Sunday, December 30, 2012

KENAPA MASIH RAGU-RAGU DENGAN MLM BIZ

Hari ini aku memang penuh dengan semangat..sebabnya tadi siang pergi ke meeting Shaklee..i'm fully recharge!energetic!happy n enjoy!!Actually pagi tadi"malas"nak pergi..tp akhirnya aku sampai juga dengan kawanku Wati(setelah tersesat dekat 20 minit)..kwang.kwang..kwang..padahal pergi PJ jer..Hotel Singgahsana.(once get there but still lost!!)

Rasa nak cakap london la plak..coz tadi conversation semua orang cakap omputih..aku ni dah la tahap terkemut-kemut jer..tapi semangat nak improve memang tinggi!!One day i'll be speaking english with others..boleh caya ke???sebenarnya nak sangat tapi malu!!

Tinggalkan topik 'kecek' mat salleh..back to the topic..WHY ARE SOME PEOPLE STILL SKEPTICAL ABOUT MLM BUSINESS..?THE ANSWERS IS..jawapanya memang banyak..disini aku nak huraikan serba sedikit yang telah kami bincangkan masa meeting tadi..


  • Dirty Image-imej yang kotor yang ditunjukkan sesetengah company MLM..bila dah kaya tutup company,lepas tu buka company baru..kesian kat orang2 bawah..orang atas Kaya-Raya!! 
  • Over Claim-terlebih-lebih dalam mempromosi sesuatu produk..contohnya mengatakan satu produk jer boleh sembuhkan berbagai-bagai penyakit seperti darah tinggi.kencing manis dan bermacam-macam lagi..memang tak logik kan satu ubat boleh merawat semua penyakit!!
  • Bad Experience-Pengalaman pahit seseorang setelah menceburkan diri dalam bisnes ini..Memang ramai yang terkena..sampai sanggup membuat pinjaman bank!kesiannya kalau dah keluar modal..company tutup/tak de mentor /upline yang betul2 jaga downline!!
  • The product is not quality-banyak produk yang kurang kualiti..sesetengah company x buat research,hanya cari kat internet jer..pastu buat produk berdasarkan research orang lain..
  • Marketing plan did not consistent-Sesetengah company tiada marketing plan yang baik/mantap               
Sebenarnya kalau nak huraikan betul-batul memang panjang..nasihat aku kalau sesiapa yang nak tambah pendapatan melalui MLM carilah company yang dah lama establish..20-30 tahun ke..jadi takde la kita risau tentang company tu nak bankrup ke nak apa ke..tapi bagi aku kalau ditanya TENTULAH..SHAKLEE!!
Amway,Zhulian pun o.k jugak..yang penting kita buat betul-betul dan mempunyai support yg kuat dari orang sekeliling...x sabar nak tunggu bonus Shaklee bulan ni..walaupun part time berbaloi-baloi bagi aku!ni kali ketiga dapat bonus 4 angka..x kisahlah walau angka depan tu 1...hehehe
             

No comments:

Post a Comment

Umi amat hargai setiap komen anda..Tq..:)