Wednesday, October 9, 2013

Sharing Is Caring..Bakteria Salmonella


Bakteria Salmonella memang semulajadi ada dalam ayam mentah dan kebanyakan makanan laut. Makanan tersebut hendaklah di masak secukupnya. Tentukan ayam di masak hingga ke tulang. Jangan makan jika masih nampak darah di tulang, terutamanya drumstick. Makanan berprotein tinggi tidak boleh di simpan di suhu biasa (27 C) melebihi 4 jam kerana pembiakan bakteria telah cukup untuk mengeluarkan toksin keracunan makanan.

Harap semua sahabat tolong ambil iktibar atas satu musibah keracunan makanan d tanjung dawai kedah yg sudah mengorbankan 6 nyawa sejak semlm dan beratus lg sdg d rawat d hospital yan dan hspital sg petani...

Kenduri@ kg huma tg dawai.
•penyebab: Salmonella paratyphii B
•punca: ayam masak merah, ayam 80 ekor dibeli pd khamis, simpan dlm peti x cukup sejuk, pg jumaat ayam dah bebau, yg ketara rosak dibuang tp yg agak2 boleh pakai di basuh dgn cuka dan digoreng.
ayam dibeli baru 50 ekor, digoreng, yg 50 ekor dihidang dulu, habis yg tu baru dikluarkan yg 50-50 td, sbb tu yg mkn sekitar kul 3 yg infected.
والله اعلم

Untuk renungan bersama....
Semoga menjadi iktibar buat kita semua.
Kalau kat rumh pun klu agak2 dh berbau aym tu buang ajelh.. temasuk brg yg dah expired
Lepas ni hati2 kalau maakn kat luar.. Kita tak tau condition makanan..
Take care semua...


sumber FB

ayam masak merah yang umi masak ni confirm tak de bakteria tu ya...:)



25 comments:

  1. sentiasa mnjaga kebersihan btl tak kak?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nor..kena tahu jugak tanggungjawap..kalau dah kena camni..memang tak terjawap...kalau dah tak elok buang jer ler..

      Delete
  2. Fuhhh... bahaya btul~ dah la ayam makanan faveret... kena berhati2 mkn ayam kat luar lepas nie. huhu.... bahaya juga masak ayam yg tak cukup masak nie...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni kita semua kena lebih berhati-hati..:)

      Delete
  3. tak sangka yer.. dlm 4 jam jer dh boleh hasilkan bakteria yang merbahaya. memang bahaya~

    ReplyDelete
  4. tuh la.. ayam yg lama kat dlm peti pun tak elok nak dimasak.. kalu ada bau baik buang.. bahaya utk kesihatan kannn

    ReplyDelete
  5. dari kes ni at least kita dah tahu
    ayam akan menghasilkan bakteria yg boleh membunuh
    bukan kat luar je kena hati2..tp kat rumah pun
    tp kat luar tu kena tawakal jek lah
    sbb takan kita nak cek ayam diorg kan huhu
    salam kenal dr el tingtong kebabom hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..jadi pengajaran pada semua..

      Delete
  6. semua kena pakat2 amek iktibar dari kes tu kan kak.. pernah gak la pegi kenuri pastu ayam dia ada bau tapi nasib baik xsampai tahap keracunan macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni kalau gi kenduri kalau ayam tu dah berbau..baik jangan amik..takutttt..

      Delete
  7. Kene berhati2 klu mkn ayam kt luar lepas ni.. risaulah..

    ReplyDelete
  8. owhhh faham 2 =) alhamdulillah perkognsian yg berguna..kalau nk ikotkn salah diorang la ye..bnyak ayam tu..mmg kalau xsejuk betol2 ayam tu boleh berbau..hmm kalau dah busuk dan bertukar biru hijau, pttnya buang je..msti trauma kan keluarga mereka..lpas ni kalau ada pernikahan lg..xthu la ada yg mri ke x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak biasa handle kenduri camni better pakai catering jer..at least diarang dah tahu nak wat camner..:)

      Delete
  9. nak menjamu orang makan, jangan lah buat begini.. ni dah namanya menganiaya orang.. tak elok.. sedih kan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedih..boleh jadi mimpi buruk..

      Delete
  10. bahaya bakteria ni...harus hati-hati

    ReplyDelete
  11. Hello Sura, this coming to you from Canada. Bahasa saya sebelum Merdeka da out of tune, but boleh faham 34%.
    Yes, we can never be too careful when cooking these ayam or whatever....especially if ada budak2 kechik rumah.
    Good for you bringing out this reminder.
    You have a nice day and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  12. tq atas perkongsian kak sura,ohh meman menakutkan,lg2kesnya dekat2 area rumah sy..nk mkn ayam pun jadi takut...

    hari ni en suami beli ayam..hujan2 ni ikan takde.nk p siang skang,kata tak bley lebih 4 jam kt luar kan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. slalunya akak kalau beli ayam terus masuk petiais...agak2 dlm sejam lagi nak masak baru keluarkan..kalau ayam dah keras kejong kat petiais tu kena keluarkan awal lagi..
      *selamat memasak ya PK..:)

      Delete
  13. Menakutkan juga. Tapi kalau masak sendiri di rumah boleh juga kawal Sura. Yg bahaya kalau makan di luar dah kena rempah bagai mana tahu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..yg kat luar tu kita tak tahu..tapi rasa2 berbau dan tak sedap hati tak yah lah makan..:)

      Delete
  14. Memang kesian kpd mangsa dan keluarganya dan tuan rumah pulak mesti serba salahkan Sura....

    ReplyDelete
  15. dah tau dh tkde kemudahan peti sejuk yang besar, nape diorg tak goreng trus masa hari pertama beli tuh... kalu dorg goreng terlebih dahulu rsnye hal ni tkkn terjadi.. kesiannye lahai smp ada yg mati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aa..sepatutnya gorangla dulu..selalunya mak akak buat camtu kalau ada kenduri..

      Delete

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)