Tuesday, June 24, 2014

Berpenat di hari Ahad..

Selamat petang..Hari ini mata tak sedap memandang..bukan apa sebab jerebu datang lagi..Port Klang ni memang senang kena jerebu dari dulu-dulu lagi..memang sedia maklum..Harap cepatlah ia berlalu..
Ini baru nak story pasal ahad lepas..Jalan-jalan perabih pitih yang tak dirancang..Lepas balik pasar beli lauk..tengah makan ngan Cik Abe,tetiba datang jer idea nak mengajak pi Nilai..dia pulak setuju..laju-laju balik rumah suruh anak-anak bersiap..Along yang dah siap nak pergi tuesyen terus tak jadi..

Siapa lagi yang paling seronok kalau bukan budak kecik ni..Afif..kalau cakap jer nak jalan..terus seronok..
Masa  dalam perjalanan tu..sempat jugak la Umi tersenguk-senguk mengantuk..Afif pon sempat lena jugak..

                                               

Bagi Umi pakaian biasa-biasa jer kat sini..kalau karpet dan barang perhiasan tu banyak la pilihan..dalam duk biasa2 tu..anak-anak dara dapat la jubah..Umi pulak beli karpet..yang comel2(kecik)..rumah kecik karpet..mestilak kecik..

Tak puas membeli kat sini umi balik shopping kat Alam Sentral..banyak pilihan kat sini..terus beli baju raya untuk along dan angah..Abang Aqil pon terus beli sekali..sayangnya Si Afif pulak tak de yang kena ngan dia..kaler yg nak takde saiz..abahnya beli baju sahaja ..tak sepasang tahun ni..selalunya beli baju melayu sepasang..pakai 2 kali sahaja ..time raya puasa dan raya haji ..pastu simpan..buat pekasam..Tahun ni abahnya nak jimat..katanya..(padahal Umi dah perabih beli karpet..tak masuk baget karpet tu).

Umi pun kesian jugak kat Cik Abe..disebabkan ada 2 pasang baju yang umi belum amik lagi..Umi pon taknak lah beli baju untuk Umi lagi..cukup-cukup la tu..kesian Cik Abe .

                                         hasil berpenat lelah hari tu..

Malamnya ingat nak pergi dengar ceramah Ustaz Don..memang dah cakap awal2 ngan Cik Abe..tapi apakan daya..lenguh2 habis kaki ni..ditambah si Afif yang banyak berdukong dari berjalan..terlepas suda ..sayang betul la..bukannya senang Ustaz nak datang kg raja uda ni..huhu..

17 comments:

  1. Senang bershoping awal2...nanti bulan puasa tak penat...tambah lagi musim panas berjerebu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sebabnya Bunda..tak nak penat bulan puasa..lagipun Afif ni jenis nak berdukung..:)

      Delete
  2. ihh..lamanya pcl x me Nilai 3. Memborong sakan la Umisura sekeluarga eh...

    Pcl sempat dgr ceramah Ustaz Don kat Banting..best puas dpt jumpa depan2.

    ReplyDelete
  3. Waaah..... manalah tak letih kaki kalau memborong banyak macam itu..

    ReplyDelete
  4. Seronoknya pi shopping2 raya... Anak2 yang paling seronok tu... Betul la K Sura, jerebu dah start balik tapi kat tempat K Sura memang first yang teruk setiap kali jerebu... Jaga kesihatan... :)

    ReplyDelete
  5. wahhhh nilai ke alam sentral... mmg lelah habis tu kak...

    ReplyDelete
  6. Nampaknya Raya tahun ni mcm tema ke kelabu dan biru ni...betul tak Sura hehe...
    Bukan main lagi menyoping yeh....tak cukup Nilai pergi Alam Sentral pulak. OKje pun lama jugak tak ke Nilai ni....mcm teringin jugak nak pergi.... ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hainom ni cam nujum pak belalang..ada yang betul tu!..kihkih..:)

      Delete
  7. seronok sangat r kak sura dpt puasa ngan raya ngan family... hehehe... saya sorang2 aje kat sini... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpelah..pengalaman beraya kat negara orang..:)

      Delete
  8. Isteri saya orang Nilai...rumahnya dekat sangat dgn Nilai 3 tu...petua kalau nak shopping murah & dpt tawar harga terbaik, jgn shopping kat situ masa hari Sabtu Ahad / cuti umum...hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tema kasih bagi tip tu..pernah pegi time hari kerja..yg bestnya sbb takde orang..hehe..:)

      Delete
  9. amboiiii.. banyaknye hasil tangkapan!
    siap ade kapet raya skali.. hehehe..
    zura bab baju raya dh siap dah.. tinggal beli sandal jer lagi. pastu nak beli baju tambahan utk anak2.

    ReplyDelete
  10. sakit kaki tapi berbaloi :) lega dah shopping kan..

    ReplyDelete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)