Thursday, November 24, 2016

Hai ..Apa Khabar..

Assalamualaikum..
Lamanya tak bersiaran..Dah bersawang blog ni..habuk pun banyak..Datang  la tolong Umi sapu habuk kat sini..fuhh..fuhh..

Serius..rindu kat semua kawan-kawan blog..Apakan daya masa sangat terbatas..Umi dah 3 bulan lebih masuk kerja..tapi tak berkesempatan nk update blog..sebabnya..masuk jer kerja..sorang lagi staff meletop..lepas tu sorang lagi..memang musim beranak kat tempat kerja ni..penin boss..haha..
Padan muka kita orang..susah nak cuti bagai..staff dah x cukup..nasib ler..Tu la pentingnya perancangan..Tapi tu la..baby baru ni pon mulanya bukan dalam perancangan..tapi dah rezeki Allah Taala bagi..Alhamdulillah..

19/6/16 Umi selamat melahirkan baby boy seberat 2.1 sahaja..pada usia kandungan 36 minggu 6 hari secara normal.Dia nak keluar awal sehari..ikut perancangan doctor..37 minggu Umi kena buat scan MFI lepas tu kena induce..sebabnya Umi ni ada darah tinggi dan baby pun kecik..Dekat sebulan Umi berkampung kat Hospital..terseksa jiwa dan raga..Masa mula mengandung hari tu..cantik jer BP umi..120/80 masa tu tak makan ubat darah tinggi pun..tapi Doc suruh makan jugak..(coz Umi memang ada darah tinggi sebelum mengandung..tapi Umi tak makan ubatnya .Korang jangan ikut Umi kalau ada darah tinggi..kena makan ubat..Umi ni sebab bos Umi kata tak yah..Umi selalu check Bp dengan bos Umi..border jer..sebab tu Umi tak makan ubat..bos suruh jaga-jaga jer..disamping tu Umi amik supplement Shaklee.

Masuk jer 3rd trimester..bp dah mula kacau..Naiknya senang..susah nak turun..2 kali masuk hospital.Pertama masuk duk 5 hari..pastu keluar..sempat la 3 hari kat rumah pastu masuk balik..sampai bersalin..Kali kedua masuk 1 ramadhan..sedih sangat..kesian kat suami dan anak-anak..Berpuasa dan berbuka tanpa Uminya..Afif pulak sepanjang Umi kat hospital dia tak gi sekolah..sebulan la jugak dia tak sekolah..Abahnya kelam kabut jugak menguruskan rumah..mana nak kerja..nak jenguk isteri..mujur masa tu Along dah abis study kat Matrik..Kadang-kadang Along masak..kalau masak diarang akan bawakan lauk tu kat Umi..kalau tak makan makanan hospital ajelah ..nak request lebih2..masa tu bulan puasa..kena paham jelah..Sekali jer Umi teringin nak makan ayam penyet..

Banyak kenangan dan pengalaman sepanjang kat hospital..ikutkan macam-macam nak cerita..lain kali jelah..tu pun kalau rajin..hihi..

Dah banyak ni Umi menulis untuk pertama kali setelah sekian lama bertapa...
Layan gambar la ya pulak..


Inilah buah hati Umi yang baru..masa lebih kurang seminggu umurnya..Muhammad Aisy Dayyan.
Masa lahir gelap sangat..ditambah dengar berat badan kurang..alahai..panas ubat darah tinggi kot(tafsir sendiri)masa tu setiap 4 kali sehari makan ubat..memang tak boleh puasa..2 jenis ubat makan..tu pon susah nak dapat Bp cantik ..

 Ini masa umur sebulan..



                                                             dah 2 bulan masa ni..
Cukup la buat masa ni..gambar peram memang banyak..Gambar latest baby tggu lain n3..Nak jenjalan rumah korang pulak..tunggu ya..Umi datang..sila bukak pintu luas-luas ya..:)



7 comments:

  1. Alahamdulilah..... keluar jugak akhirnya hihi.....La kena darah tinggi ke Sura? Kita dulu pun ada darah tinggi jugak masa mengandung tap taklah sampai kena makan ubat. Kalau ada darah tinggi mmg baby kecik. Tak perlah kecik pun, janji sihat. Biar dia besar kat luar senang jaga!

    Dah 2 bulan tu baru nampak muka abang dia. Alah.... tak perlah coklat sikit, janji macho kat Aisy hihi

    ReplyDelete
  2. alahai..kak..thu adah kluar dia.. apa2 pon tahniah..rindu tau kat akak.. Pakwe cik nor shat ke kak?hihi

    ReplyDelete
  3. apa khabar kak??lama bebenor tak keudara...takpelah kita faham..hehe... ohh.ada juga cabarannya akak mengandung kali ini ya.. sampai masuk ward tu..apa pun semua dah selamat...lahir nya baby boy comell ni... cute sangat :)

    ReplyDelete
  4. Tahniah dpt baby baru.
    Tahniah dapt menulis semula.
    Tahniah berjaya baca ni.

    ReplyDelete
  5. Waah.... adik baru dah keluar adik dulu dah jadi abang cik ye:)

    Tahniah Sura. Muka dah betul-betul ikut muka abang Afif. Tapi dagu dia mak ai dah kembang dah:)

    ReplyDelete
  6. Tahniah Sura..
    Ada baby baru rupanya..
    Akak pun dah lama tak jalan2 kat sini..

    Dah semakin bambam si baby ni ye..
    comel akak tengok..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah baby dah selamat keluar ke dunia ini.. Tahniah Kak Sura.

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)