Thursday, December 6, 2012

Tumpat-Myhometown

Tumpat..Daerah kelahiranku..Sebuah jajahan paling kecil  di Kelantan..bersempadan dgn Tak Bai(Siam)..daerah Tumpat ni meme x popular pon..ramai yg x mengenali daerah kecil ini..Ni aku nk story mory skit...Tumpat sebuah jajahan kecil,walaupun begitu jumlah penduduknya adalah padat..bandarnya boleh dikatakan bandar Koboi..bila malam sunyi...x semeriah bandar2 lain..

Tempat yg populr skit diTumpat ni adalah PengkalanKubur..(BebasCukai).Ramai yg dtg utk shopping..Bila musim raya ramai org dtg berhabis duit kt sni..(biasanya time gini ank tempatan yg balik beraya-termasuk aku)..klu cuti skola ramai la org luar..berderet2 bas..nk parking pun susah..

Stesen Keretapi Tanah Melayu(Tumpat)
 
 
 
Di Tumpat jg ada sebuah stesyen keretapi(KTM)..The Last Station..dlu masa aku kecik aku tertanya2 knape org slalu kata stesen keretapi ni yg last(tempat keretapi tido)knape x de sambung lg..rupa2nya bilaku tahu..mmm meme la..nk sambung ape lg ..klu sambung lg...ke laut la nampaknya..kt sekitar sni jgak ade sebuah rumah api..kira bersejarah jgaklah..
Rumah Api 
 
 
Tempat lain yg slalu aku pegi bila balik kg ialah Pantai Sri Tujuh..x jauh dr umah mak aku lebih kurang 7 km(umah mak betul2 kt bandar Tumpat)...kt sni byk chalet boleh didapati..sapa nk tgok harga chalet utk Pantai Sri Tujuh Resort bleh klik sini.Kalau pegi Pantai Sri 7 pun slalunya utk makan2 shj,bukan untuk mandi manda..takut..sbbnya masa aku kecik2 dlu slalu aje dengar ade org mati lemas..mak pun klu dengar ank cucu nk pegi mandi manda mesti x bagi..
 
Sebenarnya ade satu tempat yg best utk mandi manda dan lebih slamat..pantai geting..sblh ngan Pantai Sri 7,ramai juga yg x tau tempat ni..biasa org tempatan jer yg tau..
                           ni ler tempatnya...sronok anak2 n ank buah aku ni dpt main air..


                                Adam dah macam model!!sronok main pasir!!

Kalau nak makan ns belauk pegi je Pasar Besar Tumpat ,smpai tghari je tau..ptg2 dh x de org jual ..ns belauk kt Pasar Tumpat ni sdap..nnt bila balik kg aku nk snap pic makanan kt pasar ni byk2..

#PasarBesarTumpat ni dkattt je nagn umah Mak aku#

Kenangan semasa membesar di  daerah ini akan segar didalam lipatan sejarahku...I  LOVE MY HOMETOWN!!..RINDUNYA..MAK NAK BALIKKK!!!
   



1 comment:

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)