Thursday, February 7, 2013

Nak Mengandung??

Salam semua..hari ni aku nak share pasal perancangan untuk mengandung..pada sesiapa yg berminat bolehla baca sampai abis..yg baru nk merancang pregnant x kira la anak pertama ke.kedua ke..hatta yg ke brapa skali pun..(bg yang susah nak melekat)..bagi anak2 dara yg merancang utk kawin pun elok baca..

Sepanjang aku kerja kat klinik dan menjadi ahli Shaklee ni .banyak pengalaman yg aku dapat..dan aku nak share benda yg baik utk semua..berbalik pada topik..plan for pregnant..o.k..bagi yg x pernah mengandung tu..kalau dah kawin lama tp x dapat2 lagi..perkara pertama yg anda perlu buat ialah pergi jumpa doktor..buat scan tengok peranakan..kalau normal,period pun regular every month maknanya belum ada rezeki dan kena usaha..usaha disini maknanya amik la vitamin E(utk kesuburan) dan Zinc,ini yang basic saja la..kalau kemampuan boleh la amik set..suami isteri kena makan..Zinc tu boleh membanyakkan benih  dan memekatkan air mani,ada jgak kes yg mana suami x de sperm maknanya air mani tu x de benih/benih x banyak..,jadi masalahnya bukan pada isteri tp pada suami..kalau isteri dh makan vitamin berbulan2 tp x de hasilnya..baik la suruh suami pegi check..cakap baik2 dengan suami(biasanya orang lelaki ni sensitif skit bab ni).pandai2 la pujuk..

Bagi kes yg irregular period tu..kita kena betulkan period bagi teratur,biasanya dlm 3 bulan..doctor akan bg pil untuk betulkan period..(dlm masa yg sama kena makan Vit E dan Zinc secara konsisten)bila period yg ke3 tu datang,dtg jumpa doktor dan doc akan bagi ubat subur..'clomid'(doc akan terangkan bila nak makan).In Shaa Allah..kalau ada rezeki mesti melekat..(dah ramai yg berjaya mengandung dgn cara ni)

Bagi yg pernah beranak tp lambat nk dpt anak yg kedua bolehlah makan Vit E dan Zinc terus..(suami pun kn makan)..Kalau kes rahim ada masalah..kena rujuk pakar la..makan Vitamin banyak2 pun x guna kalau peranakan ada masalah..lagi cepat kita tahu masalah kita lg bagus ..In Shaa Allah pakar sakit puan boleh bantu kita..

Setakat ini saja yg ada dlm kepala otak aku ni ..kalau ada sesiapa yg nak tanya masalah korang boleh jgak contact/sms no aku..saya sedia membantu..

Oh ya..bagi anak2 dara..kalau kawin nak cepat dpt anak,amalkan folic asid..Shaklee ada B Complex yg ada folic acid skali tau!!Bagi yg sakit teruk(Period Pain)setiap kali dtg bulan..bolehla amalkan GLA(GLA ni lebih kurang cam EPO la..kandungan EPO dlm GLA ni lg banyak).

bestkan dapat baby!!

                     saat-saat indah dlm hidup seorang wanita ialah bila bergelar seorang isteri dan menjadi ibu..

#kalau dh pregnant jgn lupa baca Set Ibu Mengandung!!(Shaklee)



2 comments:

  1. mommy afisyaafida pun nak mengandung jugak o_0 ehe tapi lepas kawin la :S

    ReplyDelete
  2. tips yg bagus.mula2 kena kenal pasti masalah dulu.pastu kena la usaha.semoga mereka yg belum ada rezeki menimang baby akan cpt diberi peluang merasai nikmat menjadi seorg ibu..:)

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)