu aku x balik,kira lamala aku x merasa nasi belauk ni..Mmm..



Nasi Kerabu berlaukkan ikan celop tepung n sate..(sate tinggal satu jer..sbb dh makan)

gini la gaya penjual nasi belauk Tumpat..duk bersila..

Tengok pic ni pun aku bleh terliur..gulainye yg pekat..perghh..mengoda seyy..Sebenarnya banyak lagi makanan yg aku suka makan kalau balik kg..antaranya nasi kerabu ngan sate..hahaha jgn x caya .pagi2 dh boleh makan sate..Laksa Kelantan pun aku suka!

Malam ni aku kena masak gulai nasi belauk,sepupuku mintak tlg masakkan..hari sabtu ada makan2 kt umah dia,kenduri kesyukuran.Aku ni x de la pandai sangat masak gulai ni..sbb org dh minta tlg kena la tolong..Memang setiap kali ada buat makan2 aku la tukang Gulai..huhuhu..






















 


9 comments:

  1. salam akak..kat area pasar pengkalan chepa kawsaan rumah fida pun macam ni jugak .. duk bersila..makanan lauk pauk kuih muih klate mmg terbaik sedap sangat2.tak sama dengan tempat luar.

    ReplyDelete
  2. wasalam dik..btul dik x sama..tggu balik kg baru bleh lepaskan rindu pd makanan klate ni..:-( :-(

    ReplyDelete
  3. Bestnyer Ns Berlauk... teringin la pulak... dulu balik kelantan tak sah kalau tak pekena Ns berlauk. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni kalau balik cuba menapak pi beli sendiri..hahaha..asyik berkurung dlm bilik cam anak dara..hehehe..jange marah..

      Delete
    2. bukan tak nak g beli maksu... bangun lambat, tau2 je dah ada org belikan... hehehe

      Delete
    3. Tu la..lain kali cuba menikmati waktu pagi kt kg..bangun pagi2..gi jogging ke..pastu boleh makan macam2..

      Delete
    4. Hahaha... InsyaAllah... Pa bgn lambat sbb Paksu bangun lambat.. :D

      Delete
    5. Paksu bangun awal dari maksu la...dia slalu bebel suruh m.su pi bli sndiri ns belauk..hehehe

      Delete
    6. Ehhh yeke? biasanya dia kejut subuh aje... pastu tido balik.. haha

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)